Wim Cox

Ik lees… het liefst op een strandbed in de zon

“Ik ben altijd bang dat ik te weinig te lezen heb als ik op vakantie ga. Meestal gaat dan ook een stapel ongelezen exemplaren Runner’s World en Quote mee, een managementboek en nog wat oorlogsboeken. Vaak komt de helft weer ongelezen mee terug in mijn koffer. Toch lees ik heel graag op vakantie. Dan heb ik eindelijk tijd om wat dieper ergens in te duiken. Het liefst lig ik dan op een bedje aan het zwembad of op het strand.

Al sinds mijn middelbare school ben ik weg van oorlogsromans en geschiedenisboeken over de Tweede Wereldoorlog. Die periode interesseert me erg en speelt ook een rol in mijn eigen verleden. Zo heb ik vorig jaar door journalist René Roosjen een boek laten schrijven over mijn nu 87-jarige vader en de historie van Cox & Co. Mijn vader heeft een geweldig geheugen en ik wilde zijn herinneringen vastleggen voor het nageslacht.

Mijn vader heeft ook de oorlog heel bewust meegemaakt. Hij heeft allerlei verhalen over Duitsers en onderduikers bij de grenspost in Maalbroek, de plek waar we beiden geboren zijn. Mijn oma is daar ooit begonnen met een kamercafé binnen een boerderij en dat is uiteindelijk uitgegroeid tot een uitspanning, wegrestaurant, hotel en tankstation. Daar vlakbij is ook een monument voor de veertien Roermondse jongens en mannen die er in de Tweede Wereldoorlog zijn gefusilleerd omdat ze ondergedoken waren voor de Arbeitseinsatz.

Ik ben altijd erg geïnteresseerd in wat mensen beweegt. Daarom vind ik ook de interviews in Quote met de captains of industry altijd zo interessant. Ook biografieën van bijvoorbeeld politici spreken mij aan. Daar hoop ik er meer van te gaan lezen. Sinds ik de aandelen van mijn horecazaken heb overgedragen aan mijn drie kinderen begint er iets meer leestijd te komen, maar ik ben ook meer gaan sporten. Ik sta elke dag om 5 uur op en ga dan rennen. Bij slecht weer spring ik op mijn hometrainer of roeiapparaat. Soms lees ik daarbij een tijdschrift. Na het sporten ga ik vrolijk verder met het lokale nieuws in de krant.” 

Wim Cox, horecaondernemer

 

Dit zijn de leestips van Wim Cox:

KarakterKarakter - F. Bordewijk
Geremd door zijn armoedige jeugd als zoon van een ongehuwde moeder in vooroorlogs Rotterdam en gedwarsboomd door zijn vader, de machtige deurwaarder Dreverhaven, weet een jonge man zich toch op te werken van kantoorklerk tot advocaat. Dit na zoveel jaar nog in geen enkel opzicht verouderde boek is met zijn feilloze compositie (zelfs in de titels der hoofdstukken), zijn heldere zakelijke stijl en zijn psychologische diepgang een klassiek werk in onze literatuur.

Limburgse Toppers / Ondernemers met lef: André Rieu en 11 andere Limburgse wereldsterren - Gerrie Coerts
Twaalf Limburgse ondernemers vertellen openhartig over hun successen én hun fouten. Van Pierre Boels tot André Rieu en van Jean Gelissen tot Camille Oostwegen, stuk voor stuk succesvolle ondernemers die in dit boek hun verhaal delen.

Quote en Runner’s World (tijdschriften)

 

Lees je ook zo graag tijdschriften? Dan is de TijdschriftenBieb misschien wel wat voor jou! Hier kun je als bibliotheeklid digitaal tijdschriften lezen. Kijk op https://www.onlinebibliotheek.nl/nieuwe-apps/tijdschriftenbieb.html voor de TijdschriftenBieb.