Skip to main content

BoekenTop5: Rebellen en dwarsdenkers

Van 7 t/m 15 maart is het Boekenweek. Dit jaar staat de Boekenweek in het teken van ‘Rebellen en dwarsdenkers’. Daarvan zijn er in de loop van de eeuwen een hoop geweest in de literatuur. In de BoekenTop5 van deze maand staan daarom 5 rebelse en dwarsdenkende personages centraal.

Lof der zotheid - Desiderius Erasmus
De godin Zotheid is de hoofdpersoon van het boek. Zotheid wordt vergezeld door negen dienaressen: Eigenliefde, Vleierij, Vergeetachtigheid, Werkschuwheid, Genot, Dwaasheid, Weelderigheid, Drinkgelag en Vaste Slaap. Ze heeft geen al te beste naam, maar desondanks houdt ze in dit boek een lofrede op zichzelf. Dat is immers niet meer dan terecht.

Rebels genoeg voor deze top 5? Dat is ze absoluut. Makkelijk te lezen is het boek niet, maar de humor en de ironie die Erasmus erin gestopt heeft, maakt het zeker de moeite waard.

De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha - Miguel de Cervantes Saavedra
Alonso Quijano heeft iets te veel ridderromans gelezen. Daardoor is zijn fantasie behoorlijk met hem aan de loop gegaan. Als ridder Don Quichot van La Mancha trekt hij, samen met zijn buurman Sancho Panza, de wereld in om te strijden tegen onrecht en rechtvaardigheid.

Hoewel Don Quichot misschien eerder als verward dan als rebels of dwarsdenkend aangemerkt kan worden, verdient hij toch een plaatsje in deze top 5. Zijn avonturen maken je hoe dan ook aan het lachen.

Ciske de rat - Piet Bakker
Ciske de rat, wie kent hem niet? Maar wist je ook dat er na het verhaal dat verfilmd is nog twee boeken over het leven van Ciske zijn verschenen? In dit boek zijn alle drie de delen verzameld. In deel twee en drie zien we straatschoffie Ciske opgroeien tot een volwassen man, die in de Tweede Wereldoorlog ten strijde trekt tegen de Duitsers.

De rebelsheid van Ciske staat niet ter discussie. Een top 5 met rebellen is dan ook niet compleet zonder Ciske de rat erin.

Pogingen iets van het leven te maken - Hendrik Groen
Zelfs als je in een verpleegtehuis zit, kan je rebelse aard nog komen bovendrijven. Met de oud-maar-niet-dood club die Hendrik Groen met een paar gelijkgestemden opricht, gaat hij, tot verontwaardiging van jaloerse medebewoners, op alternatieve uitjes zoals naar het Casino en Tai Chi-workshops.

Met veel humor vertelt Hendrik Groen over zijn belevenissen in het verzorgingshuis. Een meer dan verdiende plek in deze top 5.

Tijl - Daniel Kehlmann
Tijl Uilenspiegel is oorspronkelijk een 14e-eeuwse schelm die als een vrije vogel samen met Nele rondtrekt en iedereen die hij onderweg tegenkomt voor de gek houdt. Daniel Kehlmann heeft Tijl Uilenspiegel echter in de zeventiende eeuw geplaatst, waar hij een rol speelt in de dertigjarige oorlog. Met zijn streken zet hij een dorp aan tot geweld, waarbij hij zich een ongenaakbare, duistere sociopaat en kind van zijn tijd toont, die zich steeds weet te onttrekken aan moeilijke situaties en zich aan niets en niemand hecht.

Deze versie van Tijl Uilenspiegel is een stuk duisterder en gewelddadiger dan het oorspronkelijke, meer humoristische verhaal. Maar in beide uitvoeringen is Tijl Uilenspiegel een rebel die absoluut thuishoort in deze top 5.