BoekenTop5: Tips van de boekverkoper
Voor leestips kunt u natuurlijk bij de bibliotheek terecht, maar bij de boekwinkel kunnen ze u ook van verrassende leestips voorzien. Daarom staat de Boeken-Top-5 van augustus vol met tips van de boekverkoper. We hebben Pierre Palmen van Plantage Boekhandel Roermond gevraagd om vijf van zijn favoriete boeken met u te delen en dat heeft hij met veel enthousiasme gedaan.
De top 5 van deze maand:
Voorland - Octavie Wolters
In beeldend, zintuiglijk proza schetst Wolters de teloorgang van 3 generaties uit een familie in een onveranderlijk decor van een traag stromende rivier, een verstild dorp en een eeuwenoude kerk op een heuvel.
Graag wil ik een lans breken voor deze debuutroman van streekgenoot Octavie Wolters (St. Odiliënberg 1977). De setting van deze roman zal lezers uit onze streek zeker bekend voorkomen. Toch is dit zeker geen “streekroman”, maar een universeel verhaal over leven en sterven en de mens als schakel in een rij voorvaderen en nakomelingen. Een absolute aanrader.
Patrimonium - Philip Roth
In ‘Patrimonium’ beschrijft Philip Roth hoe hij de zorg op zich neemt voor zijn stervende vader die lijdt aan een fatale hersentumor.
Met de dood van de Amerikaanse schrijver Philip Roth stierf de allerbelangrijkste schrijver die nooit de Nobelprijs voor Literatuur won. De schrijver liet een omvangrijk oeuvre na van romans, verhalen en essayistisch werk. ‘Patrimonium’ is wellicht zijn enige echt autobiografische boek, dat hij schreef na de dood van zijn vader Herman in 1989. Een prachtig, liefdevol verhaal over hoe een zoon zijn vader vergezelt naar zijn levenseinde. Nergens sentimenteel, maar overal ontroerend en geestig.
Harnas van hansaplast - Charlotte Mutsaers
Multitalent Mutsaers, schrijver en beeldend kunstenaar, schrijft in de roman ‘Harnas van hansaplast’ over haar op 51-jarige leeftijd overleden broer Barend, een hypergevoelig en intelligent maar volstrekt onaangepast mens. Barend is altijd in het ouderlijk huis in Utrecht blijven wonen en na zijn overlijden staan de schrijfster en haar zus voor de zware taak het huis leeg te ruimen.
Op vernuftige wijze gebruikt Mutsaers de indeling van het huis om het verhaal van haar broer en haar excentrieke familie te vertellen. Het huis blijkt totaal verwaarloosd en veranderd in een enorme puinhoop. Maar dwalend door kamers en voorwerpen aantreffend uit haar jeugd komen lang verstofte herinneringen naar boven.
Prachtig vond ik het motto van het boek: “opgedragen aan alle leden van het gezin waaruit ik afkomstig ben alsmede het huis waarin wij met zijn allen hebben geleefd”.
De buitenjongen - Paolo Cognetti
De hoofdpersoon, een dertigjarige man uit Milaan, maakt een crisis door en besluit om zich een groot gedeelte van het jaar terug te trekken in een berghut in een poging zichzelf terug te vinden.
Na het succes van ‘De acht bergen’ publiceert de Nederlandse uitgever van Paolo Cognetti nu ‘De buitenjongen’, een eerder werk van de auteur dat kan worden beschouwd als een voorstudie op ‘De acht bergen’.
Voor mij een prachtige, poëtische toevoeging aan en een logisch geheel met zijn bestseller ‘De acht bergen’.
Het leven in tijden van vrede - Francesco Pecoraro
Hoofdpersoon is de civiel ingenieur Ivo Brandani, die in Egypte op een vliegveld wacht op een vertraagd vliegtuig dat hem naar Rome zou brengen. In de vrijgekomen tijd reflecteert hij in een lange, innerlijke monoloog met een bruisende stroom beelden en woorden over zijn leven. Dat levert een verbrokkeld portret op vol mislukkingen. Ivo Brandani (bijna zeventiger, kaal, te zware bril, depressief, snel aftakelend als minnaar) is een onvergetelijk personage dat in zijn hoofd vloekt en tiert en tegen alles en iedereen palavert.
Dit boek schuurt en wringt, na het neerleggen van ‘Het leven in tijden van vrede’ blijf je als lezer onthutst achter en je beseft een waanzinnig leesavontuur te hebben meegemaakt. Ivo Brandani spookt nog maandenlang door mijn hoofd en dat is precies wat grootse literatuur vermag. Voor mij is dit het boek van het jaar.