Afspraken maken over Facebook

Als ouder wil je natuurlijk voorkomen dat je kind door schade en schande wijs wordt op Facebook. Er zijn een paar simpele basisregels die je met je kind kunt bespreken, zodat hij veilig op Facebook kan.


• Open zelf een Facebook-account als je dat nog niet hebt. Op die manier kun je het beste toezicht houden op wat er online gebeurt. Je ziet met eigen ogen hoe alles werkt en wat er eventueel verandert.

• Open samen met je kind zijn of haar Facebook-account. Leg uit dat ze het wachtwoord nooit met iemand mogen delen (behalve met jou) en dat ze moeten uitloggen na gebruik. Andere kinderen kunnen anders gebruik maken van zijn account en reacties en berichten typen uit naam van jouw kind.

• Leg uit dat je kind alleen vrienden moet worden met mensen die hij ook echt kent en vertrouwt. Word zelf vrienden met je kind, zodat je kunt zien wat hij doet.

• Bespreek wat wel en wat niet kan op internet. Vraag je als ouder kritisch af of je kind hier aan toe is. Leg uit dat als hij iets post of ergens op reageert het door iedereen in de online vriendenkring gelezen kan worden en dat het bericht misschien wel nooit meer van internet afgaat. De informatie kan voor altijd bewaard blijven en vindbaar zijn.

• Vertel over de omgangsregels op internet. Die verschillen niet van de regels die je in het dagelijks leven hanteert. Ga dus respectvol en normaal met elkaar om. Doe een ander niet aan wat je zelf ook niet leuk zou vinden of zou willen. Doen ‘vrienden’ vervelend? Leg uit dat je die personen kunnen blokkeren of verwijderen als vriend. Dan kunnen ze de berichten van je kind niet meer direct zien.

• Leg uit hoe de privacy-instellingen werken. Bij de optie ‘weergeven’ (rechtsboven in de tijdlijn) kun je dit instellen. Zet het altijd op ‘alleen vrienden’ in plaats van op ‘openbaar’. Controleer dit ook als je kind een foto of bericht heeft geplaatst (dit kun je zien aan het icoontje, een wereldbolletje is openbaar). Wordt jouw kind getagd in een foto en staat die foto openbaar ingesteld? Dan is het mogelijk om die tag te verwijderen. De koppeling tussen de naam, de foto en de tijdlijn van je kind wordt zo verbroken.

• Praat regelmatig met je kind over wat hij doet op Facebook, wat hij er aan leuk vindt en wat niet. Maak het niet heel gewichtig of zwaar, maar toon gewoon interesse. Bespreek het zoals je ook andere dingen in het leven van je kind bespreekt.

• Wordt je kind gepest of heeft het last heeft van andere vervelende zaken op Facebook? Zorg dat jullie hier samen over kunnen praten. Het is belangrijk dat je kind het meldt, zodat je hem of haar kan helpen. Het is ook mogelijk om dit te rapporteren bij Facebook; er is een speciale veiligheidspagina die je verder kan helpen.

• Er is een app beschikbaar waarmee je de basisactiviteiten van je kind op Facebook en andere sociale media kunt volgen, namelijk Social Media Child Protection (€ 1,79 in de App Store).

Bron: mijnkindonline.nl