Voorleestips

Voorlezen met een baby of peuter is meer dan alleen lezen. Plaatjes kijken, aanwijzen en benoemen, liedjes zingen maar ook versjes vertellen horen bij voorlezen. Kies voor meerdere korte voorleesmomenten en laat uw kind de baas zijn over het boek. Het boekje hoeft niet netjes van voor tot achter gelezen te worden en ook de tekst hoeft niet letterlijk te worden gelezen. Zorg ervoor dat er altijd boekjes in de buurt zijn, op plekken waar uw kind ze zelf kan pakken.

Voorlezen aan kinderen van 0 tot 1 jaar

Baby's houden grote felle kleurcontrasten. De eerste kleuren die ze zien zijn zwart, wit, rood, blauw en geel. Ze horen graag uw stem en vinden het fijn als u tegen hen praat of voor hen zingt. Daarnaast voelen en proeven baby’s graag. Knisperboekjes, badboekjes, stoffen boekjes en boekjes met een harde kartonnen kaft vinden ze interessant, evenals boekjes die uitnodigen tot het maken van geluiden. Vanaf 3 maanden is het vooral samen plaatjes kijken. Laat uw baby rustig kijken terwijl u het boekje stil voor hem/haar houdt. Vanaf 9 à 10 maanden kunt u al simpele verhaaltjes voorlezen.

Op de website van BoekStart vindt u altijd de leukste boekentips voor uw baby.

Voorlezen aan kinderen van 1 tot 2 jaar

Als uw kind ongeveer 1 jaar is, gaat het het boek ook steeds meer als boek gebruiken: zelf bladeren, flapjes openen, voorwerpen en plaatjes aanwijzen. Laat hem de baas zijn van het boek en ga er in mee. U kunt benoemen wat er allemaal gebeurt, zo pikken jonge kinderen allerlei woorden op. Boekjes die voor deze leeftijd geschikt zijn: kartonnen boekjes, boekjes met felle kleuren en flapjes, boekjes met eenvoudige afbeeldingen van dagelijkse voorwerpen, voelboekjes, verhaaltjes met veel plaatjes en weinig tekst, rijmpjes, versjes en liedjes.

Vanaf een jaar of 2 gaat de aandacht steeds meer naar de inhoud van het boek. Terwijl u samen het boek bekijkt, vindt uw kindje het leuk om nieuwe dingen te ontdekken en te kletsen over wat er te zien is.

Op de website van BoekStart vindt u altijd de leukste boekentips voor uw dreumes.

Voorlezen aan kinderen van 2 tot 4 jaar

Tijd om echt voor te lezen! Peuters begrijpen steeds beter hoe boeken lezen gaat. Maak het gezellig. Geluiden en gebaren vinden kinderen heerlijk. Leesplezier staat voorop, in welke taal u ook voorleest! Houdt wel rekening met de leefwereld van uw kind; wat vindt uw kind leuk en interessant? Boeken die hiervoor geschikt zijn: eenvoudige herkenbare verhalende prentenboeken, aanwijsboeken, kijk-zoekboeken, rijmpjes, versjes en liedjes.

Op de website van BoekStart vindt u altijd de leukste boekentips voor uw peuter.