Vanaf 20 mei kun je weer stemmen voor de Nederlandse Kinderjury, de prijs voor het beste boek van het afgelopen jaar. Vind je het lastig om te kiezen welk boek je het beste vond? Misschien heb je nog wat aan de tips van de leerlingen uit groep 7 en 8 van basisschool De Steenen Brug. Zij hebben uit alle genomineerden voor de Kinderjury hun vijf favoriete boeken gekozen.

De Gorgels en het geheim van de gletsjer - Jochem Myjer
Je duikt meteen in het spannende avontuur van Melle, zijn zusje Limoni en hun Gorgels Bobba en Belia. Gorgels zijn kleine wezentjes die kinderen beschermen tegen ziektes. In dit boek wordt Belia ontvoerd en proberen Melle en Limoni haar te redden. Het boek is vanaf de eerste bladzijde leuk en spannend. Melle en Limoni zitten dan met hun ouders in de auto op weg naar de Alpen. Hun Gorgels Bobba en Belia zijn stiekem mee. Er ontstaat meteen chaos door een wesp in de auto terwijl moeder daar heel bang voor is en een zingende Belia die zo hoog zingt dat een parfumflesje kapot springt. Er worden veel grapjes in het boek gemaakt en soms maken ze je iets wijs dat verderop in het verhaal helemaal niet blijkt te kloppen! Er staan ook heel grappige woorden in, bijvoorbeeld 'Gorgelympische spelen'. Ook de tekeningen vinden we heel erg mooi en goed passen bij het verhaal. Wij zijn fan van de Gorgels geworden!

Juf Braaksel en de magisch ring - Carry Slee
Dit spannende boek gaat over de vrienden Lotte en Thijs, de criminele stiefvader van Lotte, het gemene schoolhoofd Juf Braaksel, de lieve juf Evi en een magische ring. In de eerste hoofdstukken wordt veel uitgelegd over de verschillende personages en hun leven. Daardoor vonden we het begin een beetje saai. Het is wel belangrijke informatie om de rest van het boek goed te begrijpen. Als je doorleest wordt je beloond met een super spannend verhaal, waarin Lotte en Thijs twee problemen moeten oplossen. Ze willen af van Juf Braaksel én Lotte's stiefvader. Gaat ze dit zelf lukken of hebben ze de hulp van een beetje magie nodig?

De kikkerbilletjes van de koning - Janneke Schotveld
Een modern sprookjesboek? Daar waren we wel nieuwsgierig naar! We vonden het heel leuk om al die nieuwe sprookjes te lezen. Soms zaten er sprookjesfiguren of dingen in verwerkt die we herkenden uit oude sprookjes, maar toch was elk sprookje weer heel verrassend. We kunnen niet kiezen welke van de sprookjes we het leukste vinden. Jullie mogen ze zelf lezen en genieten van koningen, kikkers, prinsessen en... kikkerbilletjes!

Code Kattenkruid - Jacques Vriens
Wat vonden we dit een zielig, maar ook een mooi en soms zelfs komisch verhaal. Het gaat over Stijn en zijn opa. Opa krijgt te horen dat hij ernstig ziek is en niet meer lang heeft te leven. Hij besluit meteen dat hij euthanasie wil, mocht het zover zijn. Maar eerst wil hij nog van het leven genieten en maakt hij een driedaagse fietstocht met Stijn. Tijdens deze tocht beleven ze mooie, droevige en grappige momenten. Zo moesten we best wel lachen toen opa vastzat in bad. Het is goed dat het verhaal onvoorspelbaar blijft. Tot aan het einde blijf je je afvragen hoe het zal aflopen.

De jongen die draken kweekte - Andy Shepherd
Dit is een spannend en grappig verhaal over Tomas die ontdekt dat er een draak komt uit een vrucht van de drakenfruitboom van zijn opa. Hij noemt hem Fikkie en probeert zijn bestaan geheim te houden, maar dat is zo makkelijk nog niet! Soms gaat het dan ook bijna mis en dat zijn erg grappige en spannende stukjes. Bijvoorbeeld als Fikkie een keer door een open raam naar buiten vliegt. Of als Fikkie mee naar school gaat in de rugzak van Tomas. Fikkie poept nogal veel en als Tomas tijdens gymles zijn kleren uit de tas haalt, zit alles onder de poep. Hoe moet hij dat verklaren? Mooi vonden we om te lezen hoe er een vriendschap ontstaat tussen Tomas en zijn draakje.