BoekenTop5: Poëzie
Tijdens de week van de poëzie, van 31 januari tot en met 6 februari, krijgt de poëzie extra aandacht in de bibliotheek. Wist u dat we in de bibliotheek een hele kast vol prachtige dichtbundels hebben? In onze collectie zitten zeer uiteenlopende dichtbundels, maar voor de BoekenTop5 van februari hebben we een aantal zeer toegankelijke bundels voor u uitgezocht.
Zou er wifi in de hemel zijn? - Tim den Besten
De columns en gedichten in dit boek gaan over de gehaaste en verwarrende wereld van dertigers, relaties, seks en de verslaving aan alles wat digitaal is. Onder het motto 'all you need is likes' zijn wifi, Instagram, vlogs en hashtags alom aanwezig.
Een bundel met veel herkenbare situaties. Vaak grappig, soms ontroerend, maar altijd raak. Een aanrader voor iedereen die kennis wil maken met poëzie.
Gedichten van de broer van Roos - Tim Hofman
Een bundel die de veelzijdigheid van poëzie laat zien. Van woord- en taalgrapjes tot lange gedichten met diepe betekenis en een rol voor visuele lay-out.
Deze bundel laat zien wat er allemaal kan met taal. Het is spelen met taal, zowel qua inhoud als qua vorm.
Versjes van Lars - Lars van der Werf
Een bundel met korte liefdesgedichtjes. Vaak heel direct geschreven, maar hier en daar ook met mooie beeldspraak.
De gedichtjes van Lars van der Werf zullen voor sommige mensen wat te zoet zijn, maar het zijn vooral hele lieve, leuke gedichtjes. Met Valentijnsdag in aantocht de ideale bundel om inspiratie op te doen.
Pessimisme kun je leren - Lévi Weemoedt
Een bloemlezing van het werk van Lévi Weemoedt, afgelopen jaar gebundeld door Özcan Akyol. Een bundel met typische ‘Light Verse’, met veel zwarte humor en zelfspot.
Bijzonder grappige bundel (als je van zwarte humor en zelfspot houdt) met gedichtjes over allerhande onderwerpen.
Vieze liedjes uit de 17e en 18e eeuw - Annemieke Houben
Een prachtig geïllustreerde bundel oude schunnige liedjes. Ze werden gezongen op straten, in kroegen en op kermissen. Dankzij de ongekunstelde manier waarop gezongen werd over alledaagse onderwerpen als seks, impotentie, ontmaagding, voyeurs, vreemdgaan, hoerenlopen en geslachtsziektes krijgt de lezer van nu een inkijkje in de volkscultuur uit de vroegmoderne tijd. Niet alles wordt expliciet bij name genoemd. Liedjes die op het eerste gezicht weinig ondeugend zijn, blijken na bestudering van de beeldspraak zeer pikant te zijn. Pennen worden in kokers gedoopt, mannelijke uiers gemolken, slootjes vol gepompt en er wordt op dartele fluitjes geblazen.
Dit is geen poëzie in de meest strikte betekenis van het woord, maar wel zeer de moeite waard om te lezen. De versjes en liedjes worden zeer toegankelijk ingeleid en moeilijke woorden worden uitgelegd. Een leuk en grappig inkijkje in de wereld van de 17e en 18e eeuw.