Basiscursussen thuis oefenen of op een computer in de bibliotheek

Lezen, schrijven, praten en rekenen: belangrijk in je dagelijks leven. Ook heb je vaak de computer nodig. Je kunt een cursus volgen in de bibliotheek, maar je kunt ook oefenen op internet. We hebben hier een aantal basiscursussen voor je op een rij gezet.

Taal oefenen thuis

Als je kennis wilt maken met de Nederlandse taal, oefen je met het programma Lees en Schrijf! Taalklas.nl en de Slimme Nieuwslezer. Je leert veel nieuwe woorden, oefent de uitspraak en volgt gesprekken. Iedereen die Nederlands als moedertaal heeft, maar toch een zetje kan gebruiken, krijgt praktische tips met de serie Lees en Schrijf! 

Taalklas

Je leert vooral heel veel woorden. Je bekijkt leuke filmpjes en vrolijke liedjes met de woorden. Daarna oefen je met die woorden. Je leert de woorden uitspreken en lezen en schrijven.

Ga naar Taalklas

Lees en Schrijf

Heb je moeite met lezen en schrijven? Bekijk dan deze handige lees- en schrijftips. Bij elke aflevering kun je veel oefenen met lezen, schrijven en spelling.

Ga naar Lees en Schrijf

De Slimme Nieuwslezer

De Slimme Nieuwslezer is een krant op de computer. Speciaal voor iedereen die moeite heeft met lezen en schrijven.

Ga naar de Slimme Nieuwslezer

Digitaal meedoen

Tegenwoordig gaan heel veel dingen digitaal. Daarom zijn digitale vaardigheden net zo belangrijk geworden als lezen en schrijven. Internetbankieren, een reis boeken, inloggen met DigiD, een afspraak maken bij de gemeente, solliciteren of een cv maken. Wil je digitaal meedoen, dan moet je de computer kunnen gebruiken en online je weg kunnen vinden. 

Klik & Tik

Hoe kun je typen en scrollen? Hoe werkt inloggen? Hoe ga je naar internet en naar websites? En hoe verstuur je een e-mail? Kijk en oefen mee.

Ga naar klik & Tik

Oefenen met DigiD

Steffie legt uit wat DigiD is, hoe je het kunt aanvragen en hoe je het kunt gebruiken. Je kunt oefenen met aanvragen, ook in het Engels, Frans, Arabisch of Tigrinya.

Naar oefenen met DigiD

Sociale Media

Mensen maken gebruik van sociale media om in contact met elkaar te blijven, ervaringen uit te wisselen maar ook om bijvoorbeeld werk te vinden.

Ga naar Stichting Lezen en Schrijven

Inburgeren en de Nederlandse taal

Immigranten die voor langere tijd of definitief naar Nederland komen moeten mee kunnen doen in de Nederlandse samenleving. De overheid vindt het belangrijk dat deze nieuwkomers inburgeren. Dit betekent dat ze de Nederlandse taal leren. Nieuwkomers zijn immigranten die naar Nederland komen voor werk of hun partner. Of het zijn vluchtelingen.

Thuis op school

Hier leer je over de opvoeding van je kinderen thuis en op school. Je oefent bijvoorbeeld met de juiste school kiezen, huiswerk maken, wat er van jou als ouder of opvoeder wordt verwacht en wat een kind op school leert.

Ga naar thuis op school

Praten met je dokter

Je leert door korte stripverhalen met extra vragen een gesprek voeren met je dokter. Je oefent met herkenbare situaties. Misschien begrijp je niet wat de dokter zegt. Of heb je het gevoel dat de dokter niet luistert, of durf je geen vragen te stellen. In dit programma oefen je hoe je beter kunt communiceren met je dokter.

Ga naar praten met je dokter

Net in Nederland

Net in Nederland is het online platform van de NPO voor en door nieuwkomers. Net in Nederland helpt nieuwkomers om hun weg te vinden in de Nederlandse samenleving. De verhalen gaan over geschiedenis, cultuur en maatschappij. Net in Nederland brengt de verhalen in het Nederlands en het Arabisch.

Ga naar Net in Nederland

Rekenen en omgaan met geld

Elke dag heb je cijfers nodig. Bijvoorbeeld om kortingen te berekenen in de supermarkt. Of als je iets wilt wegen tijdens het koken. Daarom is het belangrijk dat je weet wat cijfers betekenen en hoe je ermee kunt rekenen.

Oefenen met rekenen

Bijna elke dag heb je te maken met rekenen. Bijvoorbeeld als je aanbiedingen vergelijkt, als je een lening aflost, of als je de muren wilt schilderen. Maar je weet niet altijd hoe je iets moet berekenen. 

Ga naar oefenen met rekenen

Tel je geld

Dit oefenprogramma helpt je om verstandig om te gaan met geld. Hoe houd je overzicht? Hoeveel komt er binnen? Hoeveel kun je uitgeven zodat je geen schulden krijgt?

Ga naar Tel je geld

Toeslagen

Steffie legt uit wat toeslagen zijn en wat je nodig hebt om een toeslag aan te vragen. Ook helpt Steffie met het berekenen van jouw inkomen zodat je niet teveel en niet te weinig toeslag krijgt. Wil je meer weten over het aanvragen van huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag of het kindgebonden budget? 

Ga naar Steffie Toeslagen

Hulp nodig bij een cursus of het inloggen? Kom dan naar het gratis inloopspreekuur DigiT@fel op woensdag van 13:00 tot 14:00 uur in de Bibliotheek Bibliorura.