Waarom (voor)lezen een goed idee is!
Ontdek het hier en laat je inspireren.
Wat is of was jouw favoriete kinder- of jeugdboek? De antwoorden hierop lees je in de jaarlijkse bewaarspecial OPGROEIEN in Limburg (bijlage bij De Limburger).
Wist je dat je zo vroeg mogelijk moet beginnen met voorlezen?
Kinderen die veel voorgelezen worden, lezen later waarschijnlijk meer dan kinderen die niet voorgelezen worden. Ook op volwassen leeftijd is dit effect van lezen terug te zien, zoals het verminderen van stress en het verbeteren van sociale vaardigheden.
Leesplezier
Als je een kind op jonge leeftijd laat zien hoeveel plezier er uit lezen gehaald kan worden, dan zal hij of zij sneller een positief gevoel krijgen van het lezen. Blijf daarom ook als je kind zelf kan lezen, voorlezen om te laten zien dat (samen) lezen leuk is.
Ontwikkeling van je kind
Lezen is niet alleen leuk maar ook belangrijk voor kinderen en hun ontwikkeling. Voorlezen versterkt ook jullie band. Samen een spannend of grappig verhaal lezen zorgt ervoor dat je kind goed leert luisteren. Maar samen naar de plaatjes kijken en hierover praten, is ook reuze belangrijk. Daarmee ontwikkelt je kind meer taalvaardigheid, zelfvertrouwen, het prikkelt de nieuwsgierigheid en je kind leert zich te concentreren.
Woordenschat vergroten
Voorlezen vergroot ook het taalinzicht. In verhalen worden andere woorden en zinnen gebruikt dan in de spreektaal. Dit zorgt voor een grotere woordenschat. Als je kind regelmatig in aanraking komt met boekentaal, ontwikkelt zich ook het gevoel voor zinsbouw en grammatica. En door met je kind over de boeken te praten leert het ook om zich beter uit te drukken.
Genoeg redenen om op tijd te beginnen met voorlezen!
Wist je dat iedereen tot 21 jaar gratis lid is van de bieb? En dat je geen boete betaalt als je te laat bent.
Je bent nooit te oud voor een goed kinderboek!
Er zijn zoveel leuke kinderboeken. Bij ons in de bieb staan veel klassiekers maar ook nieuwe toppers in de kast. We vroegen onze collega's naar hun favoriete kinderboek. Wie weet vind je tussen al deze pareltjes wel jullie nieuwe favoriet!
Wat wordt jullie volgende boek?
Lampje - Annet Schaap
Lampje woont met haar vader in een vuurtoren. Nadat er iets heel ergs is gebeurd moet ze naar het Zwarte Huis waar ze voor een monster moet gaan zorgen. Dit klinkt misschien sprookjesachtig. Maar het is vooral een heel spannend en soms erg grappig verhaal omdat Lampje ondanks het klassieke gegeven een heel modern meisje is.
Het geluk van Schildpad - Tiny Fisscher
Wat een prachtig voorleesboek met zeven lieve verhaaltjes!
Schildpad en zijn vriendjes maken van alles mee.
Ondertussen ontdek je als lezer hoe je eigenlijk een complimentje kunt geven én ontvangen. En waarom zou je je haasten in het leven?
Elk verhaal zorgt voor een glimlach op je gezicht.
De bijzondere beer - Tjibbe Veldkamp
Bij ons thuis al ontelbare keren voorgelezen, dit aandoenlijke boek van Tjibbe Veldkamp over een mislukte beer die toch probeert iemands knuffel te worden. Een verhaal met prachtige illustraties over anders zijn, vriendschap, liefde en erbij horen.
Blitz! - Rian Visser
Momenteel zijn we thuis helemaal fan van Blitz! van Rian Visser. Ik vind het leuk om deze boeken thuis voor te lezen aan mijn kinderen. Het gaat over een buitenaards wezentje dat spannende en vrolijke avonturen meemaakt. In het eerste deel woont hij alleen op bol Nul. Hij heeft een boom waaraan verschillende soorten eten groeit met grappige namen. Als er een vogeltje op zijn bol landt, ontdekt hij wat vriendschap is en doet hij iets heel dappers. Hij bouwt een raket en vliegt naar de aarde. Het leuke van deze serie boeken is dat ik ze nu voorlees, maar de oudste (die nu in groep 3 zit) ze snel ook zelf zal kunnen lezen. En na elk voorleesmoment trekken we aan onze neus en laten we los met een ‘plong’, net als Blitz dat doet!
Mmm… een taart! - Susanne Strasser
Beer ziet iets lekkers. Maar de taart is boven en beer is beneden. Gelukkig krijgt hij hulp van het varken, en daarna de hond, de haas, de kip en de kikker. Samen komen ze een heel eind. Maar als ze er bijna zijn, lijkt het toch nog mis te gaan! Heerlijk stapelverhaal voor de allerkleinste lekkerbekken.
Dit boek lees ik als BoekStartcoach graag voor aan de kinderen. Ik neem dan knuffels, die in het verhaal voorkomen mee en natuurlijk een taart. We maken er een echt “feestje” van. De dierengeluiden: grommen als een beer, blaffen als een hond, kwaken als en kikker... alles komt voorbij. Gezellig voorlezen en samen spelen.
Films die nergens draaien - Yorick Goldewijk
Cato is ongelukkig. Haar moeder is bij haar geboorte overleden; haar vader is in zichzelf gekeerd. Met de behulpzame, bemoeizuchtige buurvrouw Cornelia maakt Cato vaak ruzie. Op school vinden ze haar maar 'raar'. Wanneer Cato echter mevrouw Kano ontmoet, staat haar hele leven op zijn kop!
Spannend, geheimzinnig, geestig en ontroerend: dit boek heeft alles om je naar een compleet andere wereld te voeren. Na het lezen van de laatste bladzijde was ik even stil.
Dit is het beste jeugdboek van 2021, de terechte winnaar van de Gouden Griffel.
Gozert - Pieter Koolwijk
Gozert is de naam van de vriend van Ties. Al snel kom je erachter dat Gozert niet zichtbaar is voor andere mensen. Alleen Ties kan hem zien en met hem praten. Mèt Gozert wordt het leven van Ties een stuk leuker. Helaas brengen de wilde plannen van Gozert, zoals het stelen van een museumstuk, Ties regelmatig in een moeilijke situatie. Ties’ ouders vinden het maar zorgwekkend dat Ties een denkbeeldige vriend heeft en sturen hem naar een dokter.
Een heerlijk boek met absurde en humoristische situaties, maar tegelijkertijd gaat het over een serieus en lastig onderwerp. Het boek is op zo’n manier geschreven dat je je als lezer zowel in Ties kan inleven maar ook goed het standpunt van de ouders kunt begrijpen. Heel knap. En de mooie illustraties van Linde Faas sluiten heel goed aan bij het verhaal.
Gozert is het eerste deel uit een drieluik: na Gozert volgden nog ‘Luna’ en ‘Missie Afbreken’.
Het verhaal Black draag ik al jaren met me mee. Het is een (fictief) verhaal dat je een unieke inkijk geeft in het leven van straatbendes. Ik ontmoette de schrijver, Dirk Bracke, op mijn middelbare school en hij vertelde over Black. Over hoe hij straatbendes in Brussel observeerde, rondzwierf in steegjes en gesprekken voerde met (ex-)bendeleden. Dit allemaal om het verhaal zo realistisch mogelijk te schrijven. Nieuwsgieriger had je me niet kunnen maken.
Juist omdat het verhaal niet goed afloopt en een open einde heeft, bleef de levensechte aard van het leven in een straatbende in mijn gedachten.
Ik kon mijn geluk niet op toen er een vervolg op het verhaal verscheen, Back. Na het lezen van dit boek had ik een voldaner gevoel. De hoofdpersonen keren sterker terug.
Beide boeken zijn in 2015 verfilmd onder de naam Black.
De gebroeders Leeuwenhart - Astrid Lindgren
Een boek over de broers Jonathan en Kruimel. Kruimel is klein en ziek. Jonathan groot en sterk. Toch gaat hij eerder naar Nagijala, een sprookjesachtig mooie plek. Kruimel reist hem achterna. De mooie plek blijkt heel gevaarlijk, een wrede heerser houdt hier huis. Kunnen de broers hem en de draak verslaan?
Als kind heb ik heel erg gehuild bij dit boek. Het was mooi, spannend en soms ontzettend verdrietig. Het einde is een einde vol hoop en liet me nadenken over een leven na de dood. Als volwassenen zie ik dit boek als een prachtig verhaal over de dood, rouw en het hiernamaals.
Pluk van de Petteflet - Annie M.G. Schmidt
Wie kent hem niet. Het jongetje in de kraanwagen die steeds weer nieuwe avonturen beleeft met zijn vriendjes. Een boek dat een halve eeuw geleden
populair was, is nog steeds bijzonder. Ik las Pluk elke dag voor aan mijn kleuterklas en later aan de kleinkinderen.
Voorlezen zorgt voor ontspanning, rust en plezier. Bovendien draagt het bij aan een beter taalgevoel. Het boek was in de jaren 70 zijn tijd ver vooruit, er zitten maatschappijkritische geluiden in. Voor mij is Pluk het kinderboek der kinderboeken. Een meesterlijke klassieker die hopelijk nog lang relevant zal blijven.
De brief voor de koning - Tonke Dragt
Mijn klasgenoten en ik luisterden ademloos als onze onderwijzer voorlas uit een boek. Wat was dat spannend! Over de avonturen van de zestienjarige schildknaap Tiuri die, in de nacht vóór hij tot ridder van het rijk van koning Dagonaut zal worden geslagen, een ‘onmogelijke’ opdracht van een ridder krijgt: een geheime brief bezorgen aan de koning van het bevriende buurland Unauwen.
Ik kreeg het boek voor mijn zevende verjaardag, en las het toen nog een keer. En vele jaren later heb ik het nog eens gelezen, want ook voor volwassenen is het een spannend verhaal, dat je je hele leven niet meer vergeet.
Nog meer favoriete boeken van de lezers van De Limburger en onze collega's.
Chris van Abkoude
Roald Dahl
Julia Donaldson
Studio Dick Laan
Roald Dahl
De gebroeders Grimm
Roald Dahl
Pieter Koolwijk
Charlotte Dematons
Het Ministerie van Oplossingen
Sanne Rooseboom
De jongen, de mol, de vos en het paard
Charlie Mackesy
Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft
Werner Holzwarth
Altijd op de hoogte
Op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in jouw bibliotheek? In de nieuwsbrief staan ook boeken- en activiteitentips
Als lid kun je meer
Kies uit een groot aantal boeken, e-books, luisterboeken, cursussen, activiteiten en meer. Als lid kun je volop lezen, leren en lenen.