DigiTip Februari: Zoekmachines
GEBRUIK EENS EEN ANDERE ZOEKMACHINE!
DigiTip: een digitale tip voor jou. Wij helpen je veilig op weg in de digitale wereld met deze tips. Deze maand gaat de DigiTip over het gebruiken van andere zoekmachines dan Google.
Google is de grootste zoekmachine van de wereld. De zoekmachine is zo bekend dat het zelfs een werkwoord heeft opgeleverd met de betekenis ‘zoeken op internet’: googelen. Hieronder staat kort opgesomd waarom je eens een andere zoekmachine dan Google kan gebruiken én welke zoekmachines hiervoor geschikt zijn.
Google
Google staat bekend om het verzamelen en opslaan van grote hoeveelheden gebruikersgegevens om zoekresultaten en advertenties te personaliseren. De opvallend grote hoeveelheid advertenties die jij als gebruiker ziet, komen van een groot aantal bedrijven die betalen om hoog in de zoekresultaten te komen. Daardoor krijg jij als gebruiker informatie te zien die vaak niet relevant en/of objectief is.
Daarnaast is het zoekalgoritme van Google ontworpen om gepersonaliseerde resultaten te bieden op basis van jouw zoekgeschiedenis en voorkeuren. Zoekresultaten op Google zijn daarom niet neutraal of objectief, hoewel dat voor jou als gebruiker wel wordt gesuggereerd. Met andere woorden: het verschilt vaak per persoon wie wat te zien krijgt, terwijl dezelfde zoekopdracht is ingevoerd.
De risico’s
Dit lijkt onschuldig, maar schijn bedriegt. Profilering berust op het verzamelen van duizenden gegevens over jou. Denk aan jouw webzoekopdrachten, bezochte websites en locatiegegevens. Hierdoor kan het bedrijf nauwkeurige voorspellingen doen over jouw persoonlijkheid, gedrag en meer.
Dat je bijvoorbeeld geen advertenties ziet voor medicijnen of seksspeeltjes, betekent niet dat Google, op basis van haar beschikbare gegevens over jou, geen aannames kan doen over jouw medische toestand of seksuele voorkeuren. En wie weet mag jouw gebruikersprofiel in de toekomst wel verkocht worden aan de hoogste bieder.
Ook kun je als gebruiker al snel in een filterbubbel belanden waar je alleen wordt blootgesteld aan inhoud die overeenkomt met jouw bestaande opvattingen en zoekopdrachten. Alternatieve zoekmachines geven meer prioriteit aan privacy van gebruikers en laten je (nagenoeg) anoniem zoeken naar informatie. Dit leidt tot diverse en meer onbevooroordeelde resultaten voor jou als gebruiker.
Alternatieve zoekmachines
Goede en privacyvriendelijke alternatieven voor Google
Bekend om zijn sterke focus op privacy en het niet volgen van gebruikers.
Gebruikt Google-zoekresultaten maar met verbeterde privacyinstellingen.
Deze zoekmachine gebruikt de advertentie-inkomsten om nieuwe bomen te planten.
Deze zoekmachine respcteert jouw privacy en garandeert neutraliteit en onpartijdigheid.
Altijd op de hoogte
Op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in jouw bibliotheek? In de nieuwsbrief staan ook boeken- en activiteitentips
Als lid kun je meer
Kies uit een groot aantal boeken, e-books, luisterboeken, cursussen, activiteiten en meer. Als lid kun je volop lezen, leren en lenen.