Ik lees… graag boeken die me laten nadenken over de ‘wat als’-vraag
“Ik ben geboren en getogen in Amsterdam, maar woon nu al zo’n vijfentwintig jaar in Roermond. Zo lang ben ik ook al lid van de Roermondse bibliotheek. Hiervoor heb ik zo’n twintig jaar in het buitenland gewoond en gewerkt. Ook daar zocht ik altijd de bibliotheken op. Meestal leende ik Engelstalige boeken, maar in Jakarta bijvoorbeeld had je ook een grote Nederlandse bibliotheek.
Er zijn periodes dat ik veel lees, zeker in vakanties, maar vanwege drukte soms ook weken bijna niet. Ik leen veel bij de bieb, maar koop ook regelmatig boeken in boekhandels en kringloopwinkels. Het grote voordeel ten opzichte van online bestellen, vind ik dat je lekker kunt rondkijken en ook tegen aansprekende boeken aanloopt die je niet direct zocht. Bij een bibliotheek kun je bovendien veel meer uitproberen wat je denkt leuk te vinden. Bevalt het niet, dan breng je het gewoon terug.
Voor mijn werk (wethouder, red.) kom ik zo nu en dan in Den Haag. Dan probeer ik altijd ook even naar The American Book Center te gaan om science fiction-boeken te kopen, want in dat genre lees ik zo ongeveer alles wat los en vast zit. Het meeste daarvan verschijnt alleen in het Engels.
Wat me vooral aanspreekt aan science fiction is de ‘wat als’-vraag. Bijvoorbeeld: wat als je in de tijd zou kunnen reizen? Wat als je met buitenaardse beschavingen in contact zou kunnen komen? Wat als je een techniek zou vinden waarbij je zaken kunt dupliceren zonder dat het grondstoffen kost? Echt goede science fiction zet me aan het denken zonder dat het te vergezocht is.
Als ik recensies of boeken tegenkom die me aanspreken, maak ik er vaak een foto van. Zo heb ik altijd genoeg leestips op zak. Ik vind het ook altijd heel bijzonder om schrijvers live te ontmoeten. Doordat je dan meer hoort over de achtergronden van een boek, beleef je het daarna anders.
Doordat ik al mijn hele leven best veel lees, hoop ik ruimer naar dingen te kijken. Ik denk namelijk dat je door lezen leert om verschillende meningen tot je te nemen. Het helpt mij bovendien om me te verplaatsen in andere culturen en belevingswerelden.“
Ferdinand Pleyte
Enkele favoriete boeken van Ferdinand Pleyte:
“Dit boek gaat over vier mensen die samen het Midden-Oosten bezitten. Eigenlijk kan het niet, maar het voelt toch niet ondenkbaar. Op de achterflap staat zoiets als: ‘als je ooit de complexiteit van het Midden-Oosten wil leren begrijpen, dan moet je dit lezen’. Het is herkenbaar én fantasievol geschreven.”
“Dit is al meer dan 4.000 jaar oud, maar nog steeds een heel goed leesbaar verhaal. Het is een verhaal over een heerser die niet geliefd is bij zijn bevolking. Dan adviseert een vriend hem: trek de wereld in, verruim je blik en beleef allerlei avonturen. Dat doet hij en uiteindelijk komt hij gelouterd terug.”
“Dit boek kreeg ik van mijn opa en oma voor mijn Eerste Heilige Communie. Ze zeiden erbij dat ik er eigenlijk nog te jong voor was. Nou, meer aanmoediging om te lezen kun je als kind natuurlijk niet hebben! Ik weet dat ik er iedere vrije minuut in zat te lezen. Ik heb het nog steeds.”
“Als student las ik zowat de complete Russische Bibliotheek. Dit boek is me erg bijgebleven. Het geeft inzicht in de oude Russische standenmaatschappij, wat nu met de situatie in Oekraïne weer heel actueel is.”
“Dit is een schoolvoorbeeld van een goed science fiction-verhaal. Het speelt op een planeet waar heel weinig mensen wonen. Zij hebben een maatschappij opgebouwd die draait op robots. De mensen ontmoeten elkaar dus ook niet meer, want de robots doen al het werk. Ik las het in coronatijd en zag toen veel overeenkomsten met hoe wij elkaar op dat moment ook alleen nog maar via een schermpje zagen.
Als op een dag blijkt dat iemand vermoord is, wat natuurlijk heel bijzonder is als je elkaar niet fysiek ontmoet, wordt een inspecteur van de aarde ingevlogen. De aarde is op dat moment een overbevolkte planeet waar iedereen onder de grond moet leven vanwege klimaatomstandigheden.”
“Je hebt van die boeken waarvan je niet wil dat ze eindigen. Dit is er zo een. Het is heel mooi geschreven.”