Digitale bronnen 13-20

Lezen voor de lijst

Lezen voor de lijst wordt leuker en makkelijk met een beetje hulp van de bibliotheek. Op deze website zoek je makkelijk een boek op het juiste leesniveau dat jou aanspreekt. Je ziet er ook welke boeken als e-book of luisterboek te lenen zijn. Wel zo makkelijk als het boek dat je wil lezen uitgeleend is bij de bibliotheek! 

Uittrekselbank

In de Uittrekselbank staan bijna 4.000 uittreksels van Nederlandse en buitenlandse boeken en zo'n 450 auteursportretten. De uittreksels bestaan uit een samenvatting en een bespreking van onder andere thematiek, structuur, personages en stijl. Een handig hulpmiddel voor je leesverslag of boekpresentatie dus!

Inloggen op de Uittrekselbank doe je met je pasnummer en het wachtwoord dat je ook gebruikt om in te loggen in Mijn Menu.

LiteRom

In LiteRom staan bijna 200.000 recensies, artikelen en interviews met auteurs. De recensies en artikelen zijn afkomstig uit Nederlandse en Vlaamse kranten en tijdschriften vanaf 1900 tot nu. Vooral de recensies kunnen vaak goed van pas komen bij het maken van een leesverslag of boekpresentatie. 

Inloggen op LiteRom doe je met je pasnummer en het wachtwoord dat je ook gebruikt om in te loggen in Mijn Menu.

Jeugdbibliotheek

Jeugdbibliotheek.nl staat vol met leuke tips en informatie voor jongeren. Je vindt er bijvoorbeeld boeken die populair zijn op TikTok, het luisterboek en e-book van de week, de favoriete boeken van een bekende Nederlander, tips voor Lezen voor de lijst en nog veel meer.

Theorie.nl

Ga je binnenkort beginnen met rijlessen? Dan is Theorie.nl de website voor jou! Hier kun je namelijk theorie-examens voor auto, bromfiets en motor oefenen. Gratis en voor niks!

Inloggen op Theorie.nl doe je met je pasnummer en het wachtwoord dat je ook gebruikt om in te loggen in Mijn Menu.

Winkler Prins Studie

De Winkler Prins Studie encyclopedie bevat zo'n 9500 artikelen, foto's en filmpjes. Ideaal voor het maken van een werkstuk of presentatie! 

Inloggen op Winkler Prins Studie doe je met je pasnummer en het wachtwoord dat je ook gebruikt om in te loggen in Mijn Menu. 

Literatuurgeschiedenis

Op Literatuurgeschiedenis.org lees je alles over de Nederlandse en Belgische literatuurgeschiedenis vanaf de middeleeuwen tot nu. Moet je een boekverslag maken van een historisch tekst zoals de Beatrijs, Karel ende Elegast of Max Havelaar? Dan is dit een handige website om eens te bekijken. Je vindt er informatie over boeken en schrijvers, maar ook filmpjes, podcasts en algemene informatie over tijdvakken, stromingen en onderwerpen. 

Delpher

Delpher bevat miljoenen gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die allemaal woord voor woord doorzoekbaar zijn. Zo kun je bijvoorbeeld opzoeken wat er op jouw geboortedag in de krant stond. Maar ook als je een werkstuk of presentatie moet maken voor bijvoorbeeld geschiedenis kan deze website goed van pas komen.