Wil je je verdiepen in het lezen en schrijven van poëzie? Ontdekken hoe het werk van grote dichters nog altijd doorklinkt? Zelf gedichten schrijven aan de hand van verschillende stijlprincipes en technieken? Meld je dan aan voor de cursus ‘Poëzie met Meity’.
In zes bijeenkomsten laat docent en dichteres Meity Völke je breed kijken naar poëzie. De literatuurgeschiedenis bestaat niet uit breuken waarin de ene stroming haaks op de volgende staat, maar uit een vloeiende lijn. Alle kunst, dus ook poëzie, komt uit elkaar voort. Meity neemt je mee door de geschiedenis van de poëzie, van 1880 tot nu, en bespreekt het werk van de grote dichters die op die tijdlijn bepalend waren voor het literaire klimaat. Denk aan Herman Gorter, Martinus Nijhoff, J.C. Bloem, Gerrit Achterberg en Menno Wigman. Waarom blijft hun werk staan als een huis? Wat maakte hen zo uitzonderlijk goed in hun vak? Meity laat je zien welke stijlprincipes door de tijd heen populair waren. Ook ga je zelf gedichten schrijven. Je oefent met stijlprincipes en technieken en leert dat poëzie een ambacht is dat ook als zodanig uitgeoefend kan worden.
Over de docent
Meity Völke (1980) woont in Roermond en schrijft en vertaalt gedichten. Zij studeerde Nederlandse Taal en Cultuur aan de universiteit van Nijmegen, stond een tijd voor de klas als docent Nederlands en studeerde daarna Poëzie aan de Schrijversvakschool Amsterdam. In haar afstudeerjaar (2019) won zij de Turing Gedichtenwedstrijd waarna een contract bij een gerenommeerde uitgeverij niet lang op zich liet wachten. In januari 2020 verscheen haar debuutbundel Aan het licht bij uitgeverij de Arbeiderspers. Onlangs verscheen, in een andere discipline, haar tweede debuut: voor de grote biografie van dichteres Sylvia Plath (Rode komeet) vertaalde Meity 350 regels nog niet eerder vertaalde poëzie. Momenteel schrijft zij, naast artikelen voor literaire tijdschriften en ander werk in opdracht, aan een tweede bundel.
Praktische informatie
Mede vanwege de verlenging van de lockdown is besloten om de poëziecursus niet op 28 maart van start te laten gaan. Deelnemers zijn hier inmiddels persoonlijk van op de hoogte gesteld. Waarschijnlijk vindt de cursus nu plaats in de periode september t/m december 2021 op zes zondagmiddagen van 13.30-15.30 uur. De exacte data worden later bekend gemaakt. Aanmelden kan nog steeds via onderstaand formulier. De precieze details over de cursus hoor je dan later per mail.
De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten en vindt plaats in de Bibliotheek Bibliorura. De cursus start bij minimaal 6 aanmeldingen. Kosten voor deelname bedragen €90,00 voor leden van de Bibliotheek Bibliorura en €110,00 voor niet-leden. Aanmelden kan via dit aanmeldformulier.