Boeken Top 5
BoekenTop 5 juli: Middeleeuwse vertellingen
In het weekend van 5 en 6 juli luiden we in Roermond gezamenlijk de zomer in tijdens het Kinder Zomerfestival, met als thema: de middeleeuwen! Voor de BoekenTop 5 van juli hebben we vijf avontuurlijke en fascinerende boeken over de middeleeuwen voor je uitgezocht. Kun je geen genoeg krijgen van deze verhalen? Voor de liefhebbers hebben we extra boekentips!
Ook de Bibliotheek Bibliorura viert het begin van de zomer met leuke activiteiten. Meesterverteller Marcel Claessen leest op zaterdag 5 juli voor uit De ridder zonder billen. Of ga op speurtocht in de jeugdafdeling: weet jij alle plaatsjes te vinden? Ga je liever creatief aan de slag? Doe dan mee aan de workshop kalligraferen. Kijk op de Zomerfestival-webpagina voor meer informatie.
Kijk ook op onze presentatietafel over de middeleeuwen voor meer leestips!
TIP:
Isidorus van Rillington, geneesheer, bouwmeester en geheugenkunstenaar heeft een niet te stillen honger naar kennis. In het begin van de vijftiende eeuw reist hij door heel Europa om deze honger te voeden. Op weg naar Konstanz, waar het concilie plaatsvindt om het schisma in de kerk te beëindigen, ontmoet Isidorus een oude bekende die hem inwijdt in een groot geheim. Langzamerhand wordt echter duidelijk dat de kennis die hij met zich meedraagt ook een keerzijde heeft.
Tip: Lees ook de andere boeken van Jan van Aken: De valse dageraad, over een 100-jarige monnik in 1065 die terugblikt op zijn leven, en Het Xoanon, over de vrijbuiter Beuajon die betrokken raakt bij een aanslag op een antiek monument, waarbij een waardevol voorwerp uit de oudheid - een xoanon - wordt buitgemaakt.
In 2017 krijgt Willem de Reuvere, een Vlaamse mediëvist, een bundel teksten met handgeschreven verhalen uit de dertiende eeuw in handen. Hij is ervan overtuigd dat deze teksten werden geschreven door Willem, dichter van het bekende dierenepos Van den Vos Reyanaerde en het geheimzinnige boek Madoc. In de dertiende eeuw wordt een kleuter gered uit de branding. De jongen groeit op in een klooster, dat hij ontvlucht om zijn familie te vinden? Is deze schipbreukeling de Welshe prins Madoc, die uit varen ging maar waarna er nooit meer iets van hem gehoord werd?
Tip: Ben je benieuwd naar de werken geschreven door mysterieuze schrijver ‘Willem die Madoc maakte’? Lees dan zijn Middelnederlands dierenepos Van den Vos Reynaerde, of De Reynaert een letterkundige verhandeling van dit epos door neerlandicus Frits van Oostrom.
In de zomer van 1346 landt een groep huurlingen, De Essex Dogs, aan de kust van Normandië. Het zijn de beginjaren van de Honderdjarige Oorlog. Deze mannen zullen veertig dagen vechten voor de Engelse koning Edward III tegen zijn neef Filips V, de koning van Frankrijk. De pijlen vliegen de Essex Dogs om de oren wanneer ze landen aan de kust van Normandië, de oorlog is begonnen. (Dit is het eerste deel van de Crécy trilogie.)
Tip: Wil je meer lezen over de Honderdjarige Oorlog? Lees dan deel twee van de Crécy trilogie: Wolven in de winter. Of een van de non-fictie werken van historicus en schrijver Dan Jones, zoals Hendrik V: het leven van Engelands grootste koning, 1386-1422 of Een bloederige zomer: Boerenopstand in Engeland, 1381. Of lees Thea Beckman's trilogie over de Honderdjarige Oorlog: Geef me de ruimte!, Triomf van de verschroeide aarde en Het rad van fortuin.
Prinses Eleonora (Leonora) van Engeland wordt op veertienjarige leeftijd uitgehuwelijkt aan Reinoud II van Gelre, een veertigjarige weduwnaar. Tegen de achtergrond van de Honderdjarige Oorlog probeert Leonora haar huwelijk succesvol te maken. Ze baart twee zonen die de Gelderse dynastie veiligstellen. Echter, wanneer Reinoud geestelijk achteruit gaat, neemt zijn raadsheer Moliart de macht over, met verschrikkelijke gevolgen voor Leonora.
Tip: Wil je meer lezen over vrouwen in de middeleeuwen? Kies dan voor een van de historische romans van Simone van der Vlugt zoals Kruistocht van een koningin, Bloedlijn of Jacoba, Dochter van Holland. Of lees 1529: de damesvrede van Hendrik Duron, over de geheime plannen van Margaretha van Oostenrijk en Louise van Savoie om een eeuwenoude vete tussen Frankrijk en Spanje te beëindigen.
Wanneer het weesmeisje Mariken door haar oom, de priester Gijsbrecht, naar de grote stad Nijmegen wordt gestuurd voor boodschappen, lukt het haar niet om voor het donker thuis te komen. Mariken klopt aan bij haar kwaadaardige tante die haar onderdak weigert. Vertwijfeld gaat Mariken toch op weg naar huis; onderweg wordt ze aangesproken door de eenogige Moenen. Hij blijkt de duivel te zijn en belooft Mariken wetenschappelijke kennis en een welvarend leven als zijn haar naam veranderd. Zeven jaar lang leeft Mariken met Moenen een zondig leven. Wanneer ze in Nijmegen een wagenspel over de genadige God ziet, krijgt Mariken berouw en doet een beroep op Gods barmhartigheid. Moenen ziet haar nog liever dood dan Mariken te verliezen door haar berouw. Het gevolg is een gewelddadige botsing tussen Goed en Kwaad.
Tip: Benieuwd naar meer middeleeuwse teksten over vrouwen? Lees dan Beatrijs, een Middelnederlands verhaal over de kosteres Beatrijs die het klooster ontvlucht voor de liefde en beleeft voor- en tegenspoed, om uiteindelijk terug te keren. Of kies voor Hine, een magisch en modern sprookje gebaseerd op het verhaal van Mariken van Nieumeghen.
Leestipper
Ben je opzoek naar een goed boek? Meld je dan aan voor de Leestipper en ontvang elke maand, op basis van je leesvoorkeuren, persoonlijke boekentips per e-mail!
