Skip to main content

DigiTip Juli: Op vakantie met ChatGPT

ChatGPT plant je vakantie. Slim of niet? 

De zomervakantie komt eraan! In deze DigiTip advies over de inzet van AI bij het plannen van je vakantie. Ook delen we een lijstje met digitale tools, apps en websites die je kunt gebruiken vóór én tijdens je reis.

Weet je al waar je deze zomer naartoe gaat, of zoek je nog naar inspiratie? Dan kan het helpen om ChatGPT te vragen om een vakantie op maat samen te stellen of simpelweg te vragen om tips. Je hoeft hiervoor geen profiel aan te maken of je aan te melden. Denk bijvoorbeeld aan prompts (zoektermen) zoals:

'Wat is een zonnige en kindvriendelijke bestemming om naartoe te gaan in het zomerse hoogseizoen in Europa, waar het niet al te druk is? We zijn geïnteresseerd in lekker eten, relaxen, speeltuinen en leuke muziek'.

of

'Ik ga drie weken op vakantie naar de Verenigde Staten. Een week naar New York, een week naar Washington, vier dagen naar Boston en drie dagen naar Philadelphia. Kun je een planning maken wat ik per dag in deze steden kan doen. Ik ben vooral geïnteresseerd in cultuur: museums, kunst, muziek en bibliotheken, sport en lekker eten'.

Door de vraag zo concreet mogelijk te maken, krijg je nauwkeuriger advies dan wanneer je dezelfde vraag stelt aan een zoekmachine. Je krijgt waarschijnlijk een aantal tips te zien die je al kent, maar óók een paar dingen die je nog niet op je lijstje had staan. In de praktijk helpt het vooral om inspiratie op te doen, of je al gemaakte planning verder te optimaliseren. Check voor de zekerheid ook even of alles klopt. ChatGPT maakt ook weleens foutjes.


Negatieve impact

Het gebruik van ChatGPT heeft overigens, net als het gebruik van Google of een andere zoekmachine, een negatieve impact op het klimaat. Om de grote hoeveelheden data te verwerken, is veel stroom en water nodig. Zo heeft de TU Delft geconstateerd dat ''het trainen van het ChatGPT 3.5-model - één enkele trainingsronde, dus nog afgezien van de experimentele training en hertraining die tijdens de ontwikkeling van het model is gedaan - ongeveer 500 ton CO2-uitstoot kost."  Dat komt overeen met 1.000 auto's die elk 1.000 kilometer rijden.

Het verwerken van een zoekopdracht kost gemiddeld zo'n 25 keer meer energie vergeleken met iets opzoeken op Google. ChatGPT is zichzelf ook bewust van haar uitstoot. Het advies is dan ook om bewust met ChatGPT om te gaan. Zoek dus geen dingen op die je ook makkelijk aan een zoekmachine kunt vragen.


Alternatieve reisapps

Daarnaast zijn er verschillende reisapps en websites die je verder op weg kunnen helpen als je op vakantie gaat:

All trails

Biedt inspiratie om mooie wandelroutes te vinden. 

Currency

Geeft je actuele wisselkoersen van vreemde valtua. 

Google Translate

Helpt om van alles over de landsgrenzen te vertalen. Van menukaarten tot bewegwijzering.

Maps.me

Een alternatief voor Google Maps, helpt om route te maken. 

Polarsteps

Deze app helpt je om vrienden en familie op de hoogte te houden van waar je bent en wat je allemaal ziet.

Reisapp buitenlandse zaken

Biedt betrouwbare reis- en douane informatie. 

GGD reist mee

Biedt handige tips voor op reis, vaccinatieoverzichten en advies voor een veilige vakantie. 

Jetlag Rooster

Deze app berekent de ideale tijd om te gaan slapen en om op te staan om zo min mogelijk last te hebben van jetlag door een verre reis. 

The man in seat 61

Zeer uitgebreide website met alle informatie over trein- en bootreizen over de hele wereld. 


Digitale detox vakantie

Wil je helemaal niks te maken hebben met technologie, social media, ChatGPT en constante prikkels én ook nog eens duurzaam op vakantie gaan? Ga dan op digitale detox vakantie, in goed Nederlands ook wel een 'slowcation' genoemd.

Altijd op de hoogte

Op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in jouw bibliotheek? In de nieuwsbrief staan ook boeken- en activiteitentips

Als lid kun je meer

Kies uit een groot aantal boeken, e-books, luisterboeken, cursussen, activiteiten en meer. Als lid kun je volop lezen, leren en lenen.

Volg ons!

Via onze social media kanalen volg je wat er allemaal gebeurt in de bieb.