Boeken top 5: humor
Humor verbindt, maar humor kan ook fikse rellen veroorzaken.
Wanneer gaat humor te ver? Wij hebben 5 boeken op een rij gezet die zich verdiepen in deze vraag. Wat bepaalt welke grappen wel of niet meer kunnen? Welke rol speelt humor in onze samenleving? Mag er nog gelachen worden?
Op woensdagavond 21 februari verdiepen neerlandicus en cabaretrecensent Ivo Nieuwenhuis en cartoonist Jean Gouders zich in deze vraag. Wil je deze lezing bijwonen? Bestel dan hier je kaartje(s).
Kijk ook op onze presentatietafel over humor voor meer leestips!
Het was maar een grapje: Nederland in tien humorschandalen – Ivo Nieuwenhuis
Wanneer gaat humor te ver? Wanneer is een grapje niet meer grappig? Ivo Nieuwenhuis analyseert tien Nederlandse humorschandalen om te achterhalen waarom een komisch bedoelde afbeelding of tekst soms in het verkeerde keelgat schiet. Een publieke woede-uitbarsting vertelt veel over de tijdgeest. Nieuwenhuis duikt in gedenkwaardige Nederlandse humorrellen en schetst aan de hand daarvan de culturele en maatschappelijke ontwikkelingen in het humordebat sinds de jaren vijftig.
Kikkers en kaaskoppen: Nederland en Nederlanders in Buitenlandse spotprenten – Daniel R. Horst
Het bespotten van anderen is niet iets van de laatste jaren. In Kikkers en kaaskoppen wordt beschreven welk beeld van Nederland en de Kaaskoppen in het buitenland bestond. Ruim honderd spotprenten uit de periode 1600-1850 uit de collecties van het Rijksmuseum zijn gebundeld in deze publicatie. Hoe keken men in het buitenland naar Nederland in deze periode, en hoe werd hiermee de spot gedreven? De spotprenten zijn voorzien van beschrijvingen waarin de afbeelding verklaard en geanalyseerd wordt.
105 non-existent celebrities and other bogus characters – Jean Gouders
In deze bundel brengt Jean Gouders 105 tekeningen van niet bestaande beroemdheden en andere verzonnen personen bij elkaar. Hoe hebben deze personages hun faam verworven? In kleine en treffende portretten neemt Gouders verscheidene functies op de hak met karakters die vaak passende namen of bijnamen hebben voor hun baan. Laat je verrassen door Gouders kleine spotprentjes over de werkende mens en zijn omgeving.
Niet te kloven – Youp van ’t Hek
Naast cabaretier is Youp van ’t Hek al jaren columnist voor het NRC Handelsblad. Niet te kloven is de laatste bundelingen van zijn columns voor deze krant. In de columns neemt hij de groeiende verschillen in de Nederlandse samenleving onder de loep. Tijdens zijn jeugd zag Youp een redelijk saamhorig, polderend volkje dat er samen toch wel uit kwam. Inmiddels is de kloof tussen arm en rijk, boeren en burgers, provincie en randstand, hooligans en bobo’s, oogkleppers en klimaatrealisten, huisjesmelkers en woningzoekenden alleen maar groter aan het worden. In zijn kenmerkende stijl schrijft Youp wekelijks over de gluipers, de graaiers en gekken van deze wereld. Want dwars door alle ellende: er moet gelachen worden!
Raak! Een wereldreis door de satire – Peter Wierenga
Wat is het belang van satire in een samenleving? Welke invloed heeft satire op onze samenleving en cultuur? Peter Wierenga geeft een overzicht van het fenomeen satire in de (westerse) geschiedenis en interviewt satirici rond de wereld. Satirici hebben eeuwen lang de politieke en religieuze autoriteiten en machthebbers een kritische spiegel voorgehouden. Vaak met vergaande gevolgen. Wereldwijd worden satirici vervolgd, gevangengezet en soms zijn ze zelfs hun leven niet zeker. Wierenga schets een beeld van de vrijheid van expressie van satirische kunstenaars over de hele wereld. Duidelijk is dat satirici het overal moeilijk hebben, niet alleen in dictatoriaal geregeerde landen, maar ook in het ‘vrij Westen’.