Skip to main content

Harrie Smeets

Ik lees… om mijn geest te voeden

“Ik was een echt binnenkind. Sporten was niets voor mij, maar ik kon me wel uren vermaken met lezen. Vlakbij ons huis bevond zich een houten keet met een bibliotheekje erin. Het was alleen op vrijdag twee uurtjes open en dan mocht je twee boeken lenen. Ik koos altijd minimaal één boek van De vijf. Het eerste had ik altijd al op vrijdagavond uit en dan had ik nog één ander boek voor de rest van het weekend. Doordeweeks moest ik het dan doen met de boeken die bij mijn zus in de kast stonden. Van die meisjesboeken over paarden en zo. Je moest toch wat als je wilde lezen.

Op de middelbare school had ik een paar goede leraren Nederlands en door hen ben ik literatuur erg gaan waarderen. Mijn favoriete schrijvers waren Willem Frederik Hermans, Harry Mulisch en Gerard Reve. Zij werden natuurlijk ook niet voor niks De Grote Drie genoemd. Ook Couperus’ Van oude mensen, de dingen, die voorbijgaan… maakte indruk. Toen ik later Nederlands ging studeren in Utrecht, ben ik het nog meer gaan waarderen door het te herlezen en analyseren. Ik vind het een zeer fascinerend en tijdloos boek over schuld, over wroeging en over menselijke nieuwsgierigheid.

Omwille van de liefde voor het vak ging ik Nederlands studeren. Een groot deel van mijn studietoelage stopte ik in boeken; als ik maar iedere week een boek kon kopen. Aanvankelijk wilde ik leraar Nederlands worden, maar aan het einde van mijn studie kreeg ik mijn roeping. Ik voelde dat het geloof mijn opdracht is in het leven en begon aan de priesteropleiding in Rolduc. Heel bijzonder vond ik dat ik bij mijn bisschopswijding in 2018 van mijn oude professor Nederlands een boek van Joost van den Vondel uit 1622 cadeau kreeg.

Ik vind het belangrijk om mijn geest te voeden. Zo doe ik ook nieuwe inspiratie op voor mijn preken. Ik lees graag boeken die vanuit het nu een licht werpen op ons eeuwenoude geloof. Zo las ik onlangs Hoe een herder psalm 23 ziet, waarin de schrijver psalm 23 verklaart vanuit zijn eigen ervaringen als herder. Ik lees natuurlijk ook iedere dag de Bijbellezingen in mijn brevier, het ‘dagelijkse gebed’, in de bisschoppelijke kapel. Tegenwoordig doe ik dat met een app op mijn iPad. Wel zo handig.”

Harrie Smeets, bisschop

 

Op 1 april 2021 vindt in Roermond The Passion plaats met als thema ‘Ik ben er voor jou’. Deze boeken passen daar volgens de Bisschop goed bij:

Het Evangelie
“Dit is het verhaal – of eigenlijk: zijn de verhalen - waarin wij Christus kunnen leren kennen en Hij heel persoonlijk laat blijken dat Hij er altijd voor ons zal zijn.”

Eindelijk Thuis - Henri Nouwen
“In dit boek geeft Henri Nouwen een heel eigen uitleg aan het Bijbelverhaal van de Verloren Zoon aan de hand van een schilderij van Rembrandt. De duiding van het Bijbelverhaal blijkt in het schilderij besloten te liggen. Tot in de details klopt wat we kunnen zien op het schilderij met wat de parabel vertelt over onze menselijke omgang met elkaar en met God.”

Het gedicht Christus als hovenier van Ida Gerhardt
“Ida Gerhardt weet met haar gedichten in eenvoudige en tegelijk heel poëtische woorden een heel diepe gedachte te schilderen. In dit geval de ontmoeting met de verrezen christus op de Paasmorgen. Ze beschrijft haar geloof niet, maar ‘vangt’ het wezen ervan in de woorden, in de vorm van het gedicht. “

CHRISTUS ALS HOVENIER
                          Zij dacht dat het de hovenier was.
                                                                             Joh. 20 : 15

Eén Rembrandt kende als kind ik goed:
de Christus met de grote hoed
wandelend bij de ochtendstond.
En, naar erbij geschreven stond:
Hij was een hovenier.

Zie Verzamelde gedichten / Ida Gerhardt voor het volledige gedicht.