Skip to main content

BoekenTop5: Architectuur

Op 14 en 15 september vinden de jaarlijkse Open Monumentendagen plaats. Het thema van dit jaar is ‘Plekken van plezier’. De Bibliotheek Bibliorura is gevestigd in een monumentaal pand, ‘De Gouden Leeuw’, en is uiteraard ook tijdens de Open Monumentendagen gewoon open. Speciaal voor de Open Monumentendagen heeft onze directeur Jeanine Deckers een top 5 van architectuurboeken samengesteld.

De taal van de architectuur - onder redactie van Emily Cole
Een mooi uitgevoerd naslagwerk: in vogelvlucht wordt eerst de geschiedenis van de architectuur geschetst en daarna volgt een uitleg van verschillende onderdelen uit de architectuur en een woordenlijst. Vooral dat laatste is handig: wat is rustica en wat is ook alweer een sanctuarium? Geïllustreerd met heel veel tekeningen en oude etsen.

Een nieuwe wereld: het ontstaan van het moderne Nederland - Auke van der Woud
Over hoe de opkomst van nieuwe media zoals de telegraaf en nieuwe vervoermiddelen als de trein ervoor zorgden dat de infrastructuur van Nederland snel veranderde na 1850 en hoe dit van invloed was op een snellere verspreiding van nieuwe ideeën in ons land. En al die nieuwe ideeën en technische ontwikkelingen beïnvloeden weer de ontwikkelingen in de architectuur. Zoals alle andere boeken van deze emeritus hoogleraar is ook dit goed leesbaar en zeer rijk boek.

Sybold van Ravesteyn, architect - Kees Rouw
Van Ravesteyn is een van de meest fantasierijke architecten die we in Nederland gehad hebben. Hij werkte het grootste deel van zijn carrière voor de Nederlandse Spoorwegen en ontwierp in de eerste helft van de 20e eeuw stations, seinhuisjes en andere utilitaire bouwwerken (waaronder het reservoirgebouw aan het Stationsplein in Roermond). Daarnaast had hij zijn eigen architectenbureau waar hij woonhuizen, kantoorgebouwen en theaters ontwierp. Dit boek vol prachtige oude foto’s en originele tekeningen biedt een mooi beeld van zijn leven en werk.

De Oranjezaal in Huis ten Bosch, een zaal uit louter liefde - Margriet van Eikema Hommes en Elmer Kolfin
Koning Willem-Alexander heeft onlangs met zijn gezin zijn intrek genomen in Paleis Huis ten Bosch, na een grondige verbouwing. De restauratie van het Paleis begon met de restauratie van de Oranjezaal, een van de belangrijkste monumenten uit onze Gouden Eeuw. Na het overlijden van stadhouder Frederik Hendrik liet zijn weduwe Amalia van Solms de in aanbouw zijnde zaal beschilderen als eerbetoon aan haar man. De zaal is vrijwel in originele staat bewaard gebleven. In dit boek lees je over de achtergronden van de architectuur en de schilderingen.

Glasatlas Roermond
Bijzondere ramen zijn overal in de stad te vinden. Dat ontdek je als je door dit boekje bladert, want dan herken je opeens het glas-in-lood waar je regelmatig langs loopt en tijdens het lezen realiseer je je pas hoe bijzonder dat eigenlijk is. Niet alleen in de kathedraal of in andere kerken en kapellen maar ook in het gemeentehuis of in het ziekenhuis. Echt een boekje om in je tas te hebben tijdens de Open Monumentendagen. Je gaat er met hele andere ogen van naar de stad kijken.