Voorleestips

Je kunt baby’s al vanaf de geboorte voorlezen. Tot drie maanden is het vooral goed om tegen baby’s te praten en te zingen tijdens het voorlezen. Vanaf zeven maanden kun je ook plaatjes aanwijzen en benoemen. Op die manier leren baby’s nieuwe woorden begrijpen. Vanaf één jaar kun je korte verhaaltjes voorlezen, bijvoorbeeld van Nijntje of Dribbel.

Is je baby erg druk of kijkt hij steeds weg van het boek? Lees dan eens voor als hij in bad zit. Of laat hem zelf boekjes pakken uit de kast en hiermee spelen. Kies voor meerdere korte voorleesmomenten en laat je kindje de baas zijn over het boek. Het boekje hoeft niet netjes van voor tot achter gelezen te worden en ook de tekst hoeft niet letterlijk te worden gelezen. Zorg ervoor dat er altijd boekjes in de buurt zijn, op plekken waar uw kind ze zelf kan pakken.

Wist je dat jouw kind gratis lid kan worden van de bibliotheek? We hebben een enorme keuze aan boeken die jullie samen kunnen ontdekken. 

Ook veel schoolbibliotheken hebben een collectie boeken voor de allerkleinsten. Ga samen met jouw kindje naar de baby- en peuterbibliotheek bij je in de buurt en leen de leukste boekjes. 

Voorlezen aan kinderen van 0 tot 1 jaar

Hoe lees je voor aan een baby?

Een baby voorlezen is inderdaad heel anders dan voorlezen aan een kleuter. Bij een baby doet het verhaal er nog niet toe; het gaat om de klanken, het ritme, jouw stemgebruik en emoties. Bovendien is het gewoon heel gezellig! Hier kun je op letten bij het voorlezen aan baby’s:

0-3 maanden

Je pasgeboren baby maakt geen onderscheid tussen Nijntje of de krant. Zolang jij het maar levendig vertelt! Zorg dat je baby jouw gezicht kan zien en kijk zelf ook naar zijn of haar reacties. Lees voor, vertel, rijm of zing. Je baby vindt het allemaal prachtig!

3-8 maanden

Vanaf een maand of 3 zijn knisperboekjes leuk. Neem je kindje op schoot en ontdek samen het boekje. Terwijl jij vertelt en aanwijst, kan je baby lekker knisperen. Later zijn andere voelboekjes, kartonnen boekjes en boekjes met flapjes of geluiden ook erg aantrekkelijk voor je baby.

8-12 maanden

Tussen de 8 en 12 maanden leert je baby wijzen. Dit is het moment voor boekjes met duidelijke, herkenbare plaatjes. Van dieren, kledingstukken, auto’s of eten. Je kindje wijst en jij zegt het woord dat bij het plaatje hoort. Of wijs zelf de plaatjes aan en benoem ze. Als je dat vaak genoeg doet roept je kindje straks zélf de woorden bij de plaatjes!

Ga naar de website van BoekStart en ontdek de leukste boekentips voor jouw baby.

Voorlezen aan kinderen van 1 tot 2 jaar

De eerste echte woordjes

Veel kinderen beginnen rond hun eerste verjaardag echte woorden te zeggen. Een half jaar later komen er twee-woordzinnen bij. 

Je kindje gaat het het boek ook steeds meer als boek gebruiken: zelf bladeren, flapjes openen, voorwerpen en plaatjes aanwijzen. Laat je kindje de baas zijn van het boek en ga er in mee. Benoem wat er allemaal gebeurt, zo pikken jonge kinderen allerlei woorden op.

Boekjes die voor deze leeftijd geschikt zijn: kartonnen boekjes, boekjes met felle kleuren en flapjes, boekjes met eenvoudige afbeeldingen van dagelijkse voorwerpen, voelboekjes, verhaaltjes met veel plaatjes en weinig tekst, rijmpjes, versjes en liedjes.

Voorleestips baby’s

• Kies een vast moment, bijvoorbeeld voor het slapen

• Vijf minuutjes voorlezen aan je baby is al genoeg.

• Betrek je baby bij het voorlezen: maak oogcontact, wijs aan, reageer op brabbels.

• Baby’s vinden het fijn om naar versjes en liedjes te luisteren vanwege het ritme in de woorden.

• Zet de televisie en muziek uit wanneer je voorleest.

• Maak je geen zorgen als je kindje keer op keer hetzelfde boekje wil lezen. Daar leert je kindje juist van!

Bij BoekStart vind je de leukste boekentips!

Voorlezen aan kinderen van 2 tot 4 jaar

Waarom voorlezen zo belangrijk is

Voorlezen is erg belangrijk voor het ontwikkelen van de woordenschat en het gevoel voor taal. Neem een 4-jarige die niet wordt voorgelezen. Dit kindje heeft een woordenschat van 1500 woorden. Een 4-jarige die wel wordt voorgelezen, 3500 woorden.

Zo maak je voorlezen leuker

Door voor te lezen aan kinderen van 2 tot 4 jaar creëer je een rustmoment. Even echte aandacht en samen genieten van een verhaaltje zonder afleiding.

Peuters begrijpen steeds beter hoe boeken lezen gaat. Maak het gezellig. Geluiden en gebaren vinden kinderen heerlijk. Leesplezier staat voorop, in welke taal je ook voorleest! Hou wel rekening met de leefwereld van jouw kind; wat vindt jouw kind leuk en interessant?

Boekentips

Boeken die voor deze leeftijd geschikt zijn: eenvoudige herkenbare verhalende prentenboeken, aanwijsboeken, kijk-zoekboeken, rijmpjes, versjes en liedjes.

Op de website van BoekStart staan de leukste boekentips voor jouw peuter.

BoekStartcoaches

Loes en Anita zijn onze specialisten op het gebied van (voor)lezen, boekjes en taalontwikkeling voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Je komt ze tegen op het consultatiebureau, bij de kinderopvang, in de bibliotheek en op nog veel meer plekken. Ze helpen je bij uitdagingen, geven tips, luisteren en gaan samen met jou op zoek naar passende boeken. Heb je een vraag? Maak gerust een afspraak met de BoekStartcoaches.

Een afspraak maken is gratis en je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek. 

   Je kunt bellen met, of een WhatsApp-bericht sturen naar:

Loes  06-38228242

Anita 06-38228240

  Of mail je vraag naar boekstart@bibliorura.nl