Historie bibliotheek

De huidige Bibliotheek Bibliorura ontstond in 1917 met de oprichting van de vereniging ‘Roomsch-Katholieke Openbare Leeszaal’ om ‘de verstandelijke ontwikkeling te bevorderen onder de inwoners van Roermond en omstreken’. In al die jaren maakte de bibliotheek heel wat ontwikkelingen en verhuizingen door. Historicus Luc Wolters schreef er in 2016 een uitvoerig artikel over voor het jaarboek van Stichting Rura: 100 jaar Bibliotheek Roermond

Historie gebouw
Sinds 2000 is de Bibliotheek Bibliorura gevestigd in de Neerstraat in Roermond. De bibliotheek gaat hier schuil achter de gevels van drie oude herenhuizen. Het rechterdeel bevat twee erkers in Jugendstil-stijl, de middelste gevel is voorzien van een brede natuurstenen trap annex bordes en daarnaast ligt de tamelijk onopvallende linkergevel.

Samen vormden de panden van de bibliotheek lange tijd een hotel. De oude hotelingang voor gasten, met doorgang voor hun koetsen en paarden, is gehandhaafd als ingang. De oorspronkelijke ontvangstruimte - inclusief de originele plavuizenvloer - doet nu dienst als centrale hal van de bibliotheek. In 2020 werd op de toegangstrap een gedicht van de Roermondse dichter en rapper Brohlin Coumans aangebracht.

In de hal bevindt zich ook het originele trappenhuis, dat toegang biedt tot de kantoren en studie-/vergaderruimtes van de bibliotheek. Aan de linkerzijde van de hal is Brasserie ’t Literatuurtje gevestigd. Achter het historische bouwdeel ligt zich sinds 2000 – toen de bibliotheek er werd gevestigd - een geheel nieuw gedeelte. Op vier verschillende verdiepingen bevinden zich hier onder andere de bibliotheekcollectie en studieplekken. Ook het Historiehuis is sinds 2011 in dit nieuwe gedeelte gevestigd.

Meer weten over de geschiedenis van het gebouw?

Lees dan onze informatiefolder .