Open Monumentendag

De Bibliotheek Bibliorura vroeger en nu

Wist je dat Roermond meer dan 200 monumenten heeft? Op zaterdag 9 en zondag 10 september openen duizenden monumenten gratis hun deuren tijdens de 37ste editie van de Open Monumentendag. Ook de Bibliotheek Bibliorura doet mee.

De Bibliotheek Bibliorura - een stuk historie van Roermond

De bibliotheek is gevestigd in twee monumentale gebouwen: De Gouden Leeuw en Pand Bell. Het monument De Gouden Leeuw wordt voor het eerst in de stadsarchieven vermeld rond 1773. Deze locatie is ontstaan doordat een aantal stadspanden waren samengevoegd om een hotel te vormen. Behalve hotel was het ook een wisselplaats voor de paarden en koetsen die mensen en post naar Maastricht, Venlo en Weert brachten. De oude hotelingang wordt nog steeds als ingang van de bibliotheek gebruikt.

Adelijk bezoek

In de Franse periode en tot laat in de 19e eeuw heet het hotel heel sjiek "Au Lion d' Or". Maar de Roermondenaren blijven het "De Golje Leev" noemen. Het hotel was bekend in het hele land. Er kwamen veel adellijke gasten. Koning Willem II logeerde er in 1841. Hij had een bespreking met Mgr. Paredis die in 1853 bisschop van Roermond werd. In 1862 logeerde ook zijn zoon, kroonprins Willem, in het hotel. Hij was Luitenant­-Generaal der Koninklijke Cavalerie en kwam de kazerne aan de Hamstraat inspecteren. De laatste hoogheid die in het hotel heeft gelogeerd was Carmen Sylvia, de koningin van RoemeniĆ«.

Door de komst van de spoorwegen werden de koetsen overbodig. Er waren dus geen gasten meer voor De Gouden Leeuw. In 1919 verdween het hotel. Hierna heeft het gebouw nog verschillende andere bestemmingen gehad, maar het heeft ook vaak leeg gestaan. Na een grote verbouwing zit sinds 2000 de Bibliotheek Bibliorura in het gebouw. Het mooie van dit gebouw is dat het de historie en het moderne met elkaar verbindt. Zo zijn in de entreehal de originele natuurstenen vloer en de eikenhouten trap bewaard gebleven.

Historisch feit

Een ander historisch feit is dat Roermond hiermee voor de eerste keer een eigen bibliotheekgebouw krijgt. In 1917 richtte Mgr. Le Bron de Vexela de Rooms-Katholieke Openbare Leeszaal op. En sinds die tijd heeft de bibliotheek altijd genoegen moeten nemen met leegstaande gebouwen of gedeelten daarvan. De bieb is gevestigd geweest in Het Christoffelhuis, aan het Munsterplein, het Stationsplein en in De Oranjerie. En zelfs in een oude kledingwinkel aan het Wilhelminaplein. Zoals je ziet heeft niet alleen het gebouw een rijke geschiedenis, maar ook de bibliotheek zelf. Meer informatie is verkrijgbaar bij de receptie in de hal van de bibliotheek. 

In ons pand is ook het Historiehuis gevestigd. Hier worden unieke voorwerpen en hoogtepunten uit de geschiedenis van de stad Roermond getoond.

Kortom, het is de moeite waard om eens langs te komen!

De bieb is een van de weinige monumenten die elke dag open is. Sommige monumenten zijn tijdens de Open Monumentendagen speciaal geopend. Wil je weten welke monumenten je kunt bezoeken in Roermond? Kijk dan hier.