Boekentop5 Juni - Creatief met taal

De maand juni staat in het teken van taal bij Bibliotheek Bibliorura. Tijdens deze maand vieren we alle vormen van taalkunst en expressie tijdens het open podium Tekstverslaafd en de Cultuurnacht Roermond. Van gedichten en spoken word tot proza en liedjes, we vinden ons in onze gemeenschappelijke liefde voor taal. Voor de top 5 van deze maand hebben wij een selectie gemaakt uit de werken van verschillende taalkunstenaars en -fanaten.

Op donderdag 13 juni draagt lokaal talent voor uit hun eigen werk tijdens de eerste Roermonds editie van Tekstverslaafd. Wil je meedoen of komen kijken? Besteld dan hier een gratis ticket.

Tijdens de Cultuurnacht Roermond op 22 juni is de bieb ook geopend! Voor meer informatie over het programma kijk hier.

 Tip: kijk ook op onze presentatietafel voor meer leestips!

  1. HARDOP: spoken word in Nederland– Babs Gons

‘Lees hardop!’ is de oproep aan de lezer van dit boek. Bloemlezer Babs Gons heeft een prachtige keuze gemaakt uit het werk van 18 Nederlandse  ‘spoken word’-artiesten/dichters dat het verdient ‘van het papier gehaald’ te worden. Hardop breng je dit werk tot leven. Spoken word is niet alleen de tekst, maar ook performance, ritme, tempo, mimiek, beweging, intonatie en interactie met het publiek.  

  1. Het ABC van JP – J.P. Pellemans

Het grote publiek kent JP Pellemans als het scherpe en geestige taalkundige geweten van het tv-programma Lingo. In dit boek neemt hij je mee in zijn persoonlijke taaluniversum: een rariteitenkabinet vol vrolijke anekdotes, taalfascinaties en -obsessies. Wist je dat er geen Nederlands equivalent bestaat van het Finse Kalsarikännit: langzaam dronken worden op de bank in je onderbroek? En wat is de oorsprong van het woord ‘pierewaaien’?

  1. Doe het toch maar – Babs Gons

Spoken-word-artiest Babs Gons weet de vinger op de pijnlijke plekken te leggen door de wereld te bevragen en de plooien van het leven te laten zien. De dichtbundel bestaat uit 33 gedichten die recht het hart en het hoofd ingaan om daar rond te zingen. Of het nu gaat over vrouw-zijn, afkomst, de liefde in al haar verscheidenheid, of de kwetsbare positie van de kunsten. De vraag of deze poëzie behalve op het podium ook de moeite waard is op papier. En dat is beslist het geval..

  1. De cursus ‘Omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door’: verzamelde vertelsels en verzen - Herman Finkers

Deze bundel brengt de eerder uitgegeven conferences en verzen van Finkers opnieuw samen. Kleinkunstenaar Herman Finkers staat bekend om zijn droogkomische humor die het voor de microfoon even goed doet als op papier. Een must voor liefhebbers van het werk van Finkers, voor wie er nog niet vertrouwd mee is, vormt de bundel een aanbevolen kennismaking.

  1. Harnas van glas - Maaike Ouboter

Harnas van glas is het derde album van Maaike Ouboter. De cd is verpakt in een boek waarin alle songteksten zijn uitgeschreven. De elf songteksten worden begeleid door een autobiografisch verhaal van Ouboter. Deze verhalen borduren voort op de teksten; over hoe Maaike omgaat met het verlies van haar ouders, het vinden van liefde, over troost, verdriet en verlangen. Ouboter beschrijft grote thema’s op een lichtvoetige wijze.