Nederland Leest

November is de maand van Nederland Leest, een campagne met als motto ‘Eén boek, duizend gesprekken’. Dit jaar is het thema 'Oud worden, jong blijven'. Bibliotheekleden en bezoekers krijgen een unieke uitgave van het boek Mevrouw mijn moeder cadeau van hun bibliotheek! Met dit boek richtte Yvonne Keuls een liefdevol monument op voor haar ouder wordende moeder.

De Bibliotheek Bibliorura organiseert ook twee activiteiten rondom Nederland Leest 2022. Op zondagmiddag 27 november komt schrijver Oek de Jong naar het Royal Theater in Roermond om geïnterviewd te worden door Leon Verdonschot en op vrijdagochtend 2 december geeft dr. Jan van Wersch in onze bibliotheek een college over gezond ouder worden. 

Nederland Leest Website banner 1280X278 DEF

Schrijversbezoek Oek de Jong

Nederland Leest 2022 Oek de Jong

Op zondag 27 november van 14.00 tot 16.00 uur is Oek de Jong op uitnodiging van de bibliotheek te gast in het Royal Theater in Roermond. Hier wordt hij geïnterviewd door journalist en presentator Leon Verdonschot. 

Onlangs verscheen het nieuwste boek van Oek de Jong: Man zonder rijbewijs. Hierin beschrijft hij hoe hij op latere leeftijd alsnog rijles neemt in zijn woonplaats Amsterdam. Een verrassend memoir vol humor en zelfspot over jong zijn en ouder worden. Het boek staat al weken in de bestsellerlijst.

“Oek de Jong verheft zijn autorijlessen tot literatuur, tot een verhaal dat meer betekent dan er op het eerste gezicht staat.” - NRC Handelsblad

Oek de Jong (1952) studeerde kunstgeschiedenis, was redacteur bij De Revisor en doceerde aan de universiteiten van Leiden en Berlijn. Zijn doorbraak als schrijver was in 1979 met de roman Opwaaiende zomerjurken. De Jong is verder onder andere bekend van enkele essay- en verhalenbundels en de romans Hokwerda's kind (2002), Pier en oceaan (2012) en Zwarte schuur (2019). Zijn werk werd meermaals bekroond.

Bruna Roermond verzorgt de boekenverkoop na het interview. Oek de Jong zal hierbij ook signeren.

Wanneer: zondag 27 november van 14.00 tot 16.00 uur
Waar: Royal Theater, Hamstraat 7A in Roermond
Kosten: €7,50 voor leden, €10,- voor niet-leden. Dit is inclusief een drankje.

Let op: het is niet mogelijk om ter plekke tickets te kopen. Dit kan alleen online via onderstaande link of aan de receptie van de bibliotheek.

 Bestel tickets 

HOVO-college: gezond ouder worden

Nederland Leest 2022 HOVO college

Hoe oud kunnen we worden en hoe kunnen we vitaal oud worden?

Voor deze twee interessante vragen bestaan geen eenvoudige antwoorden, maar het zijn wel vragen die ons vroeg of laat allemaal bezig houden. De zoektocht naar de bron van de eeuwige jeugd gaat niet voor niets tot op de dag van vandaag door. Iedereen wil oud worden, maar niemand wil oud zijn. Wat we willen is vitaal oud worden. Maar hoe bereiken we dat?

Op vrijdag 2 december is klinisch chemicus Jan van Wersch te gast bij de Bibliotheek Bibliorura voor een nieuw HOVO-college. Hierin zal hij de laatste wetenschappelijke inzichten over veroudering met je delen en onder andere de volgende vragen behandelen:

• Wat is veroudering eigenlijk?
• Welke factoren spelen een rol bij het verouderingsproces?
• Wat is nu onze levensverwachting en die van onze kinderen en kleinkinderen?
• Welke rol spelen erfelijkheid, levensstijl en levensomstandigheden in gezondheid en ziekte?

Aan het einde van het college bespreekt Jan van Wersch ook zijn tien gezondheidsgeboden. En er is natuurlijk uitgebreid de tijd om vragen te stellen aan Jan van Wersch.

Wanneer: vrijdag 2 december van 10.00 uur tot 12.00 uur
Waar: de Bibliotheek Bibliorura, Neerstraat 11-13 in Roermond
Kosten: €5,- voor leden, €7,50 voor niet-leden. Dit is inclusief een drankje.

 Bestel tickets 

Nederland Leest

Mevrouw mijn moeder

Nederland Leest Facebook banner 1200X628 DEF 2

Met Mevrouw mijn moeder richtte Yvonne Keuls een liefdevol monument op voor haar bijzondere moeder: het is een meeslepend en ontroerend verhaal over ouder worden met veerkracht en zelfbeschikking. Maar ook over het aanpassingsvermogen van een Indische oude dame aan Nederland. Een boek vol herinneringen en verhalen van vroeger. Een ode aan de vertelkunst van twee sterke eigenzinnige vrouwen.

Mevrouw mijn moeder is een met veel humor geschreven, persoonlijk en ontwapenend boek waarin de generaties met elkaar in gesprek raken en de kunst van het ouder worden tussen de regels te vinden is.

Vanaf 1 november gratis op te halen in de bibliotheek!