DigiTip Juni

Maand van de AI én Europese Verkiezingen

De Europese verkiezingen komen eraan! Tevens is juni maand van AI. Dat betekent dat dit jaar miljoenen mensen mogen stemmen én dat AI op de achtergrond gewoon doordendert om verkiezingen te manipuleren en te beïnvloeden.

Vraag jij jezelf online wel eens af of iets echt zo is? En wat kun je zelf doen om AI-beelden en nepnieuws op internet te leren herkennen? Met name op social media komen veel verzonnen berichten, bewerkte video’s en onjuiste cijfers voorbij. De website isdatechtzo.nl laat zien hoe nepnieuws werkt en je krijgt tips hoe je nepnieuws kunt signaleren.

Je krijgt antwoord op vragen zoals: hoe wordt nepnieuws verspreid? Hoe check je zelf nepnieuws? Hoe herken je online trollen die nepnieuws verspreiden? Hoe ga je om met de filterbubbel op social media, die ervoor zorgt dat je alleen maar hetzelfde soort berichten te zien krijgt?

Volgens experts leiden de combinatie van AI en verkiezingen tot een spannende, maar ook gevaarlijke mix. Want hoewel campagneteams AI-tools al inzetten, zijn er nog geen regels voor. Hoe ver gaan de tools? De NOS ontdekte recent dat AI als onzichtbaar wapen in de verkiezingsstrijd wordt ingezet. 

Meer weten over AI? In de vorige DigiTips hebben jullie al kennis kunnen maken met diverse AI applicaties, tools en programma’s om zelf met kunstmatige intelligentie aan de slag te gaan. Ook kun je gratis een laagdrempelige AI cursus volgen om meer te weten te komen over AI. 

Altijd op de hoogte

Op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in jouw bibliotheek? In de nieuwsbrief staan ook boeken- en activiteitentips

Als lid kun je meer

Kies uit een groot aantal boeken, e-books, luisterboeken, cursussen, activiteiten en meer. Als lid kun je volop lezen, leren en lenen.

Volg ons!

Via onze social media kanalen volg je wat er allemaal gebeurt in de bieb.