De bibliotheek van Roermond is gelegen tegenover een winkelpand in Jugendstilarchitectuur en gaat schuil achter een drietal smetteloos witte gevels van oude herenhuizen, die weliswaar ook opgetrokken zijn in Jugendstil, maar wel soberder dan de overbuurvrouw. Het uiterlijk van de iets verhoogd gelegen bibliotheek moet het geheel hebben van zijn verheven positie, van zijn ongenaakbare gevels en van zijn imposante brede natuurstenen toegangstrap annex bordes. Het rechter herenhuis kan pronken met een tweetal mooi versierde, boven elkaar gelegen erkers. In de gevel van het middelste herenhuis is de ingang van de bibliotheek gesitueerd en de gevel van het linker herenhuis is tamelijk onopvallend.

Oud hotel
De drie bij elkaar getrokken herenhuizen vormden lange tijd een hotel. Nu bevinden zich op de begane grond van dit bouwdeel een brasserie en de centrale receptie. Op de hogere vloeren hebben studiezalen, kantoren en vergaderruimtes een plek gevonden.
Achter dit historische bouwdeel is een geheel nieuw rechthoekig volume van vier bouwlagen verrezen van souterrain, parterre en twee verdiepingen.
De oude hotelingang voor gasten, met doorgang voor hun koetsen en paarden midden op de drie gevels, is gehandhaafd als ingang van de bibliotheek. Hierachter doet de oorspronkelijke ontvangstruimte van het hotel thans dienst als centrale hal van de bibliotheek. in deze hal bevindt zich aan de linkerzijde het trappenhuis dat in authentieke staat is teruggebracht: een brede houten trappartij met enige grandeur. Ook de oude vloer, bedekt met de oorspronkelijke plavuizen, is gehandhaafd. Aan de linkerzijde bevindt zich Brasserie 't Literatuurtje. Onder het genot van een drankje en een hapje kunnen hier tijdschriften worden geraadpleegd door de bezoekers.