Skip to main content

Boeken top 5: De favorieten van de famile Chabot

Kijk ook op onze presentatietafel over de Boekenweek voor meer leestips!

Bart Chabot

Pietje Bell - Chris van Abkoude

“Vanaf het prille begin had ik een zwak voor Pietje Bell. Hij bedoelde het allemaal best goed, of in elk geval niet kwaad.”

Iedereen is bekend met de avonturen van de Rotterdamse belhamel Pietje Bell. Met zijn kwajongensstreken, waarbij vooral tante Cato en drogist Geelman het te verduren krijgen, haalt hij de woede van volwassen op zijn hals. Vader Bell vindt het kattenkwaad van zijn zoon juist geestig en kan dan ook niet boos op Pietje worden. Uiteindelijk wordt steeds weer duidelijk dat soms een streek een beetje uit de hand kan lopen, maar dat Pietje eigenlijk een goede jongen is met het hart op de juiste plaats.

Yolanda Chabot

Verzamelde Gedichten -Hanny Michaelis

“Beter dan Hanny Michaelis kan ik het niet verwoorden. Als geen ander kan zij verdriet en verlies in taal vangen. Lees haar gedichten!”

De thematiek van Michaelis' poëzie mag dan niet breed zijn, ze wordt met waarachtigheid in beeld gebracht. Michaelis schrijft in rechtstreekse taal over tijdloze onderwerpen. In haar poëzie gaat het over een ding dat ertoe doet: de verrukking van een unieke liefde die later omslaat in ontgoocheling en paniek, omdat die ene geliefde voor eeuwig onbereikbaar wordt. Michaelis' oeuvre beschrijft liefde en geliefden, pijn en eenzaamheid, de alledaagse dingen en het verleden.

Sebastiaan Chabot

Noodlot -Louis Couperus

“Als geboren en getogen Hagenees kan ik natuurlijk maar één schrijver aanraden: de Tolstoi van Den Haag, Louis Coperus. En dan specifiek de roman Noodlot.”

De rijke Frank ontmoet in Londen zijn aan lagere wal geraakte jeugdvriend Bertie. Frank biedt Bertie onderdak en zegt dat hij zo lang mag blijven als nodig is. De twee vrienden kunnen in eerste instantie goed met elkaar overweg, totdat Frank Eva ontmoet en verliefd op haar wordt. Bertie wordt jaloers op hun relatie en is succesvol in het scheiden van de twee geliefden. Met catastrofale gevolgen voor iedereen die hiermee gemoeid is. Sebastiaan Chabot vat het samen “Uiteindelijk draait het om de vraag wie er bij wie op bezoek is. Wat doe je als je merkt dat de rolverdeling in je familie begint te verschuiven.”

Maurits Chabot

De geschiedenis van mijn sok - Jonah Falke

"Met sommige boeken die je leest, blijf je de rest van je leven bevriend. Andere blijven je bij omdat je hoopt dat de karakters die erin voorkomen, voor altijd uit je buurt blijven."

Aangespoord door zijn oudtante en de memoires van zijn opa, duikt Jonah in de geschiedenis van zijn voorouders. In het Duitse stadje Schmallenberg, begon de familie Falke ooit met het breien van sokken. Hier verdiende de familie een fortuin mee. Jonah Falke, de laatste erfgenaam, behoort tot de arme tak van de familie. De familiegeschiedenis staat bol van markante personages die elk zijn eigen versie van de waarheid vertellen. Achter de façade van een ogenschijnlijk keurige familie gaat een geschiedenis van sadisme en geweld schuil.   

Splinter Cabot

Misschien wisten zij alles - Toon Tellegen

“Een boek dat écht een leven lang bij je kan blijven. […] De woorden zullen niet veranderen, maar tijdens je leven veranderen wel de betekenis en impact, de vormen van troost en hoop.”

In deze verzamelbundel zijn 313 fantasievolle verhalen van Toon Tellegen over de bijzondere dierensamenleving samengebracht. Deze korte verhalen hebben een diepe lading, onder de knusse en gezellige verhalen van Eekhoorn, Mier en hun dierenvrienden gaat een filosofische wereld schuil. De dieren filosoferen over belangrijke dingen en ervaren verdriet, plezier, vreugde, boosheid, troost, verbazing en blijdschap.

Storm Chabot

Citroeninkt - Maral Noshad Sharifi

“Citroeninkt grijpt je aan, is met vlagen ongemakkelijk, maar leest opmerkelijk luchtig weg over zware onderwerpen als racisme, Iran en vluchten uit dat land.”

Citroeninkt vertelt het autobiografische verhaal van Talar en haar moeder. Gevlucht uit een angstaanjagend Iran strijkt Talar met haar familie neer in het gereformeerde, stille Moerkapelle. Alhoewel Moerkapelle vrijheid lijkt te bieden, is de gastvrijheid soms ver te zoeken. De sporen van de Iraanse revolutie dreunen nog door in de slaande deuren thuis. Er gebeuren vreemde dingen. Haar moeder verstopt haar hoofd in de koelkast. Haar barbiedoos mag nooit open. En waarom duwt die jongen in het zwembad alleen haar onder water?

Boekentop6