Skip to main content

Gaan wachtwoorden verdwijnen?

En waarom Passkey de oplossing is! (Of toch niet?)

Op 24 november is het Verander Je Wachtwoorden Dag. Je hoort regelmatig dat wachtwoorden gehackt worden, ze makkelijk te kraken zijn of niet veilig zijn opgeslagen. Al hebben we binnenkort wellicht helemaal geen wachtwoorden meer nodig. Daarover hieronder meer. Maar eerst enkele concrete tips:

Unieke wachtwoorden

Maak sterke en unieke wachtwoorden. Deze wachtwoorden bevatten altijd: minimaal een hoofdletter, enkele kleine letters, minimaal één cijfer en één leesteken (bijvoorbeeld een vraagteken of uitroepteken) en zijn minimaal tien tekens lang. Hier geldt: hoe langer het wachtwoord, hoe beter! 

Heb je moeite om goede wachtwoorden te verzinnen? Probeer dan een wachtwoordzin. Bijvoorbeeld: Michaelhoudt100%vanvoetbal! Zinnen zijn ook nog eens moeilijker te kraken dan woorden. 

Ook kan een wachtwoordgenerator helpen. Zoek via je zoekmachine op 'wachtwoordgenerator' en je krijgt heel veel opties te zien. Ook kan een wachtwoordenkluis, zie hieronder, veilige wachtwoorden voor je aanmaken én opslaan.

Wachtwoordenkluis

Sla deze wachtwoorden op in een wachtwoordenkluis. In deze digitale kluis worden je wachtwoorden en inloggegevens veilig en versleuteld opgeslagen. Zelfs wanneer je gehackt wordt, zijn je wachtwoorden veilig opgeslagen.

Om in te loggen in deze kluis, maak je één uniek (en lang) wachtwoord aan en/of ontgrendel je de kluis voortaan middels biometrische ontgrendeling (met je vingerafdruk of scan van je gezicht). Meer informatie vind je via de website digitaletips.  

Goede voorbeelden van veilige (gratis) wachtwoordenkluizen zijn: Bitwarden, Dashlane, Keeper en Lastpass. Ook kunnen deze applicaties veilige wachtwoorden voor je aanmaken en vervolgens koppelen aan je online accounts.


Daarnaast gaan er steeds meer geluiden op dat wachtwoorden in de nabije toekomst gaan verdwijnen. Hiervoor in de plaats komen 'Passkeys'. Je hebt dan geen wachtwoord meer nodig, maar je verifieert je account van bijvoorbeeld je e-mail, online winkels als bol.com en Amazon, je social media-accounts en PostNL via biometrische ontgrendeling (met je vinger of gezicht). Het enige wat je hiervoor nodig hebt, zijn twee dingen: je e-mailadres en een smartphone. In dit filmpje hoor je er meer over.

De voordelen van Passkeys zijn dat je accounts beter beveiligd zijn en veel moeilijker te kraken. Ook zijn ze voor jou als gebruiker toegankelijker (je hoeft niet een heleboel wachtwoorden aan te maken en te onthouden). De nadelen zijn dat Big Tech (grote bedrijven als Google en Apple) nóg meer macht krijgen, omdat je je smartphone en daaraan gekoppelde biometrische gegevens nodig hebt voor het ontgrendelen van al je accounts. Wil je dat al deze gegevens in de Cloud van deze grote bedrijven belanden?  

Ter afsluiting nog een grappig filmpje van Peter Pannekoek over de alledaagse problemen rond wachtwoorden.

Altijd op de hoogte

Op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in jouw bibliotheek? In de nieuwsbrief staan ook boeken- en activiteitentips

Als lid kun je meer

Kies uit een groot aantal boeken, e-books, luisterboeken, cursussen, activiteiten en meer. Als lid kun je volop lezen, leren en lenen.

Volg ons!

Via onze social media kanalen volg je wat er allemaal gebeurt in de bieb.