Moeite met lezen en schrijven

Wat is laaggeletterdheid?

Mensen die laaggeletterd zijn hebben moeite met lezen, schrijven, rekenen of digitale vaardigheden (dan vind je bijvoorbeeld omgaan met een computer of een smartphone lastig). Hun taalniveau is vaak te vergelijken met een basisschoolleerling uit groep 6.

Wanneer ben je digitaal vaardig?

Makkelijk met digitale media en technologie kunnen omgaan is veel meer dan alleen maar kunnen klikken, typen en zoeken. Het betekent bijvoorbeeld ook informatie op een website vinden. Digitale documenten op je computer, tablet of mobiele telefoon openen. Of een afspraak maken via het patiëntenportaal van het ziekenhuis.

Dure woorden

Ben je laaggeletterd dan kun je een tekst wel lezen maar je snapt ‘m niet helemaal. Daardoor kun je heel veel dingen niet doen. Ook gebeurt er nu ook steeds meer digitaal. En heel vaak gebruiken bedrijven dan dure woorden. Sommige mensen vinden het moeilijk om dit te volgen.

Dagelijks leven

Niet goed kunnen lezen, schrijven en/of rekenen heeft gevolgen. Je vindt bijvoorbeeld minder snel een baan of hebt minder grip op je geldzaken. Een volwassene die laaggeletterd is, is geen analfabeet. Een laaggeletterde kan wel lezen en schrijven, alleen niet goed genoeg om helemaal mee te doen in de samenleving.


“Nu ik kleinkinderen heb, merk ik dat voorlezen of flesvoeding maken te lastig is. Mijn vrouw is echt onmisbaar!"

"Als ik post krijg word ik al zenuwachtig. Formulieren invullen, een toeslag aanvragen of mijn belastingaangifte doen? Ik begin er liever niet aan.”

"Het contact met mijn huisarts verloopt steeds vaker digitaal. Ook mijn medicijnen moet ik online bestellen, maar ik weet niet zo goed hoe dit moet."


Hulp via de Bibliotheek

Ben je of ken je iemand die niet zo digitaal vaardig is, of het lastig vindt om brieven van de overheid te lezen? De Bibliotheek biedt hulp! Je kunt op veel manieren leren. Samen met jou kijken wij wat het best bij je past. Bij ons digiTaalhuis kun je meer informatie krijgen. 

De Stichting Lezen en Schrijven heeft een website met heel veel handige tips en weetjes.

Wist je dat in Roermond zo’n 17% van de beroepsbevolking laaggeletterd is? In Roerdalen is zo'n 5% van de inwoners laaggeletterd. Landelijk is dit gemiddeld 12%. Het aantal inwoners met lage basisvaardigheden ligt nog hoger; zo rond de 25 %.

Boekentips

Altijd op de hoogte

Op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in jouw bibliotheek? In de nieuwsbrief staan ook boeken- en activiteitentips

Als lid kun je meer

Kies uit een groot aantal boeken, e-books, luisterboeken, cursussen, activiteiten en meer. Als lid kun je volop lezen, leren en lenen.

Volg ons!

Via onze social media kanalen volg je wat er allemaal gebeurt in de bieb.