Ophef door een boek

Van 12 november 10:00 tot 12:00
Categorieën: Activiteiten, Kopje kennis
Labels: HOVO, Kopje kennis

Er zijn boeken die nu tot de literaire canon worden gerekend en die ooit een belangrijke rol hebben gespeeld in maatschappelijke kwesties. Hoe hebben boeken het denken over slavernij, politieke onderdrukking en wetenschappelijke experimenten beïnvloed?


Uncle Tom’s Cabin van Harriet Beecher Stowe speelde een belangrijke rol bij de afschaffing van de slavernij. In welke tijd schreef Stowe haar boek en hoe lezen we het nu? Hoe verhoudt deze roman zich tot Beminde van Toni Morrison? In deze cursus van drie sessies staat telkens een klassiek werk over een controversiële kwestie centraal. Deze klassieker zal met een roman over hetzelfde thema in dialoog worden geplaatst.

Sessie 1: Slavernij (12 november)
De hut van Oom Tom - Harriet Beecher Stowe
Beminde - Tony Morrison

Sessie 2: Duivels (19 november)
De Meester en Margarita - Michail Boelgakov
Mephisto, roman van een carrière - Klaus Mann

Sessie 3: Wetenschappelijke experimenten (26 november)
Het monster van Frankenstein - Mary Shelley
Ivanov - Hanna Bervoets

Deelnemers dienen de boeken voorafgaand aan de cursus te hebben gelezen (of in ieder geval een van de twee titels per sessie). De bibliotheek heeft van elke titel enkele exemplaren te leen, maar er is niet voor elke deelnemer een exemplaar beschikbaar. Verschillende titels zijn als e-book te lezen via de Online Bibliotheek. Elke deelnemer is zelf verantwoordelijk voor het op tijd in bezit hebben van het boek.

Docent
Dr. E.G.M. (Liesbeth) Vonhögen-Geertsema studeerde Nederlands MO a en b aan de Katholieke Leergangen in Sittard en Cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit in Heerlen. Hier promoveerde zij in 2017 op een proefschrift over de doorwerking van de Tweede Wereldoorlog in de Nederlandse poëzie tussen 1945 en 2005. Ze schrijft poëzierecensies en begeleidt leesgroepen.

Kosten en aanmelden
Leden van de Bibliotheek Bibliorura: €60,00
Niet-leden: €65,00

Tickets zijn inclusief drankjes en een afsluitende lunch op 26 november.

 AANMELDEN