DigiTip Januari: Kopie-app

Man met mobiel in de hand

MAAK EEN VEILIGE KOPIE VAN JE ID MET DE KOPIEID-APP

DigiTip: een digitale tip voor jou. Wij helpen je veilig op weg in de digitale wereld met deze tips. Deze maand gaat de DigiTip over het maken van een veilige kopie van je identiteitsbewijs met de KopieID-app.

Voorkom fraude met je ID! Gebruik de KopieID-app van de overheid om eenvoudig en veilig een kopie van je identiteitsbewijs te maken met je mobiele telefoon of tablet.

KopieID-app

Met de KopieID-app kun je in een kopie van het identiteitsbewijs de identiteitsgegevens doorstrepen die organisaties niet nodig hebben of niet mogen gebruiken, zoals je Burgerservicenummer (BSN), de pasfoto of handtekening. Wat je mag doorstrepen, hangt af van de organisatie en het doel van de kopie. Meer informatie daarover staat hier.

idfraude kopie paspoort op mobiel

Ook kun je met de app een watermerk in de kopie schrijven. In dit watermerk typ je het doel en de datum van de kopie. Het watermerk kan ook toegevoegd worden als er niks is doorgestreept. Daarna kun je de kopie verzenden of afdrukken.

Je kunt de bewerkte kopie (met doorstreepte gegevens) veilig opslaan, zodat je deze later opnieuw kunt gebruiken. Komt de kopie ooit in handen van fraudeurs? Dan is het dankzij de KopieID-app een stuk moeilijker om ermee te frauderen.

Hoe werkt dit

In dit laagdrempelige filmpje wordt uitgelegd hoe je de app kunt downloaden en gebruiken.

Waar

Je kunt de KopieID-app downloaden in de Apple App Store en de Google Play Store.