Skip to main content

BoekenTop5: de favorieten van Leon Verdonschot

Voor de BoekenTop5 van november hebben we een speciale gast gevraagd. Journalist, auteur, presentator en documentairemaker Leon Verdonschot komt op 21 november naar Roermond om Adriaan van Dis te interviewen en wij hebben hem naar zijn vijf favoriete boeken van dit moment gevraagd.

Onbeantwoorde verliefdheden - Stevie van Zandt

Steven van Zandt, beter bekend als Little Steven, is niet alleen zanger/gitarist, de rechterhand van zijn jeugdvriend Bruce Springsteen in dienst van de E Street Band en van Tony Soprano in The Sopranos, hij is ook dj. En met zijn TeachRock onvermoeibaar pleitbezorger van goed en laagdrempelig muziekonderwijs. En politiek activist: hij was de man achter Artists United Against Apartheid.

Eindelijk heeft hij zijn verhaal op papier gezet, en zoals verwacht op basis van zijn songteksten: hij kan fantastisch schrijven. Veel meer dan zijn levensverhaal is het een wervelend pleidooi voor engagement, spiritualiteit en rock ’n roll. Het was een grote eer hier het voorwoord voor te mogen schrijven.

Een goede moeder - Jan van Mersbergen

Van Mersbergen, die doorbrak met Naar de Overkant van de Nacht (dit najaar te zien als theaterstuk, bewerkt door Frans Pollux), schreef een schrijnende roman over een moeder die de grip op haar leven kwijtraakt, en daarmee ook die op haar dochter. Ze wordt heen en weer geslingerd tussen haar steeds onmachtige ex en de bureaucratie van vele instanties. Van Mersbergen schrijft het invoelend en spannend op, met behulp van mails en uitgewerkte voiceberichtjes.

Dialoog over kunst en politiek - Edouard Louis & Ken Loach

Zoals Naar de Overkant van de Nacht van de letteren naar het theater gaat, zo leerde ik het werk van Édouard Louis kennen doordat ik een paar weken geleden het briljante theaterstuk Wie Heeft Mijn Vader Vermoord zag, een door Ivo van Hove geregisseerde monoloog door Hans Kesting. Ik wilde meteen het boek lezen, en stuitte daardoor ook op dit zojuist verschenen boeiende gesprek tussen Louis en de al even geëngageerde Britse filmmaker Ken Loach, wiens film Bread and Roses (2000) van grote inspiratie was voor mijn documentaire Het Schoonmakersparlement (2018).

De geschiedenis van mijn seksualiteit - Tobi Lakmaker

Op eerste drukken van dit boek stond een andere naam op de cover: Sofie Lakmaker. Dat geeft al een beetje aan wat een belangrijk thema in dit debuut is: identiteit. Lakmakers stijl is volstrekt eigen, vlijmscherp en vooral: enorm grappig.

Waarom we geen hondenmelk drinken - Willem Vermaat

Voor mensen die weinig (flexitariër) of geen (vegetariër) vlees en vis eten hebben we een naam, net als voor mensen die principieel geen enkele dierlijke producten gebruiken: veganisten. Maar de keuze om wél vlees en zuivel te gebruiken is eigenlijk net zo principieel. Dus ook die verdient een naam: carnisme. In dit boek onderzoekt Willem Vermaat de fundamenten en gevolgen van carnisme, en laat hij vlijmscherp zien hoe absurd ze zijn.