Nederland Leest

November is de maand van Nederland Leest, een campagne met als motto ‘Eén boek, duizend gesprekken’. Ditmaal staat het veelgeprezen boek De wandelaar van Adriaan van Dis centraal. Lezers krijgen een unieke uitgave hiervan cadeau van de bibliotheek.

De Bibliotheek organiseert in november ook diverse activiteiten rondom De wandelaar. Zo wordt op 2 en 23 november de Makkelijk Lezen-editie van het boek besproken in het Taalcafé, organiseren we op woensdagavond 17 november een online leesclub en als klap op de vuurpijl komt schrijver Adriaan van Dis op zondagmiddag 21 november naar Roermond om geïnterviewd te worden door Leon Verdonschot!

 

Banner Nederland Leest 2021 1280x278px V1

Schrijversbezoek Adriaan van Dis

Adriaan van Dis in het Royal TheaterOp zondag 21 november van 14.00 tot 16.00 uur is Adriaan van Dis op uitnodiging van de bibliotheek te gast in het Royal Theater in Roermond. Hier wordt hij geïnterviewd door journalist, auteur, presentator en documentairemaker Leon Verdonschot.

Adriaan van Dis (1946) is al bijna veertig jaar actief als schrijver. Hij is bekend van romans als Indische duinen, De wandelaar en Tikkop. Ook schreef hij reisverhalen. In 2015 won zijn autobiografische roman Ik kom terug de Libris Literatuurprijs en kreeg hij de Constantijn Huygens-prijs voor zijn gehele oeuvre. Zijn boeken zijn in vele talen vertaald.

In februari 2021 verscheen zijn nieuwste roman KliFi. Tevens verscheen dit jaar De Parijsboeken, een bundeling met Van Dis’ verhalen over de stad waar hij lange tijd woonde. Van Dis wordt ook wel gezien als een geëngageerd schrijver. Uit diverse boeken spreekt een grote betrokkenheid bij onderwerpen als klimaatverandering, vluchtelingenproblematiek en ons koloniale verleden. Onlangs schreef Van Dis ook het veelbesproken opiniestuk Moeten we een zachtaardige knokploeg oprichten om de ontlezing te bestrijden? 

Praktische informatie
Je kunt op 21 november live aanwezig zijn bij het bezoek van Adriaan van Dis aan het Royal Theater of vanuit thuis de livestream van het interview bekijken. Het interview duurt van 14.00 tot 15.30 uur met een korte pauze tussendoor. Na afloop is er boekenverkoop. Daarbij zal Adriaan van Dis ook signeren.

Houd er rekening mee dat iedereen van 13 jaar en ouder een coronatoegangsbewijs en legitimatiebewijs moet laten zien om toegang te krijgen tot het Royal Theater.

  • Alleen livestream: €2,50 euro voor leden en €5,00 voor niet-leden  De livestream is geannuleerd
  • Live aanwezig zijn in het Royal Theater: €7,50 voor leden en €10,00 euro voor niet-leden
 Bestel tickets 

Online leesclub De wandelaar

Adriaan van Dis online leesclubDeze activiteit is geannuleerd

Op woensdagavond 17 november van 20.00 tot 21.00 uur heten we je ook graag welkom bij onze online leesclub rondom De wandelaar. Via Zoom kun je vanuit thuis met andere lezers van gedachten wisselen over het boek. Wat vond je ervan? Welke vragen riep het bij je op? Deed het je anders naar de wereld kijken? Het kan ontzettend leuk zijn om in gesprek te gaan over een boek en ook van anderen te horen wat het opriep. Herken je bijvoorbeeld de behoefte van de hoofdpersoon uit De wandelaar om ‘goed te doen’ in je eigen leven? Voel je vrij om te delen wat jij wil. Wil je liever alleen luisteren? Ook dat mag.

 

Nederland Leest

De wandelaar

Facebook Nederland Leest 2021 1200x628px V2In dit boek, dat oorspronkelijk verscheen in 2007, krijgt een Nederlander in Parijs bij een brand een hond in zijn schoot geworpen. Een hond die een andere wereld voor hem opent: die van vluchtelingen, illegalen en zwervers. Het verandert Parijs, het verandert de man: hij wil helpen, goed doen. Maar alles wat hij doet pakt anders uit.

Extra bijzonder aan de speciale Nederland Leest-editie van De wandelaar is het nawoord van schrijver en literatuurcriticus Margot Dijkgraaf. Tijdens een literaire stadswandeling vertelt zij over de rol van Parijs in het leven en werk van Adriaan van Dis, hoe hij aan De wandelaar werkte en het andere Parijs ontdekte.