Boeken Top 5

Boeken top 5: Write for Rights

Wat betekent het om mens te zijn in tijden van oorlog, onderdrukking of in gevangenschap? Hoe ga je om met discriminatie en geweld en behoudt je toch je eigen identiteit. Deze maand hebben we 5 boeken voor je op een rij gezet die deze onderwerpen bespreken. Laat je ontroeren door deze indrukwekkende romans.

Alleen de bergen zijn mijn vrienden - Behrouz Boochani

In dit autobiografisch verhaal vertelt Behrouz Boochani over zijn vlucht naar Christmas Island en zijn verblijf in het detentiecentrum op Manus Island, waar de omstandigheden erbarmelijk zijn. Boochani beschrijft het leven in gevangenschap. Hij analyseert het systeem van onderdrukking, de willekeur van de gevangenbewaarders, de kliekvorming en de intimidatie. Hij verwijst naar zijn medegevangenen met illustratieve bijnamen en omschrijft de rellen en opstanden die zo nu en dan uitbreken. Ondertussen droomt Boochani over de bergen en zijn vrienden van zijn jeugd in Iran waar hij vroeger naartoe vluchtte in tijden van geweld.

Orkaanseizoen - Fernanda Melchor

Melchor neemt je mee in een wervelwind van een verhaal. In La Matosa, een fictief dorp in Veracruz, wordt het levenloze lichaam van de Heks aangetroffen in de rivier. Ze is met geweld om het leven gebracht. De dood van de Heks wekken flashbacks op bij verschillende dorpsbewoners. Zij reflecteren op de rol van de Heks in hun leven, maar ook hun eigen belevenissen en afdwalingen. Op meesterlijke wijze vertelt Melchor over het reilen en zeilen in een door armoede en chaos geteisterd dorp in Mexico. Hoe de mensen proberen te overleven in een plaats doordrenkt met geweld, armoede, drugs, homofobie en machismo.

De geest van Anil - Michael Ondaatje

Begin jaren tachtig keert Anil Tissera na vijftien jaar terug naar het turbulente door burgeroorlog geteisterde Sri Lanka. Als forensisch patholoog-anatoom is ze lid van een commissie die onderzoek gaat verrichten naar de schending van de mensenrechten. Het is haar taak om vast te stellen op welke wijze de mensen zijn omgekomen en de vaak ernstig verminkte lichamen te identificeren. Als het team een skelet van een recent vermoorde man ontdekt in een door de overheid beschermde oude begraafplaats, raakt Anil verstrengeld in een politiek spel met verstrekkende gevolgen.

De jongens van Nickel - Colson Whitehead

In de Verenigde Staten van de jaren 60, de beginjaren van de burgerrechtenbeweging, gaat de zestienjarige Elwood Curtis vol vertrouwen zijn toekomst tegemoet. Totdat hij door een misverstand op de Nickel Academy belandt. Nickel Academy is een opvoedingsgesticht waar de jongens met harde hand opgevoed worden. Met name de zwarte jongens krijgen te maken met sadisme en rassenhaat aan de handen van hun witte bewakers. Misbruik, mishandeling en corruptie zijn aan de orde van de dag. In deze hel raakt de intellectuele Elwood bevriend met de door het leven geharde Turner die nog maar één doel heeft: ontsnappen uit Nickel.

Maandag zal er van ons gehouden worden - Najat El Hachmi

De zeventienjarige Naíma is op zoek naar wat haar gelukkig maakt. Als kind van religieuze conservatieve Marokkaanse ouders groeit Naíma op in een verstikkende omgeving waar mannen werken en vrouwen zorgen voor het huishouden en de kinderen. Naíma probeert te voldoen aan de verwachtingen van haar omgeving; ze zal gehoorzamer zijn, dunner worden, ijveriger werken. Deze situatie verandert wanneer Naíma een jonge vrouw ontmoet die alles is wat Naíma graag zou willen zijn. De levensvreugde van de nieuwe vriendin is aanstekelijke en stimuleert Naíma om het heft in eigen hand te nemen. Wat is de prijs van complete vrijheid en complete controle over je eigen leven? En is Naíma bereid om deze te betalen?