Catalogus

Hoe zie ik in de catalogus waar ik een boek kan vinden?

Antwoord:
Tik in het zoekvakje van de catalogus de gewenste titel, auteur of het onderwerp in.
De catalogus laat één of meerdere boeken zien waar je uit kunt kiezen.
Klik op de gewenste titel of onderwerp. Onder de beschrijving staat de vindplaats van het boek, maar ook of het uitgeleend is en tot wannneer.

Hoe kan ik uitleg krijgen over de catalogus?

Antwoord:
Je kunt tijdens jouw bibliotheekbezoek altijd de bibliotheekmedewerker bij het inlichtingenbureau om hulp vragen.

Hoe moet ik inloggen?

Gebruikersnaam of pasnummer
Heb je een gebruikersnaam ingestelt? Dan kun je je aanmelden zonder pasnummer. De gebruikersnaam kies je zelf. Je kunt je gebruikersnaam altijd weer zelf wijzigen.

Kies een naam die je makkelijk kunt onthouden. De gebruikersnaam heeft minimaal 4 en maximaal 80 tekens. In de naam mogen hoofdletters, kleine letters of cijfers worden gebruikt. Alles moet aan elkaar worden geschreven. De volgende tekens zijn toegestaan: _ (laag streepje), - (koppelteken), @ (apenstaartje) en . (punt). En ook al heb je een gebruikersnaam ingesteld, je kunt altijd je pasnummer gebruiken om je aan te melden! Verder heb je ook nog een wachtwoord nodig, zie hieronder.

Wachtwoord of pincode
In plaats van een pincode kun je beter een wachtwoord nemen. Dat is veiliger dan een pincode. Het wachtwoord kies je zelf en kun je zelf wijzigen. Na het instellen van een wachtwoord werkt de pincode hier niet meer. De pincode blijft wel bestaan, maar je kunt het dan alleen gebruiken voor andere toepassingen. Bijv. bij sommige zelfbedieningsapparatuur.

Een wachtwoord is geheim. Kies een wachtwoord dat je goed kunt onthouden, maar niet makkelijk te raden is door iemand anders. Het wachtwoord heeft 6 of meer tekens. Het mogen hoofdletters, kleine letters, cijfers of andere tekens (behalve # en &) zijn. Het moet aan elkaar worden geschreven.

Let op! Uit veiligheidsoverwegingen wordt na vijf foute pogingen de toegang voor een dag geblokkeerd.

Wachtwoord kwijt?
Geen zorgen, dat kan iedereen gebeuren! Klik hier om een nieuw wachtwoord aanmaken. Je wordt doorgestuurd naar de website van de Koninklijke Bibliotheek.

Internet

Kan ik in de Bibliotheek Bibliorura ook internetten en wat kost dat?

Antwoord:
Ja, je kunt tijdens onze openingsuren gratis gebruik maken van het internet.
Ben je lid? Log dan in met jouw eigen pasje.
Ben je geen lid? Haal dan aan de betaalautomaat een gastcode.

Ik ontvang geen mail van de bieb, terwijl ik mijn adres wel doorgegeven heb.

Antwoord:
Regelmatig blijkt dat leden met een "hotmailadres" geen mail ontvangen van de bibliotheek.
Met hotmail is het inderdaad mogelijk dat de door ons verstuurde mails belanden in je ongewenste mailbox.
Dit kan vermeden worden door de bibliotheek op de groene lijst te zetten.

Lenen

Wat kan ik lenen tijdens de zomervakantie en hoe lang?

Antwoord:
De Bibliotheek Bibliorura kent geen aparte zomervakantieregeling. Je kunt het hele jaar door materialen lenen en deze gratis maximaal 2x verlengen (mits de materialen in de tussentijd niet door iemand anders zijn gereserveerd).

Is het mogelijk nu al een boek te reserveren terwijl dat nog niet gekomen is?

Antwoord:
Ja, zodra het gewenste materiaal in de catalogus op te zoeken is, kan het gereserveerd worden. Wanneer het boek/materiaal dan in de uitleen komt, wordt dit voor je apart gehouden.

Hoe hoog is de boete als het boek te laat terug is?

Antwoord:
De hoogte van het telaatgeld kun je al zien als je inlogt met jouw pasnummer en wachtwoord.
De hoogte van het telaatgeld is afhankelijk van het soort materiaal en hoe veel dagen het te laat is.
Voor een compleet overzicht van kosten kun je kijken bij klantenservice.

Lidmaatschap

Mijn dochtertje van 2 houdt van voorlezen. Kan zij ook al lid worden van de bibliotheek?

Antwoord:
Ja, je kunt vanaf 0 jaar lid worden. Bij de Bibliotheek Bibliorura ben je tot 21 jaar GRATIS lid. Voor jonge kinderen is er op de jeugdafdeling een speciale kast met prentenboeken voor peuters, ideaal om voor te lezen.

Wanneer ben je volwassen lid van de bibliotheek?

Antwoord:
Iedereen die 13 jaar is of ouder krijgt een pas waarmee materialen van de volwassenenafdeling geleend kunnen worden. Tot 21 jaar ben je GRATIS lid.

Hoe beëindig ik mijn abonnement?

Antwoord:
Wil je jouw abonnement beëindigen? Kom dan tijdens openingsuren naar de bibliotheek. Zorg dat alle geleende materialen ingeleverd zijn en dat eventuele telaatgelden betaald zijn.
Je kunt jouw abonnement ook online opzeggen. Zodra alle registraties verwerkt zijn, wordt je uitgeschreven. Je kunt dit doen in jouw eigen 'Mijn menu'.

Reserveren

Hoe kan ik materialen reserveren?

Antwoord:
Zoek een titel op via auteursnaam, titel, onderwerp of anderszins in de catalogus. Bij de beschrijving van de gevonden titel klik je op de oranje knop "Reserveer". Type jouw gebruikersnaam* en wachtwoord** in. Reserveren is gratis (max. 10 materialen op één moment).

*Gebruikersnaam: dit kan jouw bibliotheekpasnummer zijn dat op jouw pasje staat. Je kunt ook zelf een gebruikersnaam instellen; deze is minimaal 4 en maximaal 80 tekens. In de naam mogen hoofdletters, kleine letters of cijfers worden gebruikt, aan elkaar geschreven. Daarnaast zijn de volgende tekens toegestaan: _ (laag streepje), - (koppelteken), @ en .(punt). En ook al heb je een gebruikersnaam ingesteld, je kunt altijd jouw pasnummer gebruiken om je aan te melden.

**Wachtwoord: dit is een code die je zelf hebt gekozen. Deze code moet je zelf instellen ter vervanging van de standaardcode die je bij het aanvragen van jouw lidmaatschap van de bibliotheek kreeg. Het wachtwoord heeft 6 of meer tekens. Het mogen hoofdletters, kleine letters, cijfers of andere tekens (behalve # en &) zijn. Het moet aan elkaar worden geschreven.

Kan ik een reservering ook annuleren?

Antwoord:
Zolang het gereserveerde materiaal nog niet "binnen" is bij de bibliotheek, kan deze reservering geannuleerd geworden. Annuleren kan in de bibliotheek of via 'Mijn menu'.

Kan ik materiaal reserveren via internet?

Antwoord:
Ja, dat is mogelijk. Je kunt materiaal reserveren op de cataloguspagina van deze site. Het is mogelijk om materialen, die in ons bezit zijn, te reserveren. En ook materialen die door ons besteld zijn, maar nog niet binnen zijn. Wanneer het materiaal binnenkomt in de bibliotheek ontvang je een bericht dat je het materiaal kunt afhalen in de bibliotheek. Je kunt kiezen of je bericht wilt ontvangen via e-mail of via SMS (deze gegevens moeten dan uiteraard wel bij ons bekend zijn). Heb je geen e-mailadres, dan ontvang je een afhaalbericht per post.
Reserveren is gratis.

Als een boek niet in de catalogus aanwezig is, kan ik het dan elders reserveren?

Antwoord:
De Bibliotheek Bibliorura kan ook materialen leveren uit de collecties van andere bibliotheken van Nederland. Deze aanvragen kunnen online: ga naar de rubriek "aanvragen". Natuurlijk kun je ook in de bibliotheek een aanvraag doen. Deze dienst heet IBL, interbibliothecair leenverkeer. De gemiddelde termijn van levering is 2 tot 3 weken. Voor de muziek cd's is een aparte regeling.
Om een IBL-aanvraag te kunnen indienen, moet je lid zijn van de Bibliotheek Bibliorura. Honorering van een aanvraag is niet in alle gevallen gegarandeerd. De materialen kunnen bij de receptie van de bibliotheek worden opgehaald en daar ook weer worden ingeleverd. Aan deze service zijn kosten verbonden.

Materialen die kunnen worden aangevraagd zijn o.a.: boeken, rapporten, kopieën van tijdschriftartikelen, bladmuziek, compact discs.

Verlengen

Hoe vaak kan ik een boek of ander materiaal verlengen?

Antwoord:
Je kunt een materiaal maximaal 2 keer verlengen mits er geen reservering van een andere lener op geplaatst is.
Materialen die we extern voor je aanvragen kunnen niet verlengd worden.

Hoe kan ik de uitleentermijn van geleende materialen zelf verlengen?

Antwoord:
Je kunt materialen verlengen op de volgende manieren:
- aan de zelfservicebalie in de bibliotheek (tijdens openingsuren)
- via internet
- via de Wise app
Wil je materialen in de bibliotheek verlengen, dan moet je de materialen meenemen.
Wil je via het internet verlengen, ga dan naar "Mijn Menu".
Er wordt gevraagd naar jouw gebruikersnaam* en wachtwoord**. Vervolgens klik je op inloggen. Je komt dan in jouw eigen "Mijn Menu". Dan maak je de keuze: "Wat heb ik thuis? - Verlengen".
Wil je via de Wise app verlengen, klik dan hier voor de werkwijze.

* gebruikersnaam = het pasnummer dat op jouw pasje staat of de door jezelf gekozen gebruikersnaam. Deze is minimaal 4 en maximaal 80 tekens. In de naam mogen hoofdletters, kleine letters of cijfers worden gebruikt, aan elkaar geschreven.
Daarnaast zijn de volgende tekens toegestaan: _ (laag streepje), - (koppelteken), @ en .(punt). En ook al heb je een gebruikersnaam ingesteld, je kunt altijd jouw pasnummer gebruiken om je aan te melden.

** wachtwoord = dit is een door jezelf gekozen code. Deze code moet je instellen ter vervanging van de standaardcode die je bij het aanvragen van jouw lidmaatschap van de bibliotheek kreeg. Het wachtwoord moet bestaan uit 6 of meer tekens.
Er mogen hoofdletters, kleine letters, cijfers of andere tekens (behalve een # of een &) worden gebruikt, aan elkaar geschreven.

Kan ik via internet zien of een gereserveerd boek is binnengekomen?

Antwoord:
Als het gereserveerde boek beschikbaar is, krijg je bericht per e-mail (als jouw e-mail bekend is bij de bibliotheek) / sms / formulier.
Het is mogelijk via internet te controleren of jouw boek al beschikbaar is. Kijk in "Mijn menu" bij 'mijn reserveringen'.

Overig

Vragen over Gastlenen: informatie voor klanten

Antwoord:
Gastlenen
Wat is gastlenen?
Met een abonnement van jouw bibliotheek kun je lenen bij alle andere bibliotheken in Nederland. Je hebt een geldig lidmaatschap nodig en een abonnement dat gastlenen toestaat.
Geldig lidmaatschap
Is mijn abonnement geldig?
Jouw abonnement is in principe geldig, behalve als het verlopen, geblokkeerd of opgezegd is. Vraag dit na bij jouw eigen thuisbibliotheek.
Abonnement
Is mijn abonnement geschikt voor gastlenen?
De meeste abonnementen geven toegang tot gastlenen. Sommige (goedkopere) abonnementen zijn uitgesloten. Vraag dit na bij jouw eigen thuisbibliotheek.
Inschrijven
Hoe vraag ik gastlenen aan?
Neem bij jouw eerste bezoek aan de gastbibliotheek een geldig identiteitsbewijs en de bibliotheekpas van jouw eigen bibliotheek mee. Ga ermee naar de informatiebalie. De medewerker controleert jouw pas op geldigheid en controleert jouw identiteit. Als dit in orde is, wordt een bibliotheekpas van de gastbibliotheek voor je aangemaakt. Hiermee kun je meteen materialen lenen.
Identiteitsbewijs meenemen
Waarom moet ik een identiteitsbewijs meenemen? Ik ben toch al lid van een bibliotheek?
De medewerker van de gastbibliotheek controleert jouw identiteitsbewijs om zeker te zijn dat de bibliotheekpas van jou is. Zo is altijd duidelijk wie welke materialen heeft geleend.
Identiteitsbewijs
Wat geldt als een geldig identiteitsbewijs?
Een geldig paspoort en geldige identiteitskaart, in sommige bibliotheken ook een geldig Nederlands rijbewijs. Vraag de gastbibliotheek vooraf welk document je moet meenemen.
Abonnement opzeggen
Ik wil mijn abonnement opzeggen bij mijn eigen bibliotheek, kan ik dan toch nog blijven gastlenen?
Nee, als je jouw abonnement beëindigt, dan stopt ook de mogelijkheid om te gastlenen.
Overstappen naar ander abonnement
Ik wil overstappen naar een ander abonnement bij mijn eigen bibliotheek. Kan ik dan nog blijven gastlenen?
Veel abonnementen geven toegang tot gastlenen, maar niet alle. Dit kun je het beste even navragen bij jouw eigen (thuis)bibliotheek.
Verlengen gastlidmaatschap
Moet ik elk jaar gastlenen verlengen?
Zolang je lid blijft van de bibliotheek én jouw abonnement geschikt is voor gastlenen, hoef je niets te doen. Gastlenen wordt automatisch voor je verlengd. Sommige bibliotheken beëindigen een lidmaatschap als het lang niet meer gebruikt is. Dit kun je navragen bij jouw gastbibliotheek.
In elke bibliotheek
Kan ik nu bij elke bibliotheek in Nederland gastlenen?
Kijk op Bibliotheek.nl en vul in het zoekvenster de plaatsnaam in van de bibliotheek die je zoekt. Klik op de vestiging die je wilt bezoeken. Klik vervolgens op de link naar de website van de bibliotheek. Je vindt hier onder meer het adres, de openingstijden, catalogus, uitleenvoorwaarden, activiteiten, enzovoorts.
In meerdere bibliotheken gastlenen
Mag ik in meerdere bibliotheken gastlenen?
ja, dat is mogelijk.
Ook in België of Duitsland
Ik woon vlak bij de grens. Kan ik nu ook in België of Duitsland gastlenen?
Gastlenen kan alleen in Nederland. Wellicht kun je wel gewoon lid worden van een bibliotheek in België of Duitsland.
Kosten inschrijven
Wat kost het inschrijven van gastlenen?
In principe is gastlenen gratis. Sommige bibliotheken vragen voor een nieuwe pas inschrijfgeld (veelal is dat dan een paar euro). Informeer hiernaar bij de gastbibliotheek.
Kosten lenen
Wat kost het lenen met gastlenen?
Voor materialen kan een bedrag per uitlening gelden. Dit hangt af van de uitleenvoorwaarden van de gastbibliotheek. Informeer hiernaar bij de gastbibliotheek.
Hoeveel materialen lenen
Hoe kan ik zien hoeveel boeken ik kan lenen met mijn gastlidmaatschap bij de gastbibliotheek?
Daarvoor ga je naar de website van jouw gastbibliotheek en kijk daar naar Abonnementen of Leenvoorwaarden. Het aantal staat los van het aantal dat je in jouw eigen thuisbibliotheek mag lenen.
Uitleentermijn
Hoe lang mag ik de materialen lenen?
De periode dat je materialen in huis mag hebben, hangt af van de uitleenvoorwaarden van de gastbibliotheek. Je vindt deze op de website van de gastbibliotheek.
Reserveren
Hoe kan ik bij de gastbibliotheek reserveren?
Dit kun je het beste even navragen bij jouw gastbibliotheek. Je vindt deze informatie ook op de website van de gastbibliotheek.
Elders ophalen
Kan ik materialen in mijn eigen bibliotheek reserveren en ophalen in de gastbibliotheek, of omgekeerd?
Dit is niet mogelijk, maar ook niet nodig, je kunt materialen ophalen bij de bibliotheek waar je ze hebt gereserveerd.
Verlengen
Hoe kan ik bij de gastbibliotheek verlengen?
Dit kun je het beste even navragen bij jouw gastbibliotheek. Je vindt deze informatie ook op de website van de gastbibliotheek.
Waar inleveren
Mag ik boeken die ik in een gastbibliotheek heb geleend, inleveren bij mijn eigen bibliotheek? En andersom?
Dit is nog niet mogelijk, je moet de geleende materialen inleveren bij de bibliotheek waar je ze hebt geleend.
Overzicht te lenen materialen
Hoe kan ik zien hoeveel boeken ik nog meer kan lenen bij mijn gastbibliotheek?
Daarvoor ga je naar de website van jouw gastbibliotheek.
Inleverattentie
Kan ik ook voor de materialen uit de gastbibliotheek een inleverattentie krijgen?
Dit hangt af van de gastbibliotheek. Als de gastbibliotheek deze mogelijkheid aanbiedt, kun je dit aanvragen bij de gastbibliotheek.
Te laat
Ik ben te laat met inleveren bij de gastbibliotheek. Wat moet ik nu doen?
Lever jouw boeken of andere materialen zo snel mogelijk in bij de gastbibliotheek. De hoogte van de boete hangt af van de voorwaarden van de gastbibliotheek.
Hoeveel boete
Hoe kan ik zien hoeveel boete ik heb bij de gastbibliotheek?
Daarvoor ga je naar de website van jouw gastbibliotheek en logt daar in.
Kan ik betalen met de pas van mijn gastleenbibliotheek?
De bibliotheekpas is in principe niet bedoeld om mee te betalen. In jouw gastbibliotheek gelden de regels van de gastbibliotheek.
Gratis internetten
Kan ik ook gratis internetten met mijn Gastleenpas in de gastbibliotheek?
Bij sommige bibliotheken kan iedereen gratis internetten, bij andere kost dat geld. Gastlenen staat daar los van, het regelt alleen het lenen.
Activiteiten
Kan ik in de gastbibliotheek activiteiten bijwonen tegen leden-tarief?
Nee, met gastlenen kun je alleen materialen lenen in de gastbibliotheek. Wil je activiteiten bijwonen die ook voor niet-leden toegankelijk zijn, dan kun je deze natuurlijk wel bijwonen tegen het niet-ledentarief. Wil je vaker activiteiten bijwonen in de gastbibliotheek, dan kun je een compleet abonnement van deze bibliotheek overwegen.
Verhuizen
Ik ga verhuizen, hoe gaat dat met mijn gastleenabonnement?
Als je lid blijft van dezelfde bibliotheek, verandert er niets. Je moet uiteraard wel jouw nieuwe adres doorgeven. Als je lid wordt bij een andere bibliotheek, dan kun je daar weer een abonnement nemen dat recht op gastlenen geeft. Daarna kun je weer gastlenen bij jouw gastbibliotheek (je moet je daar wel opnieuw aanmelden).
Aanvragen
Ik wil een boek aanvragen bij een andere bibliotheek dan mijn thuisbibliotheek of gastbibliotheek, kan dat?
Gastlenen staat los van Aanvragen. Aanvragen doe je via jouw eigen bibliotheek.
Vraag
Ik heb een vraag over gastlenen. Waar kan ik terecht?
Met vragen en klachten kun je altijd bij jouw gastbibliotheek of thuisbibliotheek terecht.
Klacht
Ik heb een klacht over gastlenen. Waar kan ik terecht?
Met vragen en klachten kun je altijd bij jouw gastbibliotheek of thuisbibliotheek terecht.
Gastbibliotheek
Waar vind ik informatie over andere bibliotheken?
Kijk op Bibliotheek.nl en vul in het zoekvenster de plaatsnaam in van de bibliotheek die je zoekt. Klik op de vestiging die je wilt bezoeken. Klik vervolgens op de link naar de website van de bibliotheek. Je vindt hier onder meer het adres, de openingstijden, catalogus, uitleenvoorwaarden, activiteiten, enzovoorts.

Kan ik een tegoed op mijn bibliotheekpas zetten?

Antwoord: Het is mogelijk om bij de betaalautomaat in de hal van onze locatie Roermond een tegoedbedrag op jouw bibliotheekpas te zetten. Je kunt uit dit tegoed alle eventueel voorkomende kosten betalen: telaatgelden, aanvragen bij andere bibliotheken, kopieën en prints, e.d.
Het voordeel is dat je niet elke keer bij eventuele kosten hoeft te gaan betalen.
Het tegoed is onbeperkt geldig.
Het is mogelijk dit tegoed te betalen met de pinpas en contant geld.

Kan ik in de bibliotheek ook in Word werken?

Antwoord:

Ja, dit is mogelijk in de Bibliotheek Bibliorura, locatie Roermond. Je kunt - tegen vergoeding - gebruik maken van diverse office-diensten, zoals Word en Excel. Deze bestanden kunnen ook opgeslagen worden op jouw eigen usb-stick.