Skip to main content

DigiTip Augustus

Digitale, zomerse tips voor thuis of op reis!

We zitten midden in de zomervakantie, vandaar dat deze DigiTip in het teken staat van digitale, zomerse tips voor jou en oud.


© Quickdraw

Quickdraw

Wil jij onderweg naar vakantie de cognitieve skills en de (Engelse) woordenschat van jouw kinderen vergroten? Ga dan eens aan de slag met Quickdraw. Teken op een tablet of smartphone binnen 20 seconden het gevraagde item. Je hoort meteen of je het goed hebt gedaan. Ook voor ouders en verzorgers is het een uitdaging!

An Ocean of Books

Of je nou thuisblijft deze zomer of al bent gearriveerd op bestemming, in deze oceaan van boeken wil je ook wel even een duik nemen. Ieder continent representeert een genre, ieder eiland een schrijver (hoe groter het eiland, hoe groter de aanwezigheid van de auteur op internet) en iedere stad een boek. Op de kaart staan in totaal ruim 113.000 schrijvers en ruim 145.000 boeken! Hun online vertegenwoordiging, samen met AI, bepaalt hoe ze op de wereldkaart gepositioneerd zijn.

© Ocean of Books
© Van Gogh Museum
© Rijksmuseum

Online tentoonstellingen

Wat denk je van het bezoeken van een online tentoonstelling? Dit zijn exposities speciaal gemaakt voor de digitale wereld. Je loopt dus niet onhandig te navigeren door een online museum, maar je volgt een interactief verhaal met verdiepende informatie over een kunstenaar, historische gebeurtenis of tentoonstelling.

Ben je bijvoorbeeld benieuwd wat voor soort boeken Vincent van Gogh heeft gelezen, of hoe het liefdesleven van de schilder eruitzag? Het Van Gogh museum heeft hier een mooie interactieve, online vertelvorm voor gevonden. De tentoonstellingen zijn in het Engels, maar via de knop 'vertalen' onderaan de pagina, kun je ook alles lezen in het Nederlands. Klik hier om beide online exposities te bekijken.

Er staan nog veel meer musea en tentoonstellingen online van grote (inter)nationale musea. Zoals het Rijksmuseum, met exposities over de Nachtwacht, Jan Steen en de liefdesbrieven van Vermeer. De lijst met internationale musea en exposities is haast eindeloos: van het MoMA in New York en de Nationale Gallery in London, tot tentoonstellingen over de Eifeltoren en het Witte Huis. Voor een overzicht van alle deelnemers, klik hier. Voor meer uitleg, klik hier.

Altijd op de hoogte

Op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in jouw bibliotheek? In de nieuwsbrief staan ook boeken- en activiteitentips

Als lid kun je meer

Kies uit een groot aantal boeken, e-books, luisterboeken, cursussen, activiteiten en meer. Als lid kun je volop lezen, leren en lenen.

Volg ons!

Via onze social media kanalen volg je wat er allemaal gebeurt in de bieb.