BoekStart in de kinderopvang

Vanwege het coronavirus zijn de BoekStartcoaches voorlopig niet op de kinderopvanglocaties aanwezig.

De BoekStartcoaches zijn regelmatig op de verschillende kinderopvanglocaties in Roermond en Roerdalen aanwezig. Ook daar kunt u bij hen terecht met vragen over boekjes en voorlezen.

Werkt u in de kinderopvang en wilt u graag meer met (voor)lezen aan de slag? Neem dan contact op met de BoekStartcoaches.

Loes: giesbers@bibliorura.nl
Anita: engels@bibliorura.nl
Telefoonnummer: 0475 519000

BoekStart

Samen een boekje lezen – plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen – versterkt de band met uw baby. En kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. U kunt dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Vanuit deze gedachte is BoekStart ontstaan: een programma dat kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders van boeken laat genieten.

Hoe werkt BoekStart?

  • Na de geboorte van uw kindje krijgt u een waardebon voor een gratis boekstartkoffertje.
  • Met de BoekStartbon kunt u uw kind inschrijven in de bibliotheek.
  • In de bibliotheek ontvangt u een BoekStartkoffertje met daarin een cadeautje.
  • In de bibliotheek kunt u terecht voor advies over voorlezen.
  • De bibliotheek organiseert leuke activiteiten op diverse locaties. Houdt onze activiteitenkalender in de gaten.

Geen BoekStartbon ontvangen? U kunt uw kindje natuurlijk ook aanmelden bij de bibliotheek zonder BoekStartbon.

Om het lenen van boekjes nog makkelijker te maken zijn er in Roerdalen en Roermond diverse baby-en peuterbibliotheken. Klik hier voor de locaties en openingstijden van deze bibliotheken.

BoekStartspreekuur

Hoe maak je voorlezen aan jonge kinderen nog leuker? En welke boeken zijn geschikt?

BoekStartcoaches Loes en Anita organiseren elke dinsdagmiddag van 13.30 tot 14.30 uur en elke woensdagochtend van 11.00 tot 12.00 uur het BoekStartspreekuur in de bibliotheek waarin ze deze (en nog veel meer) vragen beantwoorden. Ouders met vragen over voorlezen en kinderboeken zijn van harte welkom om ze het hemd van het lijf te komen vragen.

Boeken lezen met jonge kinderen is leuk en leerzaam. Samen plaatjes kijken en verhalen vertellen versterkt de band tussen ouder en kind. Vroeg beginnen met voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen. Kinderen die veel worden voorgelezen beginnen met een voorsprong aan school.

De BoekStartcoaches ontmoeten ouders normaal gesproken op het consultatiebureau. Vanwege de coronamaatregelen is dat nu helaas niet mogelijk. Daarom worden voorlopig deze spreekuren in de bibliotheek georganiseerd.

Het spreekuur is gratis, aanmelden is niet nodig en ouders hoeven geen lid te zijn van de bibliotheek. Kunt u niet op dinsdagmiddag of woensdagochtend? Dan kunt u een afspraak maken voor een ander moment. U kunt hiervoor contact opnemen met de BoekStartcoaches via het contactformulier of telefonisch via 0475 519000.

BoekStartcoach op het consultatiebureau

Vanwege het coronavirus zijn de BoekStartcoaches voorlopig niet op de consultatiebureaus aanwezig.

BoekStartcoaches Loes en Anita zijn in Roermond en Roerdalen regelmatig op de consultatiebureaus aanwezig en kunnen u alles vertellen over de taalontwikkeling van uw kindje en het belang van voorlezen. Heeft u vragen? Dan kunt u ze natuurlijk ook zelf aanspreken. Loes en Anita hebben op het consultatiebureau een speciaal ingerichte leeshoek en een collectie baby- en peuterboekjes.

De BoekStartcoaches helpen met het vergroten van (voor)leesplezier van u en uw kindje. Voorlezen is namelijk niet alleen heel gezellig en goed voor het contact tussen jullie, het is ook onmisbaar voor de ontwikkeling van de taalvaardigheid van kinderen. Al vanaf 3 maanden hebben kinderen er profijt van als ze voorgelezen worden. Kinderen die al jong veel worden voorgelezen, zijn later beter in taal en hebben meer succes op school dan kinderen die niet of weinig zijn voorgelezen.

Waar en wanneer
Vanwege het coronavirus zijn Loes en Anita voorlopig niet op de consultatiebureaus aanwezig. Heeft u een vraag? Kom dan naar het BoekStartspreekuur in de bibliotheek of maak een afspraak om op een ander moment langs te komen. U kunt hiervoor contact opnemen met de BoekStartcoaches via het contactformulier of telefonisch via 0475 519000.

Bibliorura brengt baby- en peuterboekjes naar ‘t Veldj

Een collectie speciaal voor alle kinderen tussen 0 en 4 jaar in basisschool De Zonnewijzer

Op woensdag 4 oktober werd binnen basisschool De Zonnewijzer een bibliotheek geopend voor de allerjongste kinderen en hun ouders. De Bibliotheek Bibliorura en De Zonnewijzer zijn al jaren samenwerkingspartners op het gebied van leesplezier voor kinderen tussen 4 en 12 jaar en in het kader van de preventie van laaggeletterdheid worden nu ook 0-4 jarigen en hun ouders begeleid en ondersteund bij het (voor)lezen.

 

Bron: l1

Bron: RTV Roermond

opening baby- en peuterbibliotheek

Op maandagochtend 29 mei is op de Martinusschool in Vlodrop het startschot gegeven voor de baby- en peuterbibliotheken in Roerdalen. Wethouder Tjeu Verheijden hield een korte speech en overhandigde symbolisch het eerste boekstartkoffertje aan de acht maanden oude Charlotte. De wethouder had ook een aantal mooie prentenboeken meegenomen als cadeautje voor de baby- en peuterbibliotheek.
Na een gebakje en een glaasje kinderchampagne werden al direct de eerste boekjes uitgeleend door leesconsulente Nicole.