Skip to main content

Gratis apps om dieren of planten te herkennen

Voor als je even niet weet welke plant of welk dier je voor je hebt

Ken je dat? Je bent aan het wandelen en je komt een plant of dier tegen waarvan je geen idee hebt wat het is… Gelukkig zijn er heel veel verschillende apps om deze planten en dieren te herkennen

Dierendag

Op 4 oktober is het weer zover: Dierendag. Bijna de helft van de huishoudens in Nederland heeft een huisdier. In totaal houden we in ons kikkerlandje ruim 27 miljoen(!) gezelschapsdieren. Bijna een kwart van de mensen met een huisdier heeft een of meerdere katten en iets minder dan twintig procent heeft een hond. Ook de overige gezelschapsdieren ken je in de meeste gevallen vast en zeker: van de goudvis en een konijn, tot een cavia of een pony.

Kennis vergroten

Maar er zijn ook dieren of planten die je niet kent. Vooral wanneer je regelmatig de natuur ingaat, of soms als je simpelweg in de tuin zit, kom je dieren of planten tegen die je niet kent en waar je meer over wilt weten. Goed nieuws! Er zijn namelijk veel (gratis) apps op de markt die jou kunnen helpen je kennis te vergroten.

Gratis apps

Enkele voorbeelden van gratis apps zijn iNaturalist, ObsIdentify, Google Lens of Plantnet. Dierenzoeker is een leuke app voor kinderen om de meest voorkomende Nederlandse huis-, tuin- en keukendieren te identificeren. In de app beantwoord je vragen over het dier dat je hebt aangetroffen, waardoor je de naam kunt achterhalen en meer informatie krijgt. De app bevat realistische tekeningen van de dieren; voor echte foto's kun je doorlinken naar nederlandsesoorten.nl. En er zijn zelfs apps om vogelgeluiden te herkennen!

Niet al deze apps werken voor iedereen even goed. Sommige mensen kunnen meteen achterhalen welk dier ze zoeken, terwijl andere personen vaak een foto moeten maken. Probeer het zelf!

Privacy

Als je belang hecht aan je online privacy en je niet wilt dat veel (persoonlijke) informatie die op je telefoon staat, wordt gedeeld met derden, bekijk dan ook even goed de privacy voorwaarden. Anders kun je altijd nog een foto maken van het dier en het in de omvangrijke collectie van de bibliotheek op komen zoeken in een boek!

Altijd op de hoogte

Op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in jouw bibliotheek? In de nieuwsbrief staan ook boeken- en activiteitentips

Als lid kun je meer

Kies uit een groot aantal boeken, e-books, luisterboeken, cursussen, activiteiten en meer. Als lid kun je volop lezen, leren en lenen.

Volg ons!

Via onze social media kanalen volg je wat er allemaal gebeurt in de bieb.