BoekenTop5: Verhalen uit het Midden-Oosten

Dat er fantastische verhalenvertellers uit het Midden-Oosten komen, weten we al sinds de sprookjes van Duizend-en-een-nacht. Maar ook nu worden er nog prachtige verhalen geschreven door schrijvers met een Midden-Oosterse achtergrond. In de BoekenTop5 van deze maand zetten we vijf prachtige verhalen uit het Midden-Oosten voor u op een rijtje.

De kaart van zout en sterren - Jennifer Zeynab Joukhadar
Wanneer Nours vader overlijdt, besluit haar moeder met haar drie dochters terug te verhuizen van New York naar Syrië. Nour probeert de herinnering aan haar vader levend te houden door zijn verhalen over Rawiya te herhalen, een meisje uit de twaalfde eeuw dat zich vermomt als jongen om bij een beroemde kaartenmaker in dienst te treden. Syrië blijkt veranderd en al snel bereikt het geweld Homs. De familie wordt gedwongen te vluchten, en ze nemen dezelfde route als Rawiya honderden jaren eerder. Die is niet geheel zonder gevaar en ze komen voor een keuze te staan die het gezin voorgoed uiteen kan laten vallen.

Een magisch boek dat tegelijkertijd de harde werkelijkheid van de oorlog in Syrië en het gevaar van de vlucht van Nour en haar familie zeer beeldend vertelt. Je waant je zelf in Syrië, ziet de kleuren en ruikt geuren die de schrijfster beschrijft. Prachtig geschreven verhaal dat je niet meer loslaat.

En uit de bergen kwam de echo - Khaled Hosseini
Voor de driejarige Pari is haar grote broer Abdullah meer een vader dan een broer. Voor de tienjarige Abdullah is zijn zusje alles. Als Pari noodgedwongen wordt verkocht aan een rijk maar kinderloos echtpaar in Kabul zet dat een reeks gebeurtenissen in gang die een ontroerend en onthutsend beeld geven van de problemen waarmee mensen geconfronteerd worden.

Na het overweldigende succes van De vliegeraar en Duizend schitterende zonnen bleef het even stil rond Khalen Hosseini, maar in 2013 kwam hij terug met het prachtige boek En uit de bergen kwam de echo. Het boek is nog steeds actueel en de vertelkunst van Hosseini is ongeëvenaard.

De zoon van de verhalenverteller - Pierre Jarawan
Samir is met zijn ouders gevlucht van Libanon naar Duitsland. Als op een dag zijn vader verdwijnt, houdt Samir alleen een foto en een heleboel verhalen van zijn vader over. 20 Jaar later gaat Samir terug naar Libanon om op zoek te gaan naar zijn vader.

De zoektocht van Samir leidt de lezer door een verscheurd land, dat door de schrijver zo prachtig beschreven wordt, dat je het gevoel krijgt dat je naast Samir loopt. De liefde voor het land en zijn ceders spreekt uit elke bladzijde.

Liefde kent veertig regels - Elif Shafak
Ella is parttime lezer voor een literair agentschap. Als ze een manuscript over de dertiende-eeuwse mystieke soefi Roemi leest, realiseert ze zich dat de liefde in haar leven ontbreekt. Het manuscript gaat over de intense vriendschap van Roemi met de rondtrekkende derwisj Sjams uit Tabriz, die jaloezie en verwarring opwekt. Ella raakt geboeid door de schrijver van het manuscript en gaat via e-mailcontact van hem houden, voor hem verlaat zij haar gezin, terwijl hij haar vanwege zijn ziekte geen toekomst bieden kan.

Een mooi verhaal dat prettig leest en dat de lezer meeneemt in de geschiedenis van het soefisme. Vooral het verhaal van Roemi en Sjams is zeer indrukwekkend geschreven.

Het huis van de moskee - Kader Abdollah
Aga Djan is tapijthandelaar en hoofd van een grote Iraanse familie die het huis van de moskee bewoont. Broers en zussen, en neven en nichten wonen vreedzaam in het huis totdat de Sjah van Perzië wordt afgezet en Ayatollah Khomeini aan de macht komt. Niet alleen het land lijdt onder de terreur, de jihad en de islamisering, ook de familie van Aga Djan wordt verscheurd.

In dit prachtige en aangrijpende verhaal wordt niet alleen de historie van Iran weerspiegeld in de familiegeschiedenis, het gaat ook over religieuze radicalisering en hoe vrienden vijanden kunnen worden.