Jongen met een stapel boeken op zijn hoofd

Boetevrij sinds 1 januari 2024

Vanaf 1 januari 2024 betalen jeugdleden (tot 21 jaar) en leden met een all-in abonnement geen telaatgeld meer. Dat betekent dat je geen boete hoeft te betalen als je de geleende materialen (boeken, tijdschriften of dvd’s) een keer iets te laat inlevert. Boetevrij wil zeggen dat we geen telaatgeld rekenen. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je de materialen weer terugbrengt, zodat andere leden er weer gebruik van kunnen maken.

Onbezorgd naar de bieb
Boetes zijn voor veel van onze leden één van de grootste irritatiepunten. Gelukkig is dat voor veel leden nu verleden tijd. Bovendien is het voor de jeugd t/m 20 jaar nog laagdrempeliger om lid te worden van de bieb. Zij zijn gratis lid en kunnen nu ook lenen zonder dat zij - of hun ouders - boetes krijgen.

Lenen blijft lenen
Boetevrij lenen betekent niet dat je de materialen die je bij ons leent zomaar mag houden. De uitleentermijn is 3 weken en je mag tot 2 keer toe gratis verlengen (mits iemand anders het materiaal niet in de tussentijd heeft gereserveerd!).  In totaal kun je materialen dus tot wel 9 weken lenen. 

Je moet wel zelf op tijd zorgen dat je de materialen verlengt via 'Mijn menu' of bij de zelfservicebalie. Om je te helpen het materiaal toch op tijd terug te brengen, sturen we je 7 dagen na afloop van de leentijd een herinnering. Wanneer je de materialen niet terugbrengt of verlengt, krijg je na 14 dagen nog een herinnering. Breng je het materiaal dan nog steeds niet terug (omdat je het wilt houden, of het misschien bent kwijtgeraakt) dan brengen we de vervangingskosten (incl. notakosten) van het materiaal in rekening. Breng je het materiaal dan alsnog terug, hoef je de vervangingskosten niet te betalen. Je betaalt dan wel de administratiekosten die verbonden zijn aan het versturen van de nota. Indien de genoemde materialen niet binnen 30 dagen zijn teruggebracht of vergoed, kan het incassobureau worden ingeschakeld.

Altijd op de hoogte

Op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in jouw bibliotheek? In de nieuwsbrief staan ook boeken- en activiteitentips

Als lid kun je meer

Kies uit een groot aantal boeken, e-books, luisterboeken, cursussen, activiteiten en meer. Als lid kun je volop lezen, leren en lenen.

Volg ons!

Via onze social media kanalen volg je wat er allemaal gebeurt in de bieb.