Boeken top 5: Kinderboekenweek 2023

Bij mij thuis’ is het thema van de Kinderboekenweek dit jaar. Iedereen woont in een huis maar niet ieder huis is hetzelfde. In wat voor huis woon jij? Ivo, onze leesconsulent & kinderboekenspecialist, verzamelde een aantal toffe boeken waarin je kunt lezen dat thuis veel meer is dan alleen een huis, een deur en een raam.

Thuis - Mark Janssen

In een woordeloos verhaal vertelt Mark Janssen het verhaal van Moon – een ruimtewezen dat de aarde bezoekt. Een meisje dat hem ziet landen, leidt hem rond door haar thuis: de aarde. Mark Janssen laat de aarde schitteren in kleur en vorm, beweging en avontuur. Het is dan ook niet zo vreemd dat Moon, nadat hij weer vertrokken is naar zijn eigen planeet… terugkeert. Met zijn beste vriend. Om te blijven.

De koning van de flat - Marieke Smithuis

Boeli woont met zijn moeder op de bovenste etage van een flat van tien verdiepingen. Boeli vindt het er geweldig! Zijn beste vriend Moes woont er ook, en op bijna iedere verdieping is wel een vriend of een vriendin te vinden. In de flat hoeft hij zich dus nooit te vervelen. Als Boeli’s moeder besluit om opa in huis te nemen, vindt Boeli dat eerst helemaal niet leuk. Opa zit in een rolstoel en is altijd chagrijnig. Maar hij blijkt wel heel veel van dieren te weten, en dat komt goed uit als Boeli een gewonde meeuw en jonge katjes vindt.

Vuurtorenbeer - Mathilde Stein

Vuurtorenbeer woont op een piepklein eiland waar hij zich prima vermaakt met surfen, schelpen zoeken of spelen met zijn vriend Marius. Elke avond klimt hij fluitend de vuurtorentrap op om de lamp aan te steken en te genieten van het uitzicht.  Maar dan begint de krant de verhalen van Avonturenbeer te publiceren. Die heeft pas een spannend leven! Opeens lijkt het leven van Vuurtorenbeer wel erg saai en voelt zijn eiland wel heel klein. Op een nacht, in een hevige storm, ziet hij een drenkeling in de woeste zee. Met gevaar voor eigen leven brengt hij de beer aan land en neemt hem in huis. Laat dat nou Avonturenbeer zijn!

Het kleine heelal - Annejan Mieras

Raaf heeft vette pech. Ze is geschorst van school, haar vader heeft oponthoud met zijn sleepwagen en tot overmaat van ramp is er een lekkage in hun appartement. Met haar moeder gaat ze daarom tijdelijk in een oude caravan op een camping wonen. Daar is in de herfst niet veel te beleven – hoewel… wat doet Nicolaas, de zoon van de campingbaas, in het mysterieuze bos achter de caravans? En waarom doet haar moeder zo geheimzinnig over haar vader, die maar niet te bereiken is?

Een huis vol lekkers - Felicita Sala

Uit het grote huis aan de Granaatappelstraat komen de heerlijkste geuren naar buiten zweven. De bewoners zijn in hun eigen keuken bezig de voorbereidingen voor het feestmaal dat in de gemeenschappelijke tuin gehouden wordt. Maria maakt met haar moeder guacamole, señora Flores proeft de zwartebonensoep, Josef en Rafik draaien gehaktballetjes en Mathilda maakt aardbeiencrumble. Een huis vol lekkers is een origineel receptenboek voor kinderen. Ze maken kennis met gerechten van over de hele wereld.