BoekenTop5: Nederland Leest door de jaren heen
Heel Nederland Leest in november 2024 Joe Speedboot van Tommy Wieringa! Haal je gratis exemplaar op in onze bibliotheek. (op = op)
Heb je Joe Speedboot van Tommy Wieringa (al) gelezen? Geen probleem! Speciaal voor jou zijn we de archieven van Heel Nederland Leest ingedoken en hebben een top 5 samengesteld uit de boeken van voorgaande jaren.
Nieuwtje! Speciaal voor Heel Nederland Leest hebben we samen met Boekhandel De kleine Tovenaar op zondag 8 december Sacha Bronwasser uitgenodigd. Ze wordt geïnterviewd door Frans Pollux naar aanleiding van haar nieuwe boek. Wil je hier bij zijn? Lees dan hier hoe je een kaartje kunt kopen.
Geertruide van der Veen komt na een hartaanval in een verzorgingsthuis terecht waar geen enkele privacy is. Het schrikbeeld is: op de grote zaal terechtkomen, want dat betekent het einde. Terwijl Geertruide terugkijkt op haar leven, reist de haar in Parijs wonende dochter Helena naar Nederland om bij haar moeder te zijn. De relatie met haar dochter is moeizaam, maar door de moeilijke omstandigheden gaan moeder en dochter elkaar beter begrijpen.
In deze roman beschrijft Yvonne Keuls haar Indische afkomst, de repatriëring naar Nederland en de aanpassingsproblemen hier. Maar vooral is de roman een portret van haar moeder. Deze fantasierijke vrouw vertelt de mooiste verhalen over Indonesië, maar blijft ook koppig vasthouden aan de gewoontes en normen van Indië. Keuls schrijft liefdevol en ontroerend over haar verhouding met en de langzame aftakeling van haar moeder.
De naamloze verteller blikt terug op zijn jeugd en zijn vriendschap met de Indonesische Oeroeg. De jongen groeien samen op een theeplantage op, in eerste instantie onschuldig en onwetend van de verschillen in hun achtergrond. Naarmate ze ouder worden groeien de jongens geleidelijk uit elkaar. De oorlog en verzet tegen de koloniale overheersing zorgt voor een niet te overbruggen verwijdering.
Nadat de moeder van een groot gezin op hoge leeftijd een hersenbloeding krijgt, nemen haar twaalf volwassen kinderen de zorg op zich. Dagelijks is een van hen, bij haar in een strak schema. Elk van hen beschrijft vanuit eigen perspectief de gezamenlijke jeugd in de jaren vijftig en zestig en de herinneringen aan de ouders, elkaar en de maatschappij. Er zijn overeenkomsten tussen de verhalen, maar opvallend zijn de verschillen in hun beleving.
In zijn nieuwste boek geeft Tommy Wieringa een verslag over zijn reizen naar en in Oekraïne na de Russische invasie. Als zijn vriend en collega-schrijver Jaap Scholten hem vraagt om mee te rijden met een konvooi terreinwagens vol medische hulpgoederen, besluit Wieringa mee te gaan om zich nuttig te maken.
Konvooi is een meeslepend verhaal over de mens in oorlogstijd en beschrijft hoe de geschiedenis in het heden weergalmt. Bovenal is het een liefdesverklaring aan het land en de anarchistische vrijheidsliefde van de Oekraïners.