Lezen voor de lijst

Van middelbare scholieren en hun ouders krijgen we vaak de vraag welke boeken geschikt zijn voor de verplichte leeslijst op school. Daar denken we natuurlijk graag over mee. Ter inspiratie vind je deze maand ook twee presentatietafels in de bieb met daarop boeken van Lezen voor de Lijst, van dik tot dun en met allerlei verschillende onderwerpen.

 Als je van lezen houdt is het geen enkel probleem om een aantal boeken te moeten lezen. Maar ben je er niet zo’n fan van, dan kan dit nog weleens een kwelling voor je zijn. Maar wat is lezen voor de lijst nou eigenlijk? Eigenlijk is het een soort test om te zien op welk leesniveau je zit. Daarnaast moeten er ook boekverslagen gemaakt worden. Je krijgt van school een literatuurlijst waarop alle boeken staan waar je uit kunt kiezen per niveau. Welke lezen voor de lijst niveaus dit zijn, leggen we hieronder uit.

De verschillende niveaus

Er zijn verschillende niveaus waarop je de boeken van de literatuurlijst kunt lezen. Weet je niet wat jouw leesniveau is? Dan kun je een niveautest doen, deze vind je hier. Er zijn twee verschillende leeftijdscategorieën voor de test; 12 t/m 15 jaar en 15 t/m 18 jaar.  In de eerste categorie gaan de boeken tot en met niveau 4, in de tweede tot en met niveau 6.

Om je een idee te geven van de verschillende niveaus; wanneer je op niveau 1 zit heb je het liefst een dun boek. Lees je op niveau 6? Dan zie jij intertekstuele verbanden en lees je om vat te krijgen op jezelf en de wereld.

Meer boekentips vind je op www.lezenvoordelijst.nl en de meeste boeken kun je ook lenen via www.onlinebibliotheek.nl. Kijk ook eens op onze jongerenpagina voor handige websites zoals de uittrekselbank