Skip to main content

Meertalig voorlezen

voorlezen in je thuistaal

Voorlezen is gezellig, leerzaam en heel belangrijk voor de taalontwikkeling van een kind. Spreek je meerdere talen? Misschien twijfel je dan weleens in welke taal je moet voorlezen. Wij geven je tips!

Tips voor meertalig voorlezen

1. Kies zelf welke taal
Het maakt niet uit in welke taal je voorleest. Kies vooral de taal die je het beste spreekt en waar je je fijn bij voelt. Het is vooral belangrijk dat je kind de juiste uitspraak en goed gevormde zinnen hoort van die taal. 

2. Duidelijkheid
In een huis waar meerdere talen worden gesproken, heeft een kind veel aan duidelijkheid. Wanneer spreek je in welke taal en met wie doe je dit dan? Als je kind al wat ouder is, kun je het hier samen over hebben. 

3. Maak het voorlezen leuk en interessant!
Bekijk vooraf samen de kaft van het boek. Over wie zal het boek gaan? Wat denk je dat er gaat gebeuren in het boek? Tijdens het voorlezen kun je open vragen stellen over het verhaal. Ook na afloop kun je het verhaal bespreken. Hadden jullie gelijk over het verhaal? En hoe liep het verhaal af?

4. Meerdere talen?
Spreek je meerdere talen goed? Lees dan gerust voor in meerdere talen! 

5. The reading corner
The reading corner is een website waar je gratis toegang tot hebt als je lid bent van de Bibliotheek. Hier vind je video's van boeken die worden voorgelezen. Dit gebeurt in het Nederlands, maar ook in andere talen.

6. Bereslim
Bereslim is een website waar je veel animatiefilmpjes van prentenboeken vindt. De meeste filmpjes zijn in het Nederlands, maar er zijn er ook een hoop in het Engels. Je vindt er zelfs enkele in het Arabisch. Je kunt inloggen met je bibliotheekaccount. 

Voordelen van meertaligheid

Kinderen die thuis meerdere talen spreken, leren sneller technisch lezen. Ze kunnen letters namelijk makkelijker omzetten naar klanken. Ook is het zo dat meertalige kinderen een nieuwe taal sneller onder de knie hebben en dat ze zich gemiddeld beter kunnen concentreren. En wist je dat meertaligheid ook goed is voor de woordenschat van een kind? 

Doordat ouders veel met hun kind praten in een taal die zij zelf goed beheersen, ontwikkelt het kind een grote woordenschat. En hoe groter de woordenschat in de moedertaal, hoe makkelijker het kind een andere taal leert. Bijvoorbeeld Nederlands! Tot slot is het in onze internationale samenleving juist een voordeel om kennis te hebben van meerdere talen en culturen.

Altijd op de hoogte

Op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in jouw bibliotheek? In de nieuwsbrief staan ook boeken- en activiteitentips

Als lid kun je meer

Kies uit een groot aantal boeken, e-books, luisterboeken, cursussen, activiteiten en meer. Als lid kun je volop lezen, leren en lenen.

Volg ons!

Via onze social media kanalen volg je wat er allemaal gebeurt in de bieb.