Boeken top 5: Heel Nederland Leest

De top 5 staat deze maand in het teken van Heel Nederland Leest en het schrijversbezoek van Sholeh Rezazadeh. Het boek Sonny Boy van Annejet van der Zijl is dit jaar het geschenkboek van Heel Nederland Leest. Heb je Sonny Boy al gelezen? Laat je dan inspireren door onze BoekenTop 5.

Sonny Boy - Annejet van der Zijl

Indrukwekkende geschiedenis van een jonge Surinaamse student en een gescheiden Hollandse vrouw met vier kinderen. Als zij zwanger van hem blijkt, is het schandaal niet te overzien. Ondanks armoede en discriminatie slaag het stel er in een gelukkig bestaan op te bouwen met hun zoontje Waldy, alias Sonny Boy. Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit.

Ik ken een berg die op me wacht - Sholeh Rezazadeh

De jonge Iraanse nomade Saray is verliefd op een jongen van een andere nomadenfamilie, en ze ontmoet hem in het geheim aan de oever van de Aras, de bruisende rivier die door het ruige berglandschap van Noord-Iran dendert. De 40-jarige Alma woont in een woonboot op de rimpelloze Amstel. Op een dag neemt ze een radicaal besluit: ze reist in haar eentje naar Iran. Daar ontmoet ze Saray en haar nomadenfamilie. Ondertussen worden de nomaden in hun voortbestaan bedreigd: door de klimaatverandering wordt het steeds droger, en steeds meer jonge nomaden willen in de stad leven. De stem van Aras wordt langzaam zwakker.

Citroeninkt -  Maral Noshad Sharifi

Een autobiografische roman van een vluchtelinge over de ervaringen van haar familie in Nederland.Na een zinderende vlucht dwars door Europa strijkt ze met haar ouders en broertje Cesar neer in het gereformeerde, stille Moerkapelle. Er gebeuren vreemde dingen. Haar moeder verstopt haar hoofd in de koelkast. Haar barbiedoos mag nooit open. En waarom duwt die jongen in het zwembad alleen haar onder water?

't Hooge Nest - Roxane van Iperen 

De schrijfster Roxane van Iperen gaat met haar gezin in een oude villa wonen in de Gooise bossen: ’t Hooge Nest. Ze ontdekt dat het huis in de oorlog bewoond werd door de Joodse zussen Lien en Janny Brilleslijper en hun familie. Van Iperen reconstrueert hun levens. De zussen zijn tijdens de oorlog actief in het verzet en bieden onderdak aan tientallen Joodse onderduikers. Totdat ze op een dag worden verraden.

Last - Ellen Ombre

Het boek volgt het verhaal van Lot. Na haar kindertijd in Suriname heeft Lot in Nederland gewoond, maar het voorzetten van het onderzoek van haar overleden vader naar het begin van het Surinaamse Jodendom brengt haar terug naar het land. In de 17e eeuw vestigden Sefardische Joden zich in Suriname, op de vlucht voor de Spaanse inquisitie. Zij werden op hun beurt slavenhouders op de plantages die zij stichtten. Daar kwamen, al dan niet gedwongen, relaties uit voort en kinderen. De vader van Lot, een hoge ambtenaar in Suriname, is erg geïnteresseerd in die geschiedenis en brengt zijn fascinatie over op zijn dochter die ook veel moet ‘lernen’ over de geschiedenis. Lots moeder is fel gekant tegen al die boekenwijsheid en al dat gewroet in het verleden. 

 

 

Boekentop 5 voor Heel Nederland Leest