Regels en afspraken op internet

Weet jij hoe je je moet gedragen op internet?
Zorg dat je weet wat de regels en afspraken zijn, dat voorkomt problemen.

Voor een goede omgang in de digitale wereld gelden, net als in de 'echte' wereld, regels en afspraken. Zulke regels zorgen ervoor dat je niet in de problemen komt.

 
Tips voor jongeren


1. Kijk uit met het geven van je adres en (mobiele) telefoonnummer, maar ook foto's van jezelf of je familie. Je weet nooit wat anderen daar mee doen.
2. Geef nooit zomaar je password, pincode of paspoortnummer aan instellingen of personen die je via internet kent.
3. Vraag je ouders om toestemming als op internet gevraagd wordt een registratieformulier in te vullen.
4. Laat geen onbekenden toe in je contactenlijst.
5. Bedenk dat je op internet nooit zeker weet met wie je te maken hebt.
6. Maak geen afspraakjes tenzij je weet wie het is.
7. Wil je afspreken met iemand die je via internet kent? Spreek dan af op een plek waar veel mensen zijn. Neem iemand mee en laat thuis weten waar je bent.
8. Je anders voordoen dan je bent kan geinig zijn, maar ook gevaarlijk. Ook degene met wie je chat kan anders zijn dan hoe hij of zij zich voordoet. Dat anders voordoen kan leuk zijn, maar jij bepaalt (of de ander met wie je aan het chatten bent) wanneer het genoeg is.
9. Let op wat je doet voor een webcam. Laat je niks wijsmaken. Als jouw foto's of filmpje voor altijd over het internet zwerven krijg je spijt en kun je het niet meer terugdraaien.
10. Wees voorzichtig met pop-up-berichten als 'wil je dit downloaden?' of 'wil je een gratis MP3-speler?'. Klik altijd op 'nee' of klik de pop-up weg. Deze berichten zijn meestal nep en kunnen je computer stukmaken. Als je twijfelt, vraag je ouders om advies.
11. Wees voorzichtig met het openen van bestanden die aan een e-mail zijn gehecht. In deze attachments kunnen virussen zitten, die je computer kapot kunnen maken. Wees extra voorzichtig als je de afzender van de e-mail niet kent! Niet openen dus.
12. Als je iets ziet dat je naar vindt, klik het dan weg. Je hoeft er toch verder niet naar te kijken?
13. Meld vervelende sites bij de volgende meldpunten:
      www.meldpunt.nl  (als je iets ziet op internet wat discrimineert)
      www.meldpunt.org  (als je kinderporno tegenkomt, bijvoorbeeld in spam).
14. Ga zelf niet schelden via mail of chat. Woorden komen harder aan als je ze leest en je kunt niet zien hoe de ander reageert.
Bron: Mijnkindonline.nl