Ik lees… vooral wat ik spontaan tegenkom

“Taal betekent heel veel voor me. Ik ben er dagelijks mee bezig. Als kind schreef ik al versjes en verhaaltjes over dingen die ik meemaakte. Nog steeds schrijf ik vooral over persoonlijke dingen en situaties. Ik ben heel open in mijn muziek en mijn spoken word. Schrijven is echt mijn manier om te relativeren.

Ik lees weinig. Ik vind het wel heel leuk om te doen, maar ik heb niet meer de spanningsboog om lange stukken te lezen. Als kind kon ik dat wel. Ik vond bijvoorbeeld de boeken van Kippenvel supervet. Ik houd sowieso wel van horror. Ik heb ook veel stripboeken van The Walking Dead. Die vind ik echt te gek, net zoals de tv-serie ervan. Ook podcasts luister ik veel. Vooral als ik onderweg ben. Dan kan ik even lekker wegdromen. De hiphop-podcast Wilde Haren vind ik bijvoorbeeld heel goed. Het voelt echt alsof je bij die gasten aan tafel zit. Ook De Laatste Dans van Frans Pollux, met een hoofdrol voor mijn tante Resi Coumans, vind ik een geweldige podcast. Het is bijna een boek, maar dan vol sfeergeluiden. En dan te bedenken dat het een waargebeurd verhaal is. Absurd dat zoiets in Roermond heeft plaatsgevonden.

Ik ben vooral een spontane lezer. Ik kan echt geraakt worden door een heel tof bijschrift bij een foto op Instagram bijvoorbeeld. Slogans vind ik ook supercool en inspirerend. Soms kan ik opeens bij de supermarkt een woord of een bepaalde zin zien en denken: ik wil nu naar huis en zelf gaan schrijven.

Het schrijven van mijn trapgedicht voor de bieb was echt een uitdaging. Mijn poëzie en spoken word leunen sterk op mijn voordracht. Er zit altijd een bepaalde melodie in en ik speel veel met rijm en klemtonen. Gebeiteld in een stenen trap kan dat niet. Dan moet het zo gelezen worden zoals jij het schrijft. Bovendien moet je opeens rekening houden met de lengte van woorden. Dat heeft me wel wat hoofdbrekens gekost, maar ik ben superblij met het eindresultaat. Ik krijg er ook nog steeds heel veel toffe reacties op.

Een dichtbundel uitbrengen doe ik misschien wel op mijn veertigste. Ik wil eerst vooral muziek maken. En dat die songteksten soms een poëtische tint hebben… dat is nou eenmaal zo.”

Brohlin Coumans, hiphopartiest en dichter

 

Schrijftips van Brohlin

1. Laat eens een keer alle ‘regels’ en kaders los en schrijf zonder te veel na te denken op wat er in je opkomt.

2. Speel daarna eens met de zinsopbouw en timing. Een stilte/pauze kan soms meer zeggen dan een lap tekst. Zo kan ook één lange sleur aan woorden z’n charmes hebben. Test voor jezelf uit hoe jouw zinnen het krachtigst zijn.

3. Rijm is fantastisch. En bij spoken word vooral klankrijm. Door een bijna melodieus ritme met veel rijm te combineren in een a capella voordracht kun je de luisteraar of jezelf soms meenemen in een drijfzand aan woorden waar eigenlijk niemand uit wil komen. Wel belangrijk om te onthouden: lever nooit inhoud in voor rijm, want dan ben je maar gewoon aan het rijmen…