Boekentop 5: Makkelijk te lezen boeken

In Nederland zijn er veel mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Speciaal voor hen zijn er hertalingen van boeken gemaakt. Dit betekent dat het boek wordt naverteld met korte zinnen en makkelijke woorden.

Onder de Paramariboom - Johan Fretz 

Johan Fretz groeide op in Nederland. Zijn moeder vertelde altijd het verhaal dat zij, net als Ruud Gullit, aan de paramariboom groeide. Een verhaal dat Johan zelf ook vertelde als mensen wilden weten waar hij vandaan kwam. Zelf vond Johan altijd dat hij Nederlander was. Hij dacht niet vaak aan zijn Surinaamse afkomst. Dan vertrekt hij naar Suriname en gaat op zoek naar het land en de stad waar zijn wortels liggen. Het verhaal is een emotionele zoektocht door het Paramaribo van zijn moeder.

Het diner - Herman Koch

Twee neven van vijftien jaar, Michel en Rick Lohman  gaan naar een feest. Ze worden dronken en doen iets verschrikkelijks. Hierdoor kunnen ze jarenlang in de gevangenis terechtkomen. De vader van Michel weet wat de jongens gedaan hebben. Omdat hij zijn zoon herkend heeft op de beelden van een beveiligingscamera die te zien waren in het tv-programma Opsporing verzocht.

Het meisje in de trein - Paula Hawkins

Rachel neemt elke ochtend dezelfde trein. Elke dag hobbelt ze over het spoor, langs een rij charmante huizen in een buitenwijk van Londen, en stopt daar altijd voor hetzelfde rode sein. Zo kijkt ze elke ochtend naar een stel dat op hun terras ontbijt. Ze heeft inmiddels het gevoel dat ze hen persoonlijk kent en noemt hen ‘Jess en Jason’. Hun leven – in Rachels ogen – is perfect. Een beetje zoals haar eigen leven dat ooit was.

Vechtlust - Vincent de Vries

Toen Fernando Ricksen jong was, zag iedereen dat hij een groot talent was. Via de jeugdelftallen van EHC, RKONS en Roda JC komt hij terecht bij Fortuna Sittard. In 1995 wordt de jonge ploeg kampioen en promoveert het naar de eredivisie. Ricksen vertelt heel eerlijk over zijn moeilijke tijd als topvoetballer en zijn gevecht met drank en drugs. Hij vertelt ook hoe hij het gevecht aangaat met de dodelijke spierziekte ALS.

Laaggeletterd leren lezen - Jaap Reeskamp

Jaap is 39 jaar en laaggeletterd en dol op auto's. Hij wil zelf ook autorijden maar hij snapt niet alle borden. Met dit boek laat hij zien hoe hij beter heeft leren lezen en schrijven en zelfs zijn rijbewijs heeft gehaald.