Wil jij deze zomer lekker veel lezen? Download dan gratis de VakantieBieb-app met 50 e-books voor jeugd én volwassenen. Er is voor elk wat wils: van romantisch tot spannend en van literatuur tot non-fictie. Om het je gemakkelijk te maken, hebben wij alvast vijf toptitels voor je uitgekozen. Oh, en lees je toch liever van papier, dan kun je deze boeken ook gewoon lenen uit onze collectie. Veel leesplezier deze zomer!

Ik moet nog even kijken of ik kan – Liesbeth Smit
Introverte mensen zijn verlegen, ongezellig en houden niet van praten. Met deze en andere vooroordelen over introversie rekent journalist (én introvert) Liesbeth Smit af in dit heerlijk leesbare en mooi vormgegeven boek. Smit laat aan de hand van wetenschappelijke feiten, persoonlijke ervaringen en anekdotes zien dat je je als introvert niet hoeft te schamen voor je persoonlijkheid. Dit boek wordt ook wel het Nederlandse antwoord op ‘Stil’ van Susan Cain genoemd.

Broertje – Michael Berg
Als Lotte hoort dat haar vader, zijn tweede vrouw en een andere onbekende vrouw vermoord zijn, reist zij af naar het familiehuis in Frankrijk. Daar blijkt dat haar jongere en autistische broertje Felix verdacht wordt van de moorden. Overtuigd van zijn onschuld besluit Lotte met Felix te vluchten en op zoek te gaan naar de echte dader. Gouden Strop-winnaar Michael Berg levert wederom een spannend verhaal, dat ook veel aandacht schenkt aan de psychologische ontwikkeling van de karakters.

De Heilige Rita – Tommy Wieringa
Vijftiger Paul Krüzen woont al zijn hele leven met zijn vader in een boerderij aan de Duitse grens. Toen Paul klein was ging zijn moeder er met een Russische piloot vandoor en sindsdien zijn het dorp en de levens van de bewoners onherkenbaar veranderd. Met compassie en gevoel voor melancholie beschrijft Wieringa zijn personages en hun lang vervlogen dromen. Dit boek werd niet voor niets beloond met de Bookspot Literatuurprijs en Bookspot Lezersprijs 2018.

Die mop is top! – Paul van Loon
Hoe maakt een skelet de deur open? Met zijn sleutelbeen! Deze en andere griezelig goeie grappen lees je in dit moppenboek van Paul van Loon. Op elke bladzijde staan een of twee moppen met een kleurige stripachtige illustratie. Door de humor is dit AVI E3 t/m E4-boekje ideaal voor de beginnende lezer. Volgens de leesconsulenten van Bibliorura is het een hit onder scholieren. Die mop is top! is ook leuk om samen te lezen, want voor een goeie mop ben je natuurlijk nooit te oud.

Wild - Mel Wallis de Vries
Als zes vrienden na hun eindexamens samen een weekje op vakantie gaan, besluiten ze te gaan kamperen in een natuurgebied. De volgende ochtend ontdekken ze in een afgrond het dode lichaam van Liv. Wat is er die nacht gebeurd? En kunnen de vrienden elkaar nog vertrouwen? Neem dit spannende Young Adult-verhaal vooral mee op vakantie en leesplezier is gegarandeerd. Schrijfster Mel Wallis de Vries won met dit verhaal terecht de Jonge Jury 2019, dé boekenprijs voor jongeren.