BoekenTop5: Liefde in de literatuur

Van 9 t/m 18 april is het weer Boekenweek! Het thema van deze 87ste editie is ‘Eerste liefde’. Onze consulent literatuur en klantadviseur Maaike zocht vijf bijpassende boeken voor je uit, zodat je je vast kunt inlezen in het thema.

De hemel is altijd paars – Sholeh Rezazadeh

Deze debuutroman, die op de longlist staat van de Libris Literatuurprijs 2022, gaat over het leven en de zoektocht naar liefde van de jonge Iraanse Arghavan. Ze woont sinds kort in Nederland, waar ze werkt in een winkeltje met tweedehands spullen. In poëtische beschrijvingen word je meegenomen in haar dromerige belevingswereld en de herinneringen aan haar jeugd in Iran. Ze krijgt een relatie met muzikant Mees, maar gaandeweg blijkt dat vooroordelen de liefde steeds meer in de weg zitten. Ik werd geraakt door de oprechtheid van de hoofdpersoon, haar oog voor schoonheid en haar verwondering die me deed denken aan die van Amélie uit de film Le fabuleux destin d’Amélie Poulain.

Zwemmen in het donker – Tomasz Jedrowski

Deze liefdesgeschiedenis speelt zich af in het communistische Polen van de jaren tachtig. Hoofdpersoon Ludwik, die opgroeit bij zijn oma en moeder, ontdekt dat hij op mannen valt. Als hij begin twintig is, ontmoet hij tijdens een zomerkamp Janusz. Ze worden verliefd op elkaar en gaan met z’n tweeën kamperen in de Poolse natuur. Als ze terug in Warschau weer hun gewone leven oppakken, moeten ze hun liefde verborgen houden en dat leidt tot steeds meer spanningen. Een indrukwekkend boek over een intense én gecompliceerde eerste liefde en een stuk Poolse geschiedenis dat nog lang heeft doorgewerkt.

De liefde – diverse dichters

Deze uitgave van het tijdschrift DICHTER bevat een prachtige selectie liefdesgedichten. Heerlijk om je er zo af en toe aan te herinneren hoe bijzonder de liefde eigenlijk is. Ook Marieke Lucas Rijneveld, die dit jaar de schrijver is van het Boekenweekessay en wiens recente dichtbundel Komijnspitters al weken in de Bestseller top 60 staat, schreef een liefdesgedicht voor deze uitgave. Milja Praagman maakte vrolijke illustraties bij de gedichten.

Fortuna’s kinderen – Annejet van der Zijl

Deze indrukwekkende familiekroniek begint met de liefde tussen de zwarte slavin Juliëtte en de Nederlandse zakenman Leon Herckenrath in het Amerika van begin 19e eeuw. Leon koopt haar uit, wat zeer ongebruikelijk was in een periode vol racisme en onderdrukking van slaven. De liefde moet hij lange tijd geheimhouden voor zijn zakelijke contacten, zelfs als hij en Juliëtte al samen kinderen hebben. Van der Zijl verwerkte deze liefdesgeschiedenis in 2020 al in het Boekenweekgeschenk Leon en Juliette. Fortuna’s kinderen volgt ook hun nazaten en zo ontstaat een twee eeuwen omspannend verhaal waarin alle zijden van ‘the American dream’ en de zoektocht naar geluk en liefde voorbijkomen. Knap geschreven op basis van uitgebreid historisch onderzoek.

Tip: op zondagmiddag 13 maart wordt Annejet van der Zijl op uitnodiging van de bieb geïnterviewd door Frans Pollux in de Gasterij van Kasteel Aerwinkel in Posterholt.

Het geheime dagboek van Adrian Mole 13 3/4e jaar – Sue Townsend

Voor iedereen die weer eens teruggevoerd wil worden naar de puberteit met alle bijbehorende onzekerheid, ontluikende verliefdheden, frustraties over ouders en meer. Het bestaat uit dagboekverhalen van de 13-jarige Adrian, die opgroeit in een Engels stadje. Met veel humor en ironie beschrijft hij zijn dagelijks leven en hoe thuis, op school en in de liefde niet bepaald alles op rolletjes loopt. Ook erg vermakelijk om te lezen als je zelf pubers in huis hebt. Het boek kwam in 1982 uit en is twee jaar geleden opnieuw vertaald door Sylvia Witteman.