BoekenTop5: Tips van literatuurconsulent Maaike

De eerste BoekenTop5 van 2021 is gemaakt door onze literatuurconsulent Maaike. “Wat leuk én moeilijk om een boekentop5 samen te stellen, want er zijn zoveel mooie boeken… Hierbij vijf boeken die mij raakten en me meenamen naar een heel eigen universum of belevingswereld.”

 Alleen op de wereld - Hector Malot

Alleen op de wereld las ik voor het eerst toen ik een jaar of negen was. Mijn oma had het in haar boekenkast staan en ik was er urenlang zoet mee, zittend op haar groene velours bank. Ik vond het zo zielig voor Rémi dat hij te vondeling was gelegd en dat later ook nog Vitalis, de straatmuzikant die hem onder zijn hoede had genomen, doodging. En dan dat 19e-eeuwse Franse landschap met die kleine dorpjes en herbergen waar ze optraden… Ik vond het machtig interessant. Toen een paar jaar geleden deze editie uitkwam, met mooie illustraties van Charlotte Dematons, heb ik hem meteen aangeschaft zodat ik ook mijn kinderen eruit voor kon lezen.

Buitenstaanders - Renate Dorrestein

In Buitenstaanders strandt een jong gezin door autopech bij een verlaten huis aan het water. Daar woont een wonderlijk gezelschap: een oude dame met haar zoon, twee identieke zusjes, een zwakbegaafd kind en een klusjesman. Wereldvreemdheid ten top. Dit boek was denk ik mijn eerste bewuste kennismaking met literatuur op de middelbare school. Ik vond het geweldig. Er zit een absurdisme in dat ik later ook terugvond in bijvoorbeeld Joe Speedboot van Tommy Wieringa en De verjaardagen van Hanneke Hendrix.

Charlotte - Pia de Jong

Het werk van schrijfster Pia de Jong, die oorspronkelijk uit Roermond komt, bewonder ik al lang. Dat begon met haar romans Lange dagen en Dieptevrees. In 2016 verscheen het autobiografische Charlotte. Hierin vertelt zij over het eerste jaar van haar dochter, die geboren is met een zeldzame vorm van leukemie. Ze kiezen ervoor haar niet te laten behandelen en koesteren haar in de intieme wereld van hun gezin. Het is een verhaal vol prachtige en aangrijpende observaties; een voorbeeld van hoe het persoonlijke tot literatuur kan verworden. Ik las Charlotte toen ik zelf ook in een coconnetje zat door de geboorte van mijn eigen dochter vlak daarvoor. Een heel bijzondere, ‘kleine’ tijd waarin ik dit boek extra kon waarderen.

Foon - Marente de Moor

Rusland fascineert me al sinds ik als kind Pjotr van Jan Terlouw las. Het had iets duisters en mysterieus voor me. Dat is na het lezen van Foon zeker niet minder geworden. In dit boek beheert een oud zoölogenechtpaar in de Russische bossen een asiel voor verweesde berenwelpen. Je voelt dat er vreemde dingen gebeuren en in het verleden gebeurd zijn, maar je krijgt er als lezer niet direct grip op. Je wordt vooral meegezogen in een bizar en raadselachtig universum. Er zit een heel sterke spanningsopbouw in en een prachtige verbeeldingskracht. Heel knap geschreven! Ik las het in twee dagen uit tijdens een vakantie in een huisje in het bos; wellicht dat die setting de spanning extra verhoogde. Ook het vorige boek van Marente de Moor, De Nederlandse maagd, vond ik trouwens erg goed.

Oomen stroomt over- Francine Oomen

De introductie van dit boek luidt: ‘Ik ben Francine Oomen. Tot mijn 52e was ik moeder, dochter, geliefde, succesvol kinderboekenschrijfster en vaardig jongleur. Ik kon al mijn bordjes redelijk goed in de lucht houden. Tot ze een voor een op de grond kletterden. Er zat nog maar één ding op: braakliggen. En dat heb ik gedaan, met verve(n)! Dit boek is het verslag ervan.’

In 2016 was Francine Oomen te gast bij een schrijversdag die ik organiseerde. In het interview vertelde ze over dit boek, dat toen in de maak was. Ze vertelde hoe ze, na jarenlang het ene na het andere kinderboek geschreven te hebben (de ‘Hoe overleef ik’-reeks is het bekendst), was ingestort. De overgang bleek de boosdoener, maar ze hoorde er nooit iemand over en boeken erover waren veel te technisch. Dus besloot ze zelf een graphic novel te maken: Oomen stroomt over. Het is een humoristisch én informatief dagboek geworden met korte stukken tekst en toffe illustraties. Het laat een individuele en creatieve zoektocht zien die – ook als je niet in de overgang bent – een eye-opener is.