Op zondagmiddag 7 maart viert de Bibliotheek Bibliorura 'Het voorwoord van de Boekenweek 2021' met een bezoek van schrijfster Susan Smit. Zij wordt in in de bibliotheek geïnterviewd door Petra Stienen.

De Boekenweek is verplaatst naar de zomer. Van 6 tot en met 14 maart dus geen Boekenweek, maar wel een week vol boeken. Onder de naam 'Het voorwoord van de Boekenweek' gaat het geplande interview met Susan Smit gewoon door!

Schrijfster en columnist Susan Smit (1974) studeerde af in Culturele Studies aan de Universiteit van Amsterdam. In 2001 werd ze bekend met het boek Heks: een magische reis door de westerse spiritualiteit. In 2005 maakte ze haar romandebuut met Elena’s vlucht, in 2010 gevolgd door de historische roman Vloed. Erna volgden bestsellers als Gisèle (2013) en Tropenbruid (2020). Daarnaast schreef Smit diverse, deels autobiografische, boeken over met name spiritualiteit en liefde. Voor Happinez schrijft ze columns over haar werk en leven.

In mei 2021 verschijnt Smits volgende boek: De heks van Limbricht. Dit is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de 17e-eeuwse Entgen Luyten, het laatste slachtoffer van een heksenproces in wat nu Nederland is. Luyten had een grote kennis van de natuur, die ze vaak aanwendde om haar dorpsgenoten te helpen. Door een paar ongelukkige voorvallen werd ze echter van hekserij beschuldigd. Ze werd in een kerker in Kasteel Limbricht gestopt en overleed in 1674.

De processtukken rondom Luytens vervolging heeft Smit gebruikt als bronnen voor haar boek. Smit: “De moed, eigenzinnigheid en het politieke bewustzijn van deze ongetemde vrouw hebben me gegrepen. Het is een wonder dat Entgen Luyten nog niet eerder het eerherstel en de plaats in de geschiedenis heeft gekregen die ze verdient.” Petra Stienen gaat met Susan Smit in gesprek over o.a. deze nieuwste, in Limburg gesitueerde, historische roman en haar schrijverschap.

Het interview vindt plaats op zondag 7 maart vanaf 14.00 uur vanuit de Bibliotheek Bibliorura in Roermond. Het is online te volgen via livestream. De livestream van het interview is gratis te bekijken via www.bibliorura.nl/susansmit. Het bezoek van een schrijver en de livestream zijn voor de bibliotheek echter niet gratis te organiseren. Mocht je een bijdrage willen leveren aan het organiseren van evenementen zoals deze, dan kun je op 7 maart via de pagina waarop de livestream te zien is een bedrag naar keuze doneren.