BoekenTop5: non-fictie ter inspiratie
Klantadviseur en programmamaker Ivo is regelmatig te vinden tussen de boekenkasten op de eerste en tweede verdieping van de bibliotheek. Voor hem zijn boeken niet alleen leesvoer, maar ook voedsel voor de geest. Voor de BoekenTop5 van februari heeft hij zijn vijf favoriete non-fictieboeken voor je verzameld.
Feitenkennis – Hans Rosling
Liefhebbers van De meeste mensen deugen van Rutger Bregman kan ik van harte aanraden om ook Feitenkennis van Hans Rosling te lezen. In dit hoopgevende boek laat hij met behulp van grafieken zien hoe landen wereldwijd grote vooruitgang boeken in zaken als welvaart, levensverwachting en onderwijs. De feiten spreken voor zich: het gaat steeds beter met de wereld, maar ons wereldbeeld is te dramatisch en negatief. Rosling overleed in 2017, maar zoon Ola en schoondochter Anna zetten zijn werk voort via de Gapminder Foundation. Op www.gapminder.org kun je jouw wereldbeeld testen en actuele grafieken bekijken.
Mr. Kaor Yamamoto – Lex Boon
Een Volendams hotel ontvangt al jarenlang brieven van ene Mr. Kaor Yamamoto uit Japan. Elke brief is hetzelfde en begint met: Dear Sirs, how are you and how is the weather? Wie is de mysterieuze meneer Yamamoto en waarom stuurt hij deze brieven? Journalist Lex Boon ging op onderzoek uit en schreef er dit vrolijke en fascinerende boekje over. Nog vaak denk ik met een glimlach terug aan dit reisverhaal. Het boek lijkt te eindigen met een anticlimax, maar wat mij betreft valt er juist een mooie boodschap in te ontdekken.
De kunst van het heldere denken – Rolf Dobelli
Heb jij ook wel eens een boek uitgelezen terwijl je halverwege al zin had om te stoppen? Dan ben je getroffen door het ‘Concorde-effect’: je bleef investeren in iets dat eigenlijk niet werkte. Deze en andere denkfouten beschrijft Rolf Dobelli in De kunst van het heldere denken, een boek dat ik al een paar keer met veel plezier gelezen heb. Lees je favoriete boeken sowieso twee keer schrijft Dobelli in De kunst van goed leven. En wees zeer kritisch over welke boeken je het lezen waard vindt, alsof je een leesstrippenkaart hebt. Dobelli’s boeken inspireren me telkens weer en staan dus zeker op mijn strippenkaart.
Zoals verwacht loopt alles anders – Berthold Gunster
Al jarenlang ben ik fan van Omdenken van Berthold Gunster. Wat de boeken zo leuk maakt is de speelse manier waarop ‘problemen’ beschreven worden: ze bestaan niet in werkelijkheid maar ontstaan juist door onze eigen overtuigingen en verwachtingen. De boeken staan vol inspirerende verhalen van mensen die van hun probleem een nieuwe mogelijkheid hebben gemaakt. In Zoals verwacht loopt alles anders beschrijft Gunster ‘het missende puzzelstukje’ van Omdenken en ik was dan ook even bang dat dit het laatste boek zou zijn. Maar gelukkig is er nu ook Omdenken op het werk en kunnen we dus blijven lezen.
Goed kijken begint met negeren – Wieteke van Zeil
Op school was ik al dol op het vak kunstgeschiedenis en nog steeds vind ik het leuk om kunstprogramma’s te kijken en musea te bezoeken. In een museum heb ik vaak de neiging om zoveel mogelijk te willen lezen en bekijken waardoor ik algauw verzadigd raak. Dat het ook anders kan laat Wieteke van Zeil zien in haar boeken. In elke column beschrijft zij een kunstwerk door één opmerkelijk detail uit te lichten. Het is heerlijk om zo de bijzondere verhalen achter kunstwerken te ontdekken. De boeken van Wieteke van Zeil dagen je uit om bij een volgend museumbezoek selectief te zijn en de tijd te nemen om echt goed te kijken.