Nederland Leest

November is de maand van Nederland Leest, een campagne met als motto ‘Eén boek, duizend gesprekken’. Dit jaar is het thema 'Oud worden, jong blijven'. Bibliotheekleden en bezoekers krijgen een unieke uitgave van het boek Mevrouw mijn moeder cadeau van hun bibliotheek! Met dit boek richtte Yvonne Keuls een liefdevol monument op voor haar ouder wordende moeder.

De Bibliotheek Bibliorura organiseert ook twee activiteiten rondom Nederland Leest 2022. Op zondagmiddag 27 november komt schrijver Oek de Jong naar het Royal Theater in Roermond om geïnterviewd te worden door Leon Verdonschot en op vrijdagochtend 2 december geeft dr. Jan van Wersch in onze bibliotheek een college over gezond ouder worden. 

Nederland Leest Website banner 1280X278 DEF

Schrijversbezoek Oek de Jong

Nederland Leest 2022 Oek de Jong

Op zondag 27 november van 14.00 tot 16.00 uur is Oek de Jong op uitnodiging van de bibliotheek te gast in het Royal Theater in Roermond. Hier wordt hij geïnterviewd door journalist en presentator Leon Verdonschot. 

Onlangs verscheen het nieuwste boek van Oek de Jong: Man zonder rijbewijs. Hierin beschrijft hij hoe hij op latere leeftijd alsnog rijles neemt in zijn woonplaats Amsterdam. Een verrassend memoir vol humor en zelfspot over jong zijn en ouder worden. Het boek staat al weken in de bestsellerlijst.

“Oek de Jong verheft zijn autorijlessen tot literatuur, tot een verhaal dat meer betekent dan er op het eerste gezicht staat.” - NRC Handelsblad

Oek de Jong (1952) studeerde kunstgeschiedenis, was redacteur bij De Revisor en doceerde aan de universiteiten van Leiden en Berlijn. Zijn doorbraak als schrijver was in 1979 met de roman Opwaaiende zomerjurken. De Jong is verder onder andere bekend van enkele essay- en verhalenbundels en de romans Hokwerda's kind (2002), Pier en oceaan (2012) en Zwarte schuur (2019). Zijn werk werd meermaals bekroond.

Bruna Roermond verzorgt de boekenverkoop na het interview. Oek de Jong zal hierbij ook signeren.

Wanneer: zondag 27 november van 14.00 tot 16.00 uur
Waar: Royal Theater, Hamstraat 7A in Roermond
Kosten: €7,50 voor leden, €10,- voor niet-leden. Dit is inclusief een drankje.

Let op: het is niet mogelijk om ter plekke tickets te kopen. Dit kan alleen online via onderstaande link of aan de receptie van de bibliotheek.

 Bestel tickets 

HOVO-college: sterke vrouwen

HOVO-college sterke vrouwen in de kunsten

De wil is alles. Jeanne Bieruma Oosting: haar leven, haar kunst en haar tijd.

Op vrijdagochtend 12 mei, vlak voor Moederdag, organiseert de Bibliotheek Bibliorura een HOVO-college over sterke vrouwen in de kunsten en in het bijzonder Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994). Zij koos voor een leven in de kunst in een tijd dat de keuzemogelijkheden voor vrouwen maar heel beperkt waren.

In de afgelopen decennia verschenen er verschillende biografieën over sterke vrouwen in de kunsten: vrouwen die ondanks tegenwerking voor de kunst kozen. In het HOVO-college gaat neerlandica en cultuurwetenschapper dr. Liesbeth Vonhögen nader in op de kunstwereld uit de 19de en begin 20ste eeuw, de eerste feministische golf en het buitengewone leven van Jeanne Bieruma Oosting.

Bierum Oosting ontworstelde zich aan haar adellijke milieu en ontwikkelde zich tot een zelfbewuste en zeer zelfstandige kunstenares van een rijk en zeer gevarieerd oeuvre. Laat je inspireren door het levensverhaal van deze sterke vrouw!

Wanneer: 12 mei 2023 van 10.00 tot 12.00 uur

Waar: de Bibliotheek Bibliorura, Neerstraat 11-13 in Roermond

Kosten: € 5,- voor leden, €7,50 voor niet-leden. Dit is inclusief een drankje

Over de docent

Liesbeth Vonhögen studeerde Nederlands aan de Katholieke Leergangen in Sittard en Cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit in Heerlen. Hier promoveerde zij in 2017 met Nu alles voorbij is, begint wat voorbij is opnieuw, een proefschrift over de doorwerking van de Tweede Wereldoorlog in de Nederlandse poëzie tussen 1945 en 2005. Ze schrijft poëzierecensies, begeleidt leesgroepen en geeft lezingen over literaire en (literatuur)historische onderwerpen.

Leestip bij dit college

Jolande Withuis, Geen tijd verliezen. Jeanne Bieruma Oosting 1898-1994 (Amsterdam 2021) 

 Bestel tickets 

Nederland Leest

Mevrouw mijn moeder

Nederland Leest Facebook banner 1200X628 DEF 2

Met Mevrouw mijn moeder richtte Yvonne Keuls een liefdevol monument op voor haar bijzondere moeder: het is een meeslepend en ontroerend verhaal over ouder worden met veerkracht en zelfbeschikking. Maar ook over het aanpassingsvermogen van een Indische oude dame aan Nederland. Een boek vol herinneringen en verhalen van vroeger. Een ode aan de vertelkunst van twee sterke eigenzinnige vrouwen.

Mevrouw mijn moeder is een met veel humor geschreven, persoonlijk en ontwapenend boek waarin de generaties met elkaar in gesprek raken en de kunst van het ouder worden tussen de regels te vinden is.

Vanaf 1 november gratis op te halen in de bibliotheek!