BoekenTop5: Bijzonder botanisch

Al sinds de Middeleeuwen worden er afbeeldingen van planten en bloemen gemaakt. Natuurlijk nog niet met een camera, maar met potlood en penseel. Deze botanische prenten werden voornamelijk met wetenschappelijke doeleinden gemaakt, maar zijn tegelijkertijd prachtige kunstwerken. Daarom hebben we deze maand de BoekenTop5 gevuld met boeken over botanische kunst.

Botanische kunst van de Renaissance tot de 19de eeuw

Dit boek is echt een must-read voor iedereen die van bloemen en planten en kunst houdt. Het boek biedt een overzicht van botanische illustratoren vanaf de eerste eeuw na Christus tot en met de 19e eeuw. De illustraties in dit boek wil je eigenlijk allemaal thuis aan de muur hangen, zo mooi zijn ze. Leuk aan dit boek is ook dat je verschillende stijlen van botanische kunst naast elkaar ziet.

Maak je eigen botanische prints - Nikki Strange

Als je zelf aan de slag wil met het maken van botanische prints is dit boek van Nikki Strange een goede keuze. Ze werkt met aquarelverf en laat je stap voor stap zien hoe je zelf met deze verf aan de slag kunt. Het boek begint met een duidelijke uitleg over materialen en kleuren en daarna volgen 20 schilderprojecten waarmee je zelf aan de slag kunt. Bij elk project geeft ze aan welke materialen en kleuren verf je nodig hebt en ze begeleidt je stap voor stap bij het maken van de prints.  

200 Soorten groen: Botanische kunst van Franz en Ferdinand Bauer - Terry van Druten

200 Soorten groen is boek over het leven en werk van de broers Franz en Ferdinand Bauer, geschreven door medewerkers van het Teylers Museum. Het staat vol paginagrote tekeningen van bloemen, planten en een enkel dier, die vaak tot op de meeldraad en bladnerf gedetailleerd zijn weergegeven. Een prachtig inkijkje in het leven van de botanisch kunstenaar.

De geheime tuin - Mijke Desserjer

In De geheime tuin  laat illustrator Mijke Desserjer zien hoe je met een aantal simpele zwarte lijnen de leukste botanische illustraties maakt. Ze helpt je stap voor stap op weg bij het tekenen van bloemen, planten, insecten, dieren en accessoires zoals potten en vazen. Ook laat ze zien hoe je de illustraties kunt gebruiken bij het tekenen van banners en kaders en bij het handletteren. Zelf als je echt geen tekentalent hebt, kun je met behulp van dit boek leuke illustraties maken.

Metamorphosis insectorum Surinamensium - Maria Sybilla Merian

In 1966 reisde Maria Sybilla Merian samen met haar dochter naar Suriname om onderzoek te doen naar de voortplanting en ontwikkeling van insecten. Het boek Metamorphosis insectorum Surinamensium is het resultaat van deze reis. Het boek is in 2016 opnieuw uitgegeven als facsimile op ware grootte. Het is een boek vol prachtige tekeningen van planten en insecten in verschillende stadia (rups, pop en vlinder bijvoorbeeld) die op die plant leven, met bij elke afbeelding een toelichting op zowel plant als insect. Het boek is vanwege zijn formaat niet zo handig om mee naar huis te nemen, maar het is absoluut de moeite waard om er eens doorheen te bladeren als je in de bibliotheek bent.