Themamiddag: Stilstaan bij het levenseinde

Zondag 6 oktober 2024 | 14.30-16.30 uur 

Het levenseinde 

Op zondagmiddag 6 oktober organiseert de Bibliotheek Bibliorura een programma rond een onderwerp waar al veel over geschreven is, maar waar we niet vaak over praten: het levenseinde. Dat we allemaal doodgaan, staat vast. Maar hoe en wanneer blijft onzeker.

Welke keuzes zijn er?

In het eerste deel van dit programma houdt Emil Bakker van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) een lezing over de mogelijkheden rondom het levenseinde. Naar aanleiding van de Dag van de Wilsverklaring geeft hij antwoord op vragen als: Welke keuzes zijn er? Waar moet ik allemaal aan denken? Hoe zet ik mijn levenseindewensen op papier? En vooral: hoe zorg ik ervoor dat mijn wens gewaarborgd wordt? 

Goed afscheid nemen

Daarna vertelt palliatief verpleegkundige Marij Schielke over de waarde van goed afscheid nemen. Marij vertelt deze middag hoe je mensen in hun laatste levensfase én hun naasten werkelijk kan bijstaan, bijvoorbeeld door de tijd te nemen, korte lijnen met artsen te hebben en maatwerk te bieden. Aan de hand van diverse praktijkvoorbeelden geeft ze een inkijkje in de palliatieve zorg en hoe de eindigheid van het leven te accepteren.  


Praktische informatie 

Datum: zondag 6 oktober 2024 
Tijd: 14.30 - 16.30 uur 
Locatie: de Bibliotheek Bibliorura, Neerstraat 11-13 Roermond 

Tickets: www.bibliorura.nl/tickets  
Entree: 5 euro voor leden, 7,50 euro voor niet-leden (inclusief een drankje) 

 Misschien vind je dit ook interessant!

Op donderdagavond 3 oktober geeft Sander van der Meer van Digital Life Legacy een lezing over onze digitale erfenis. Ga naar Lezing: Digitale nalatenschap. 


Marij Schielke

Schielke werkte tot aan haar pensioen als palliatief consulent en wordt gezien als de pionier van de palliatieve zorg in Zuid-Limburg. In 2023 verscheen haar boek Hemelkusjes waarin ze in 25 korte verhalen terugblikt op het begeleiden van ongeneeslijk zieke patiënten. Eerder schreef ze Een doodgewoon boek, met verhalen over palliatieve zorg in de praktijk.  

(Foto Dagblad De Limburger)

  Boekentips

Altijd op de hoogte

Op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in jouw bibliotheek? In de nieuwsbrief staan ook boeken- en activiteitentips

Als lid kun je meer

Kies uit een groot aantal boeken, e-books, luisterboeken, cursussen, activiteiten en meer. Als lid kun je volop lezen, leren en lenen.

Volg ons!

Via onze social media kanalen volg je wat er allemaal gebeurt in de bieb.